Hamit Altintop (levo) je odlično zamenjal kaznovanega Francka Riberyja, Ivica Olić pa je bil glavni junak Bayerna z vsemi tremi zadetki. Foto: Reuters
Hamit Altintop (levo) je odlično zamenjal kaznovanega Francka Riberyja, Ivica Olić pa je bil glavni junak Bayerna z vsemi tremi zadetki. Foto: Reuters
Oliver Kahn
Oliver Kahn je bil najbolj zaslužen za zadnji evropski naslov Bayerna leta 2001. Foto: EPA
Lisandro in Diego Contento
Diego Contento v boju za žogo z najnevarnejšim napadalcem Lyona Lisandrom Lopezom. Foto: Reuters
Arjen Robben in Louis van Gaal
Arjen Robben in Louis van Gaal - nizozemski dvojec za uspeh. Foto: Reuters
Uli Hoennes in Jürgen Klinsmann
Jürgen Klinsmann je moral pred letom dni zapustiti klop Bayerna. Foto: EPA
Bayern
Bayernovo zmagovito obdobje se je začelo decembra z velikim slavjem v Torinu, kjer je s 4:1 ponižal Juventus. Foto: EPA
Zlatko Dedič
Trenutno moč Bayerna bo od blizu v soboto spoznaval Zlatko Dedič, ki bo na Allianz Areni gostoval z Bochumom. Foto: Reuters
Olić veliki junak v Lyonu

Ljubljenec občinstva v Münchnu je šele drugi nogometaš, ki je dosegel tri zadetke na polfinalni tekmi Lige prvakov. 1. aprila 1998 je Alessandro Del Piero zabil tri gole za Juventus proti Monacu (4:1).

Pred povratnim srečanjem na stadionu Gerland so se mnogi spominjali nepozabne tekme 6. marca 2001, ko je Lyon povozil Bavarce kar s 3:0. Takratni predsednik Franz Beckenbauer je na večerji z novinarji v hotelu povzdignil glas in ostro kritiziral igralce. Vse te besede so še kako zalegle, saj je Bayern 23. maja nato osvojil Ligo prvakov v Milanu. Oliver Kahn je na San Siru obranil tri enajstmetrovke nogometašem Valencie, v tretji seriji tudi Zlatku Zahoviču.

Tokrat je bil Lyon popolnoma nemočen, še precej bolj kot prejšnjo sredo na Allianz Areni. Že v Münchnu bi lahko Bayern zmagal vsaj s 3:0, na povratnem srečanju pa je Francozom odčital pravo lekcijo.

Tretji gol dosegel s krvavo glavo
”Na začetku drugega polčasa sem dobil udarec v glavo, trener me je hotel že menjati, ko je videl kri. Hotel sem ostati na igrišču, zato sem mu dejal, da bom dosegel še kakšen gol, in uspelo mi je. Mislil sem, da sem proti Manchestru odigral tekmo kariere, a ta je zares presegla vse prejšnje,” je bil navdušen junak večera Olić, ki je v letošnji sezoni Lige prvakov dosegel že sedem golov, od tega pet v izločilnih bojih. 30-letni hrvaški napadalec je poleti prišel iz Hamburga. Zanj ni bilo treba odšteti niti evra, saj je bil prost igralec.

Zmago poklonili Timoščuku in njegovi ženi
“Take predstave nisem videl že vse od leta 2001. Preprosto neverjetno! Po tako dolgi sezoni si nisem mislil, da bodo igralci lahko igrali na tako visokem nivoju. Vse se je poklopilo ob pravem času. Zdaj ni čas za slavje, ampak se je treba pripraviti na Bundesligo in pokalni finale. V Madrid želimo potovati z dvema osvojenima lovorikama,” je bil navdušen predsednik Uli Hoeness, ki je dodal, da Bayern ne bo favorit v finalu. Spomnil se je lanskega poloma na Camp Nouu v četrtfinalu (0:4). Posebej je poudaril, da ekipa zmago poklanja Anatoliju Timoščuku in njegovi ženi Nadeždi, ki je imela nepričakovane zaplete pri rojstvu otroka. Ukrajinski reprezentant ni odpotoval z ekipo v Lyon, zdravniki pa se še vedno borijo za življenje otroka.

Van Gaal bi se rad srečal z Mourinhom
“Ekipa igra iz tekme v tekmo bolje. To je bilo zares veličastno. Bayern lahko premaga vsako ekipo. V finalu bi se bilo zanimivo srečati s Josejem Mourinhom, seveda pa imam še vedno veliko prijateljev v Barceloni, kjer sem bil dlje časa trener,” je bil vesel trener Louis van Gaal, ki je dal v letošnji sezoni priložnost Thomasu Müllerju, Holgerju Badstuberju in Diegu Contentu. Pred letom jih ni poznal skoraj nihče, zdaj pa so vsi trije igrali sijajno v polfinalu Lige prvakov.

