Ob izjemnih predstavah Samirja Handanoviča bi bil pravi čudež, če bi tudi v naslednji sezoni ostal v Udineseju. Že zdaj pa je jasno, da se od videmskega kluba znova poslavlja trener Pasquale Marino, ki naj bi odšel v Parmo ali Fiorentino. Na klop Udineseja naj bi sedel Francesco Guidolin, ki je trenutno ravno strateg Parme. Foto: EPA
Ob izjemnih predstavah Samirja Handanoviča bi bil pravi čudež, če bi tudi v naslednji sezoni ostal v Udineseju. Že zdaj pa je jasno, da se od videmskega kluba znova poslavlja trener Pasquale Marino, ki naj bi odšel v Parmo ali Fiorentino. Na klop Udineseja naj bi sedel Francesco Guidolin, ki je trenutno ravno strateg Parme. Foto: EPA
Bojan Jokič
Bojan Jokič je znova igral v obrambi, potem ko se je prejšnji teden preizkusil na levi strani zvezne vrste. Foto: MMC RTV SLO
Valter Birsa in Mathieu Valbuena
Valter Birsa si bo v zadnjih treh krogih poskušal zagotoviti neposredno uvrstitev v Ligo prvakov. Foto: Reuters
Zlatko Dedič
Zlatko Dedič je z novim trenerjem Dariuszem Woszem gostoval na Allianz Areni, v zadnjem krogu pa si bo kožo doma reševal proti Hannovru. Bochum je v drugi ligi nazadnje igral v sezoni 2005/06. Foto: EPA
Andraž Kirm
Andraž Kirm je po dobrem mesecu znova dobil priložnost v prvi postavi Wisle iz Krakova, igral pa je do 61. minute. Njegov klub je doma izgubil proti Koroni iz Kielc (0:1), tri kroge pred koncem pa ima na vrhu lestvice poljskega prvenstva le še točko prednosti pred Lechom iz Poznanja. V soboto Krakovčani gostujejo v Varšavi pri Legii. Foto: MMC RTV SLO
Matej Mavrič
Matej Mavrič je prispevel zadetek z 11-metrovke za Koblenz na tekmi nemške druge lige proti vodilnemu Kaiserslauternu (2:2). Za moštvom Pirančana je slaba sezona, saj je izpadlo v tretjo ligo. Foto: TuS Koblenz

Število igralnih minut udarnih adutov je dober mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva spodbuden znak za selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka, s 13. zadetkom v nizozemskem prvenstvu pa je nase znova opozoril tudi mladi Tim Matavž.

"Sarma" igralec tekme v Cagliariju
Z nedeljskim popoldnevom je bil zelo zadovoljen Samir Handanovič. Udinese si je z remijem v Cagliariju (2:2) dva kroga pred koncem Serie A tudi teoretično zagotovil obstanek med italijansko elito, "Sarma" pa si je z nekaj izjemnimi obrambami prislužil naziv najboljšega igralca tekme.

V odprtem srečanju, na katerem so Videmčani še petič zapored ostali neporaženi, je Handanovič v obup spravljal predvsem Alessandra Matrija. Napadalcu Cagliarija je ljubljanski vratar samo v uvodnih štirih minutah drugega polčasa ubranil kar tri nevarne strele, v 58. minuti pa je bil še enkrat uspešnejši, vendar je odbito žogo v mrežo pospravil Brazilec Jeda in postavil končni izid.

Bo Cesar Jokičev soigralec?
Drugič zapored je v dresu Chieva vso tekmo odigral Bojan Jokič. Ob domačem porazu proti Napoliju (1:2), kjer se je srečal s starim znancem, Slovakom Markom Hamšikom, ni bil tako v ospredju kot prejšnjo nedeljo, ko je podal za gol proti Fiorentini. A velik napredek zanj je že to, da končno lahko igra, potem ko mu je trener Domenico Di Carlo poltretji mesec namenjal "vajeniško" vlogo.

