Josep Guardiola se je za izrednega strokovnjaka izkazal že v prvi sezoni, medtem ko Messijevih odlik ni treba dodatno naštevati. Foto: Reuters
Josep Guardiola se je za izrednega strokovnjaka izkazal že v prvi sezoni, medtem ko Messijevih odlik ni treba dodatno naštevati. Foto: Reuters
Andres Iniesta, Samuel Eto'o
Andres Iniesta je podal, Samuel Eto'o pa je zadel že v prvi priložnosti v 10. minuti velikega finala. Foto: EPA
Lionel Messi
Za Paulom Scholesom najmanjši nogometaš na igrišču Leo Messi je v 71. minuti ostal sam v kazenskem prostoru in zadel z glavo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Portugalec Cristiano Ronaldo je najlepšo priložnost izpustil pred zadetkom Barcelone, ko je njegov strel zletel levo od gola vratarja Valdesa. Foto: Reuters

Pepu Guardioli je uspel še en veliki met, saj je proti Manchestru postavil dobro taktiko, odrezal najboljše nogometaše sira Alexa Fergusona, ki jim je uspelo streljati le od daleč, in slavil trojno krono v letošnji sezoni. Rdeči vragi so v okvir vrat Victorja Valdesa streljali le dvakrat, po začetni premoči pa so bili na zelenici le senca tistega, kar so pokazali do zdaj.

Zadetka Eto'oju in Messiju
Prvi zadetek je vpisal Samuel Eto'o, ki je bil uspešen v prvi Barcelonini priložnosti v 10. minuti. Na desno stran mu je v kazenski prostor podal Andres Iniesta, Kamerunec pa je lepo preigral Nemanjo Vidića in žogo poslal za hrbet nemočnega Edvina van der Sarja. 60 minut pozneje je z desne strani točno na glavo le 169 centimetrov visokemu Lionelu Messiju podal Xavi in Barcelona je vodila z 2:0. Van der Sar je pri golu le poskočil.

Če bi na začetku zadel Ronaldo ...
Kljub prevladi Barcelone pa se je tekma na Olimpicu začela bolje za Rdeče vrage pi katerih je že v 2. minuti iz prostega strela iz 32 metrov nevarno streljal Cristiano Ronaldo. Portugalčev strel je vratar Barcelone ubranil, do žoge pa je le nekaj metrov pred golovo črto prišel Ji Sung Park. Korejec je zapravil največjo priložnost Manchestra v prvem polčasu.

Barcelona boljša ob koncu prvega ...
Varovanci sira Alexa Fergusona so sicer v prvih 45 minutah več streljali od rdeče-modrih, a so bili pri tem nenatančni. Sedem žog je zletelo mimo ali čez gol, med drugim tudi tista iz prostega strela Ryana Giggsa v 17. minuti. Barcelona je v drugem delu polčasa prevladala na igrišču, izboljšala posest žoge (53-47) in imela na koncu dve priložnosti, a strela Lea Messija in Xavija nista našla poti v mrežo.

... in neverjetna ob začetku 2. polčasa
Škotski strateg na angleški klopi je v igro pred začetkom drugega polčasa namesto Andersona vpoklical Carlosa Teveza, a njegova poteza vsaj v uvodnih minutah ni obrodila sadov. Katalonski nogometaši so si namreč priigrali tri izredne priložnosti, s katerimi je začel Thierry Henry, ki je v 48. minuti osmešil Ria Ferdinanda, a streljal preveč po tleh. Dve minuti pozneje je Eto'o lepo podal do Messija, ki je padel v kazenskem prostoru, v 53. minuti pa je se je z živci navijačev poigral še Xavi, ki je iz prostega strela z desne strani zadel vratnico. Edino pravo priložnost v drugem polčasu je imel Manchester v 72. minuti, ko je obrambo pred golom nastreljal Giggs, Ronaldo pa je žogo sicer dobil, a bil prepočasen za Valdesa, ki se je ponovno izkazal.

Najboljši igralec tekme je zasluženo postal Xavi, ki ni le podal za drugi zadetek, temveč odlično razigraval svoje soigralce in blestel pri podajah.

V dveh tednih trije naslovi
Katalonci so z novim evropskim uspehom postali peta ekipa (to je uspelo še Celticu, Ajaxu, PSV-ju in Mancehster Unitedu) v zgodovini Lige prvakov, ki je v eni sezoni osvojila najmočnejše tekmovanje na stari celini, državno prvenstvo in pokal. To je nazadnje uspelo prav Fergusonovi četi leta 1999. Slavje se bo na znameniti aveniji Las Ramblas v Barceloni ponovilo še tretjič po 13. maju.

Manchester po Arsenalu
Katalonci, ki sta jih na tribunah italijanskega stadiona spremljala tudi predsednik vlade (in zagrizen navijač Barcelone) Jose Luis Zapatero in španski kralj (zagrizen navijač Reala) Juan Carlos I., so še drugič v treh letih v finalu ugnali angleški klub, leta 2006 je padel Arsenal. S tem uspehom je Guardiola postal šele šesti trener v zgodovini, ki je naslov Lige prvakov slavil kot nogometaš in trener. To je za zdaj uspelo še Miguelu Muñozu, Giovanniju Trapattoniju, Johanu Cruyffu, Carlu Ancelottiju in Franku Rijkardu. Guardiola je tudi tretji najmlajši trener, ki je osvojil naslov prvaka.

BARCELONA 2 - 0 Manchester United
Eto'o 10.
Messi 70.
---------------------------------------
Valdes van der Sar
Puyol O'Shea
Toure Ferdinand
Pique Vidić
Sylvinho Evra
Busquets Park **
Xavi Carrick
Iniesta ** Anderson *
Messi Giggs ***
Eto'o Ronaldo
Henry * Rooney
* 72./Keita * 45./Anderson
** 92./Pedro ** 66./Berbatov
*** 75./Scholes
Sodnik: Massimo Busacca (Švica)
 
                       BAR    MAN 

streli: 11 12
streli na gol: 8 2
prekrški: 7 10
rumeni kartoni: 1 3
prepovedani položaji: 2 5
posest žoge: 52 48

A. B.