Carlos Alberto Parreira je pravi specialist za vodenje reprezentanc na SP-jih. Brazilijo je pred 16 leti popeljal do naslova prvaka. Foto: EPA
Carlos Alberto Parreira je pravi specialist za vodenje reprezentanc na SP-jih. Brazilijo je pred 16 leti popeljal do naslova prvaka. Foto: EPA
Carlos Vela
Carlos Vela je bil v odlični formi na pripravljalnih tekmah. Napadalec Arsenala bo glavni adut selektorja Aguirreja v napadu. Foto: EPA
Thierry Henry
Thierry Henry bo uvodno tekmo Francozov na SP-ju začel na klopi. Foto: EPA
Sebastian Abreu in Diego Forlan
Sebastian Abreu in Diego Forlan sta bila sproščena na treningu na stadionu Green Point. Foto: EPA
Stare in Pavlin se že veselita začetka
Navijači množično prihajajo v JAR
Urugvajska družina z avtom na SP

Mehičani si želijo preboja v četrtfinale, ki se jim na zadnjih prvenstvih vztrajno izmika. Gostitelji so na papirju slabša ekipa, njihov izkupiček pred tem z dvanajstimi zmagami brez poraza je strah vzbujajoč, a igrali so z dokaj lahkimi nasprotniki. Na zadnjih dveh sračanjih so odpravili Gvatemalo s 5:0, Dansko pa z 1:0.

Vabljeni k sodelovanju v MMC-jevi aplikaciji Nostradamus. Nagrada za zmagovalca je originalen dres slovenske reprezentance s podpisi reprezentantov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV Slovenija. Juan Vasle napoveduje: JAR - Mehika 2:2
Urugvaj - Francija 1:2

Parreira ne bo spreminjal začetne postave
Carlos Alberto Parreira
bo postal prvi selektor, ki je eno izmed reprezentanc vodil na šestih SP-jih, pred petkovo tekmo je optimističen. Ekipi sta se do zdaj pomerili že trikrat, dvakrat je bila boljša Mehika, enkrat pa JAR. Parreira je zagotovil, da ne bo menjal ekipe, začel bo z isto enajsterico, ki jo je preizkusil tudi na zadnjih pripravljalnih tekmah.

Mehika se je spoprijela s precej kakovostnejšimi moštvi v pripravljalnem ciklusu in moči merila z Anglijo, Nizozemsko in Italijo. "Mi smo prišli igrat kvaliteten nogomet, ne na spoznavanje novih prijateljev in ogledovanje znamenitosti. Igral sem na prvenstvu v domovini. Vsi imajo velika pričakovanja od Južne Afrike. Prepričan sem, da bomo igrali zelo dobro. Ne smemo imeti preveč treme," je povedal mehiški selektor Javier Aguierre.

Vroča kri med Gourcuffom in Riberyjem
Francozi so nesporni favoriti na tekmi z Urugvajem v Cape Townu. Pred tekmo se kopičijo govorice, da je v moštvu galskih petelinov več taborov. Večje število igralcev naj bi bilo v sporu z Yoannom Gourcuffom, ki ga je selektor postavil v vlogo glavnega graditelja igre. Tarča kritik je tudi Franck Ribery. "Ni zadosti, da odlično igra. V ekipi mora delovati tudi bolj odločno," pravi nekdanji reprezentant Emmanuel Petit. Prav Ribery naj bi bil eden tistih, ki so se zoperstavili selektorju Raymondu Domenechu in ki z Gourcuffom ravnajo kot z izobčencem. Časnik L'Equipe je med drugim poročal, da je Bayernov nogometaš na enem izmed treningov Gourcuffu grdo iztrgal žogo iz rok.

Henry le na klopi
Francoski mediji poročajo, da želijo Ribery, Nicolas Anelka in drugi prisiliti Domenecha, da na sredini igrišča da prostor Arsenalovemu Abouju Diabyju, v prvi enajsterici želijo tudi Thierryja Henryja, ki ga je Domenech posadil na klop. V tem pogledu jih podpira tudi Petit, svetovni prvak iz leta 1998: "Ne dajemo golov, nimamo izdelanih podaj ... Le kako je v tem primeru mogoče pozabiti Henryja?"

Domenech ne najde rešitve
William Gallas je moral kapetanski trak predati Patriceu Evraju, kar je dodaten razlog za slabo klimo v ekipi. Zdaj bodo položaj reševale spremljevalke nogometašev. Žene in partnerice bodo v Južnoafriško republiko pripotovale v petek in navijači upajo, da bo to prineslo premirje. Do razprtij je v francoskem taboru prišlo že na evropskem prvenstvu pred dvema letoma. Domenech, ki ga bo po prvenstvu zamenjal Laurent Blanc, je ob tem očitno popolnoma nemočen: "Trenerski štab je storil vse, kar je lahko."

Francozi so pretekli konec tedna na prijateljski tekmi proti Kitajski izgubili z 0:1. Pred tem so svetovni prvaki iz leta 1998 ugnali Kostariko z 2:1 in igrali neodločeno s Tunizijo (1:1).

Tabarez: Franciji lahko precej zagrenimo življenje
Urugvajci so na zadnjih 16 tekmah na SP-jih zmagali le enkrat. Na zadnjih petih medsebojnih tekmah je Urugvaj zmagal dvakrat in le enkrat izgubil. Selektor Oscar Tabarez poudarja, da je osnovni cilj njegove ekipe obilo dobre volje in dobrega nogometa. Urugvaj je v pripravljalnih tekmah premagal Švico (3:1) in Izrael (4:1). Na podoben izid nekdanji trener Milana upa tudi tokrat proti Franciji. "Po mojem skromnem mnenju menim, da lahko Franciji precej zagrenimo življenje. Na igrišču nam ne bodo narekovali ritma, sami pa si želimo ponoviti predstave proti Švici in Izraelu," je dejal Tabarez, ki je ekipo leta 1990 že popeljal v osmino finala, kjer je bila boljša Italija z 2:0.

Petek ob 16.00:
JAR - MEHIKA (Johannesburg, Soccer City)

Verjetni postavi:
JAR: Khune, Gaxa, Thwala, Kmumalo, Mokoena, Letschlonyane, Dikgacoi, Pienaar, Modise, Tshabalala, Mphela.

Mehika: Perez, Aguilar, Rodriguez, Osono, Salcido, Torrado, Marquez, Juarez, dos Santos, Hernandez, Vela.

Sodnik: Ravshan IRMATOV (UZB)


Petek ob 20.30:

URUGVAJ - FRANCIJA (Cape Town)

Verjetni postavi:
Urugvaj:
Muslera, Victorino, Lugano, Godin, Pereira, Perez, Arevalo, Pereira, Gonzalez, Suarez, Forlan.

Francija: Lloris, Sagna, Gallas, Abidal, Evra, Gourcuff, Toulalan, Malouda, Ribery, Govou, Anelka.

Sodnik: Juiči NIŠIMURA (JAP)
Stare in Pavlin se že veselita začetka
Navijači množično prihajajo v JAR
Urugvajska družina z avtom na SP