Nogometaši Interja se bodo v finalu za naslov evropskega prvaka pomerili z Bayernom. Foto: Reuters
Nogometaši Interja se bodo v finalu za naslov evropskega prvaka pomerili z Bayernom. Foto: Reuters
Rdeči karton Thiaga Motte
Thiago Motta (desno) je v 28. minuti prejel rdeči karton. Foto: Reuters
Gerard Pique
Gerard Pique je v 84. minuti Barcelono popeljal v vodstvo, a na koncu zadetek ni pomagal do letalske vozovnice za Madrid. Foto: Reuters

Italijanski prvaki so prvo tekmo prejšnji torek na San Siru dobili s 3:1. Trener Jose Mourinho je pripravil popolnoma obrambno taktiko. Barca je imela kar 75 minut igralnega časa žogo v svoji posesti. V strelih na vrata je bilo 20:1, v okvir pa 4:0. Razmerje v kotih je bilo 9:2 za Katalonce, ki so imeli kar 555 uspešnih podaj, Inter pa le 67.
"To je neverjetno zadovoljstvo zame. Zmagal sem že v Ligi prvakov s Portom leta 2004, a moram priznati, da sem tokrat še bolj srečen kot takrat," je bil evforičen Mourinho, ki se je po zadnjem sodnikovem žvižgu sredi Camp Noua veselil z maloštevilnimi navijači črno-modrih.

Inter kmalu ostal brez Motte
Gostitelji so že na začetku močno pritisnili, a je bila obramba Milančanov zgoščena. V 23. minuti je Barcelona izpeljala prvo resno akcijo, po predložku Danija Alvesa z desne strani je imel lepo priložnost Pedro Rodriguez, njegov strel z 12 metrov pa je švignil mimo leve vratnice. Pet minut zatem je Thiago Motta odrinil Sergia Busquetsa in sodnik Frank de Bleeckere mu je pokazal rdeči karton. V 32. minuti je Lionel Messi streljal z roba kazenskega prostora, Julio Cesar pa je s skrajnimi močmi odbil žogo v kot. Tik pred odmorom je strel Zlatana Ibrahimovića s 30 metrov zletel meter od italijanskega gola.
V prvem polčasu je imela Barca izjemno premoč v posesti žoge (78:22). V uspelih podajah je bilo neverjetnih 334:44 za Katalonce, a zadetkov ni bilo.
Krkić poživil igro Barce
V nadaljevanju je Pep Guardiola v igro poslal Maxwella, Jeffrena in Bojana Krkića. Osem minut pred koncem je prav Krkić z glavo zapravil izjemno priložnost po lepi podaji Messija. V 84. minuti je Xavi podal v prazen prostor, Gerard Piqué je z izjemnim obratom poslal Ivana Cordobo in vratarja Julia Cesarja v prazno, nato pa zatresel nebranjeno mrežo.
Sporna roka Toureja
V neverjetno napeti končnici je Barca ves čas oblegala vrata, še posebej vroče je bilo v štiriminutnem sodnikovem podaljšku. V 92. minuti je Yaya Toure pred kazenskim prostorom igral z roko, žoga se je odbila do Krkića, ki je s strelom pod prečko matiral Cesarja, a je sodnik zadetek razveljavil.

Inter in Bayern v igri za trojno krono
V prvem polfinalu je Bayern gladko odpravil Lyon (1:0 in 3:0). Finale bo 22. maja na stadionu Santiago Bernabeu. Inter bo tretjič naskakoval evropski naslov (pred tem je slavil v sezonah 1963/64 in 1964/65), Bayern pa petič (1973/74, 1974/75, 1975/76 in 2000/01). Obe ekipi imata še možnost za trojno krono v letošnji sezoni.

Polfinale, povratna tekma:
Barcelona - INTER 1:0 (0:0) 1:3
98.000; Pique 84.

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, G. Milito (46./Maxwell), Keita, Xavi, Toure, Busquets (63./Jeffren), Messi, Ibrahimović (63./Krkić), Pedro .

Inter: Cesar , Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, Cambiasso, Motta , Sneijder (67./Muntari ), Chivu , Eto'o (86./Mariga), D. Milito (81./Cordoba).

Sodnik: Frank DE BLEECKERE (Belgija)

Izid prve tekme je v odebeljenem tisku.