Barcelona je drugič v zgodovini postala svetovni klubski prvak. Foto: Reuters
Barcelona je drugič v zgodovini postala svetovni klubski prvak. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je v 17. minuti zatresel mrežo Santosa. Foto: Reuters
Lionel Messi in Neymar
Lionel Messi in Neymar sta si po tekmi takole čestitala. Foto: Reuters
Barcelona gladko odpravila Santos

Brazilski prvoligaš je bil povsem nemočen, Katalonci so si že v prvem polčasu priigrali visoko prednost in jo zlahka zadržali do konca. Številni so pričakovali šov brazilskega virtuoza Neymarja, ki pa ni pokazal tako rekoč ničesar in je finalno srečanje odigral v senci odličnega Lionela Messija, ki se izkazal z novo sijajno predstavo, dopolnjeno z dvema zadetkoma.

Messi zadel prvi ...
Aktualni evropski prvaki so povedli v 16. minuti, potem ko je Xavi Hernandez lepo zaposlil vtekajočega Messija, ta pa je brez večjih težav žogo spravil prek vratarja Rafaela. Osem minut pozneje so Katalonci vodstvo podvojili. Pred kazenskim prostorom se je odlično znašel Xavi, ki je hladnokrvno žogo poslal v mrežo. Brazilcem nikakor ni uspelo nasprotnika spraviti s svoje polovice, v 28. minuti je okvir vrat zatresel še Cesc Fábregas. Nekdanji vezist Arsenala se je vseeno vpisal med strelce - tik pred koncem polčasa je okroglo usnje v malo mrežico poslal iz neposredne bližine.

... in zadnji gol!
V nadaljevanju je igrala zgolj Barcelona, nogometaši Santosa so bili večji del drugega polčasa potisnjeni na svojo polovico, redke protinapade Brazilcev so Katalonci zlahka zaustavili. Za končnih 0:4 je v 82. minuti zadel Messi, ki je po podaji Danija Alvesa preigral vratarja in žogo poslal v prazno mrežo.

Guardiola igral sistem 3-7-0?
Trenerju Barcelone Pepu Guardioli so po tekmi očitali, da je igral postavitev 3-7-0. "Mislim, da nismo igrali te postavitve, enostavno igramo po občutku in poskušamo prostor čimbolje izkoristiti. Naš načrt je bil preprost: preprečiti podaje Neymarju in Borgesu. Za naš uspeh ni skrivnega recepta. Blagoslovljen sem, da lahko delam s takšnimi nogometnimi talenti. ki so lačni zmag. Oni so tisti, ki si zaslužijo vse pohvale," je novinarjem odgovoril Guardiola.

Puyol: Popolna predstava!
"Zmaga se morda zdi lahka, a vsekakor ni bila," je po tekmi priznal kapetan Barcelona Carles Puyol in dodal: "Zgodnja zadetka sta nam olajšala delo, toda vedeli smo, da lahko uspemo. Nikoli nismo podvomili vase in njihove napadalce smo dobro ustavili. Bila je popolna predstava."

Neymar: Smo drugi najboljši na svetu
Eden 'osmoljencev' finala, 19-letni napadalec Santosa Neymar, je bil ves čas na Japonskem v središču pozornosti. Številni nogometni sladokusci so nestrpno pričakovali finalno srečanje, na katerem bi se pomerila Messi in brazilski virtuoz, a so bili po tekmi najbrž kar nekoliko razočarani. "Barcelono je nemogoče ustaviti. To je najboljša ekipa na svetu. Toda mi smo druga najboljša ekipa na svetu in to je za nas veliko priznanje," je dejal 19-letnik.

Finale:
SANTOS (BRA) - BARCELONA 0:4 (0:3)
Messi 17., 82., Xavi 24., Fábregas 45.

Santos: Rafael, Dracena, Leo, Danilo (31./Elano), Durval, Rodrigo, Arouca, Ganso, Henrique (82./Ibson), Borges (79./Kardec), Neymar.

Barcelona: Valdés, Abidal, Puyol (84./Fontas), Alves, Piqué (56./Mascherano), Xavi, Iniesta, Busquets, Thiago Alcantara (79./Pedro), Fábregas, Messi.

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

Barcelona gladko odpravila Santos