Chievo se je po Jokiču očitno podal na lov za še enim slovenskim reprezentantom Boštjanom Cesarjem. Klub iz Verone išče zamenjavo za Kolumbijca Maria Yepesa, ki se bo poleti preselil v Milan, v francoskih medijih pa je že zaokrožila novica, da je kandidat za njegovega naslednika prav postavni Ljubljančan. Vendar bo Chievo moral najprej opraviti s konkurenco številnih drugih klubov, ki si Cesarja tudi želijo v svojih vrstah. Grenoble, ki je že nekaj časa odpisan in na poti v drugo francosko ligo, je že v torek s 4:0 odpravil PSG. Parižani so bili očitno z mislimi že v finalu francoskega pokala, ki so ga v soboto tudi osvojili.

Birsa vse bližje Ligi prvakov
Prvenstvena lovorika bo, kot kaže, pripadla Marseillu, ki je tri kroge pred koncem na derbiju vodilnih ekip obdržal pet točk naskoka pred Auxerrom. Ta je pred domačimi navijači iztržil remi brez zadetkov. Gostje so imeli več od igre, toda do zmage bi ob koncu lahko prišli tudi gostitelji. V 87. minuti je bil po predložku z desne strani pred vrati le za las prekratek poljski napadalec Ireneusz Jelen, za katerega se po odlični sezoni zanima Schalke. Valter Birsa, ki je z Auxerrom ustavil niz sedmih zaporednih zmaga Marseilla, tokrat ni blestel in ni ogrozil gostujočih vrat.

Dediču bosta morala pomagati Nova in Brečko
Zlatko Dedič se bo po pričakovanem porazu v Münchnu (1:3) v soboto z Bochumom boril za obstanek v nemški Bundesligi. V zadnjem krogu bo doma pričakal Hannover, ki si prav tako še ni zagotovil obstanka. Bochum, ki je padel na predzadnje mesto na lestvici, bi si z zmago zagotovil najmanj dodatne kvalifikacije proti tretjeuvrščeni ekipi druge lige. Za uvrstitev še mesto višje pa bo potreboval pomoč Kölna z Milivojem Novakovičem in Mišom Brečkom, ki bo gostoval v Nürnbergu. Ta ima pred zadnjo tekmo enako število točko kot Bochum (28) in le za gol boljšo razliko v zadetkih.

Matavž bo imel dodatno možnost za dokazovanje
Tim Matavž je z Groningenom na najlepši mogoč način končal redni del nizozemskega prvenstva. "Ponos severa" je z zmago proti Sparti iz Rotterdama s 3:1 (Aleksandra Šelige ni bilo v kadru za tekmo) potrdil 8. mesto. V četrtek ga čaka prvo srečanje proti Utrechtu v "play offu", v katerem se bodo moštva od 6. do 9. mesta borila za zadnje prosto mesto v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Matavž je v 46. minuti po lepem prodoru v kazenski prostor povišal na 2:0, za nagrado pa si je v zadnji minuti, ko ga je trener zamenjal, prislužil aplavz več kot 22.000 domačih navijačev. 21-letni Šempetrčan je na 32 tekmah zabil 13 golov (nobenega z 11-metrovke).

"Zelo lepo je zadevati na takšen način. Mislim, da je bil to moj najlepši zadetek v tej sezoni," je povedal za uradno stran kluba in poudaril, da bo imel v končnici dodatno možnost, da dokaže svojo vrednost in se poskuša prebiti v reprezentanco za nastop v Južni Afriki. Kek je že napovedal, da ga bo vpoklical na priprave v Brunico.

Koren v dobri formi
Sezono je že končal kapetan Robert Koren. West Bromwich je na zadnji tekmi angleške druge lige remiziral proti Barnsleyju (1:1). "Roko" je bil najboljši mož v domači ekipi. Gostujoči vratar je po njegovem nevarnem strelu poskrbel za obrambo tekme, poleg tega pa je imel Koren še dve lepi priložnosti. WBA je na zadnjih 12 tekmah ostal neporažen. V maratonski sezoni (kar 46 krogov) je slovenski kapetan v zadnjih mesecih vendarle prepričal trenerja Roberta Di Mattea in v statistiko na koncu vpisal 25 nastopov (od tega 8 kot rezervist). V prvenstvu je za povratnike v Premier League dosegel pet zadetkov, še tri pa v pokalih.