“Prepričani smo bili v uspeh že po prvi tekmi. V prvem polčasu smo jih odlično pokrivali, imeli so le eno priložnost. Imamo mlado ekipo, ki je že zdaj presegla vsa pričakovanja,” je povedal izjemni kapetan Mark van Bommel, ki je na sredini igrišča prevladoval in z borbeno in nepopustljivo igro nogometaše Lyona spravljal v obup.

Puel športno priznal poraz
”Že od prve minute je ekipa delovala kompaktno, vse je izgledalo enostavno, disciplina je bila popolna. Prvi zadetek je presekal Francoze, nam pa je vlil dodatno samozavest. Če bi mi nekdo pred decembrsko tekmo v Torinu dejal, da bomo v finalu Lige prvakov, bi ga imel za sanjača. V finalu ne bomo favoriti, kar zna biti prednost,” je razlagal predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge.

“Bayern je bil precej boljši. Imeli smo priložnost za izenačenje na 1:1, potem bi bilo morda še zanimivo,” je dejal trener Lyona Claude Puel, ki je lahko ponosen na svoje varovance. V osmini finala so izločili madridski Real, v četrtfinalu pa Bordeaux.

Vse se je začelo z odhodom “Klinsija”
Zgodba o uspehu Bayerna se je začela pisati natanko leto dni pred povratno polfinalno tekmo. 27. april 2009, Säbener Strasse v Münchnu, Jürgen Klinsmann mimo številnih novinarjev brez besed odide do avta in se odpelje. Menedžer Hoeness je nekdanjega nemškega selektorja odpustil mesec dni pred koncem prvenstva. “Klinsi” je skušal vpeljati številne nove metode treninga, izidi pa so izostali. Po porazu proti Schalkeju doma z 0:1 je vodstvu kluba prekipelo. V Ligi prvakov je v četrtfinalu Barcelona v prvem polčasu na Camp Nouu s štirimi zadetki potopila Bayern, v prvenstvu pa je Wolfsburg ušel za šest točk.

”Stari ata” Heynckes rešil sezono
Hoeness je na pomoč poklical svojega dolgoletnega prijatelja Juppa Heynckesa, ki je v letošnji sezoni Bayer iz Leverkusna popeljal do jesenskega naslova. Bayernu je lani kazalo na popoln polom, saj je grozilo 4. mesto in igranje v nepriljubljeni Evropski ligi, ki v Münchnu ne zanima nikogar. 64-letnemu Heyncksu je uspelo strniti vrste, v zadnjem krogu je Bayern ugnal Stuttgart z 2:1 in si z drugim mestom zagotovil neposredno uvrstitev v Ligo prvakov.

Van Gaal v stiski poklical Robbna
Poleti je prišel van Gaal s popolnoma drugačno filozofijo. 58-letni strokovnjak iz Amsterdama je velika avtoriteta, pri njem ni zvezdnikov. Tudi doma ima roko nad vsem dogajanjem, še celo hčerka ga vika! Konec avgusta je Bayern klonil v Mainzu z 1:2 in po treh krogih je imel le dve točki - najslabši štart v Bundesligi po 43 letih. Van Gaal je poklical v Madrid, kjer je bil na izhodnih vratih Arjen Robben. Prišel je za 25 milijonov evrov in prav vsak vloženi cent je poplačal z obrestmi.

V Torinu se je krivulja obrnila strmo navzgor
Ko sta bila s Franckom Riberyjem jeseni poškodovana, je bil Bayern v veliki krizi. V prvenstvu je Bayer bežal že za osem točk, v Ligi prvakov pa je bilo po porazu z Bordeauxom doma (0:2) 3. novembra stanje že skoraj brezizhodno. V 5. krogu skupinskega dela je prav Bordeaux naredil veliko uslugo Bavarcem, ko je premagal Juventus z 2:0 in odločal je zadnji krog 8. decembra v Torinu. Juve je z golom Davida Trezegueta vodil z 1:0, že remi pa bi zadostoval za napredovanje. Na začetku nadaljevanja je prav Olić dosegel zlata vreden gol, igra stare dame je razpadla in Bayern je zmagal kar s 4:1. To je bil veliki preobrat v sezoni.

Štiri sobote v maju za tri naslove
Bayern je odigral izjemno sezono, a za zdaj nima še nobene lovorike, vitrina pa je pripravljena za vse tri. V Bundesligi so Bavarci na vrhu, Schalke ima isto število točk, a za 13 golov slabšo razliko v zadetkih. V soboto prihaja na Allianz Areno Bochum, ki se krčevito bori za obstanek, v zadnjem krogu pa je na vrsti gostovanje pri zadnjeuvrščeni Herthi. 15. maja je na sporedu nova pot na olimpijski stadion v Berlinu, v finalu nemškega pokala bo nasprotnik prerojeni Werder iz Bremna. Finale Lige prvakov v Madridu bo 22. maja.

Lyon je v Ligi prvakov leta 2008 izpadel proti Manchester Unitedu, lani pa proti Barceloni. Je še tretjič zapored moral priznati premoč poznejšemu prvaku?

Olić veliki junak v Lyonu