Dare Vršič je tik pred koncem prvega polčasa z izjemnim zadetkom odločil srečanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič je tik pred koncem prvega polčasa z izjemnim zadetkom odločil srečanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milan Jovanović
V 41. minuti je Mišo Brečko v kazenskem prostoru pokosil Milana Jovanovića, a je še pred dotikom srbskega napadalca izbil žogo. Jovanović si je za simuliranje prekrška prislužil tudi rumeni karton. Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca je prvič v zgodovini premagala izbrano vrsto z območja nekdanje Jugoslavije. Številni so pred tekmo pričakovali silovite napade in odlično igro Srbov, ki pa so podlegli pritisku. Ob le eni osvojeni točki na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah se jim ni uspelo uvrstiti v dodatne kvalifikacije, tja potujejo Estonci.

Začetek pripadel Slovencem
Srečanje so bolje začeli gostitelji, ki so takoj pritisnili na sicer dobro postavljeno srbsko obrambo. Toda prvo polpriložnost so si priigrali gostje, v 8. minuti je iz protinapada zapretil Radosav Petrović, a sta nevarnost pred domačimi vrati razrešila Mišo Brečko in Samir Handanović. Slovenci so prvič resneje proti vratom sprožili v 11. minuti, ko je Branislav Ivanović s telesom odbil nevaren strel Andraža Kirma. Sledile so vroče minute, v katerih so se zvrstile številne polpriložnosti na obeh straneh. Pri Srbih sta bila nenatančna Petrović in Dragan Mrđa, ki je za las zgrešil odličen predložek z leve strani, za Slovenijo pa je z dobrih 20 metrov žogo s silovitim strelom prek vrat poslal Dare Vršič.

Jovanović razburil Ljudski vrt
Po slabe pol ure igre so Srbi zapravili najlepšo priložnost v prvem polčasu. Aleksandar Kolarov je z leve strani pred vrata poslal odličen predložek, s petih metrov pa je žogo čez gol nabil Miloš Ninković. Vsesplošno razburjenje je sledilo v 38. minuti, ko je po Brečkovem posredovanju v kazenskem prostoru padel Milan Jovanović. Nekaj časa se ni vedelo, ali je glavni sodnik Frank de Bleeckere dosodil najstrožjo kazen ali ne, po krajšem petelinjenju nogometašev pa je rumeni karton zaradi domnevnega simuliranja prekrška prejel Jovanović.

Vršič s srbskega gola snel pajčevino
V 41. minuti so Kekovi izbranci znova zapretili, tokrat prek naveze Ljubijankič-Matavž, ki pa zaradi predolgega predložka napadalca Genta ni obrodila sadov. Tekma se je prevesila v sodnikov podaljšek, ko so gledalci v Ljudskem vrtu le dočakali zadetek. Prosti strel je z dobrih 35 metrov izvedel odlični Vršič, ki je z visokim in nekoliko 'predolgim' predložkom zmedel gostujočega vratarja Bojana Jorgačevića ter okroglo usnje ob stičišču vratnice in prečke poslal v mrežo.

Val napadov ni prinesel zadetka
V drugem polčasu so slovenski nogometaši nadaljevali odlično predstavo. V 54. minuti je stranski sodnik zaradi prepovedanega položaja razveljavil zadetek Timu Matavžu, minuto pozneje je Kirm preigral Nevena Subotića in zdrvel proti golu, kjer je v zadnjem trenutku nogo podstavil Kolarov ter preprečil morebitno povišanje vodstva. Po slabi uri igre je nevarno iz obrata še enkrat več sprožil Matavž, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Slovenije. Šele v 60. minuti so Srbi prvič ogreli dlani vratarja Samirja Handanovića. Po predložku z leve je z volejem natančno meril rezervist Miloš Krasić, a je 'Sarma' strel s parado ubranil.

Vidić zapravil priložnost za 1:1
V 64. minuti je v kazenskem prostoru Slovenije padel Kolarov, de Bleeckere pa je brez premisleka pokazal na belo točko in Marku Šulerju podelil še rumeni karton zaradi ugovarjanja. Odgovornost je na svoja pleča prevzel branilec Manchester Uniteda Nemanja Vidić, ki pa je strel z 11 metrov zelo slabo izvedel, tako da je Handanović žogo celo ujel. "Čakal sem ga, on je čakal mene, odločil sem se pravilno in 11-metrovko tudi ubranil. Nič posebnega. Ni me presenetilo, da je streljal Vidić. Dva soigralca sta se med seboj kregala, on je pa prevzel odgovornost. Niti me ni zanimalo, kdo bo streljal," je dogodek pokomentiral vratar Udineseja.

Jalovi napadi Srbov niso bili dovolj
Srbi so si do konca srečanja na vse kriplje prizadevali izid poravnati in nato uprizoriti morebiten preobrat, a se to ni zgodilo. Pantelić je nekajkrat zapretil domači obrambi, v 78. minuti je dosegel tudi zadetek, ki pa je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Tik pred iztekom srečanja je z razdalje za slab meter vrata zgrešil rezervist Valter Birsa.

Kek: Upam, da bodo navijači to cenili
"Zasluženo smo zmagali, čeprav je bilo izhodišče izredno težko, ker je bilo toliko suma v vse skupaj. Toda fantje so pokazali, da hočejo igrati nogomet. Nekateri posamezniki so sicer nekoliko padli v telesni pripravljenosti, a dobro je, da smo kvalifikacije zaključili pozitivno in da smo si začrtali pot za naprej," je po tekmi dejal selektor Matjaž Kek in sklenil: "Imamo potencial, a je bilo v tem kvalifikacijskem ciklusu dosti malih napak, ki so prišle do izraza v nekaterih slabših igrah, slabših rezultatih. Toda na tej tekmi se je pokazalo, da se lahko zmaga le kolektivno in upam, da bodo navijači to znali ceniti." Na vprašanje o njegovi prihodnosti ni želel odgovoriti, je pa poudaril, da bo v prihodnjih dneh čas za podrobnejše analize.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012

SKUPINA C


SLOVENIJA - SRBIJA 1:0 (1:0)
10.000; Vršič 45.
Vidić (Srbija) je v 65. minuti zapravil 11-metrovko.

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Šuler , Jokić; Bačinović ( 69./Krhin), Vršič ( 76./Birsa), Radosavljević, Kirm ( 65./Ilić); Ljubijankić, Matavž .

Srbija: Jorgačević; Ivanović, Subotić, Vidić, Kolarov; Ninković ( 72./Milijaš), Stanković, Petrović ( 51./Pantelić), Tošić; Mrdja, Jovanović (57./Krasić).

Sodnik: Frank De Bleeckere (Belgija).

ITALIJA - SEVERNA IRSKA 3:0 (1:0)
Cassano 21., 53., McAuley 74./ag

Lestvica:
ITALIJA * 10 8 2 0 20:2 26 ESTONIJA ** 10 5 1 4 15:14 16 SRBIJA 10 4 3 3 13:12 15 SLOVENIJA 10 4 2 4 11:7 14 SEVERNA IRSKA 10 2 3 5 9:13 9 FERSKI OTOKI 10 1 1 8 6:26 4 * - na evropskem prvenstvu ** - v dodatnih kvalifikacijah