Vučkič blizu zadetka
Na zadnji tekmi je priložnost pri Newcastlu, zmagovalcu First Divisiona, po dolgem času dobil tudi "vroči" Haris Vučkič. Za člansko ekipo je v prvenstvu igral šele drugič v tej sezoni. "Srake" so z 1:0 v gosteh premagale Queens Park Rangerse, 17-letni Vučkič pa je na zelenico vstopil v 78. minuti, ko je zamenjal Dannyja Guthrieja. Takoj bi se lahko vpisal tudi med strelce, ko je z levo nogo žogo z zavitim strelom poslal le za las mimo daljše vratnice.

Vas zanima, kako in koliko so igrali preostali slovenski "legionarji"? Spremljajte in sodelujte v forumu na Mojem spletu v rubriki "Slovenci v tujih klubih".
Zadetek Matavža proti Sparti (od 0:13 dalje)


Izjemne obrambe Handanoviča v Cagliariju (od 1:32 dalje)



SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičMantova (ITA)Salernitana - Mantova 1:3/na klopi
Samir HandanovičUdinese (ITA)Cagliari - Udinese 2:2vso tekmo/
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ)Groningen - Sparta Rotterdam 3:1/zunaj postave; 16. mesto; za obstanek
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Freiburg 2:2vso tekmo/

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)Grenoble - PSG 4:0vso tekmo/
Branko IličLokomotiva MoskvaTerek - Lokomotiva 0:0/na klopi
Bojan JokičChievo (ITA)Chievo - Napoli 1:2vso tekmo/
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)končal sezono/15. 5.: finale pokala Gent - Cercle
Matej Mavrič RožičKoblenz (NEM)Koblenz - K'lautern 2:2vso tekmov 45. minuti za 2:1 z 11-m
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Kortrijk 0:0vso tekmov 79. minuti
VEZISTI

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Marseille 0:0vso tekmo/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Piast G. - Wisla 1:4;
Wisla - K. Kielce 0:1
od 46. minute;
do 61. minute
/;
/
Andrej KomacMaccabi Tel Aviv (IZR)3. 5.: Maccabi Tel Aviv - Maccabi H.//
Robert Koren (c)West Bromwich (ANG)C. Palace - WBA 1:1;
WBA - Barnsley 1:1
do 71. minute;
vso tekmo
/;
/
Rene KrhinInter (ITA)Barca - Inter 1:0 (LP);
Lazio - Inter 0:2
/;
/
zunaj postave;
zunaj postave
Aleksander RadosavljevičLarissa (GRČ)8. mesto v prvenstvu/konec sezone
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Utrecht - Vitesse 2:2do 77. minutekonec sezone - 14. mesto
Mirnes ŠišičPAS Giannina (GRČ)15. mesto v prvenstvu/konec sezone
Anton ŽlogarOmonia (CIP)Omonia - Apoel Nik. 1:0od 89. minuteciprski prvak
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)Bayern - Bochum 3:1vso tekmo/
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Gent - Kortrijk 0:0 od 58. minute/
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Köln - Freiburg 2:2vso tekmo/
Nejc PečnikNacional (POR)Academica - Nacional 3:3/na klopi
"LADJE" NA OBZORJU
Elvedin DžiničMaribor (SLO)L. Koper - Maribor 0:0 vso tekmo/
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Sparta 3:1do 90. minute v 46. minuti za 2:0;
konec rednega dela sezone - 8. mesto
Klemen LavričSturm Gradec (AVT)Ried - Sturm G. 1:2 vso tekmo/
Dejan LazarevičGenoa (ITA)Bari - Genoa 3:0/na klopi
Dare VršičLuka Koper (SLO)L. Koper - Maribor 0:0vso tekmo/
Miran Burgič AIK Solna (ŠVE)Helsingborg - AIK 1:0;
AIK - Djurgarden 1:2
do 64. min;
vso tekmo
/;
/
Haris Vučkič Newcastle (ANG)QPR - Newcastle 0:1 od 78. minute /