Nogometaši Olimpije imajo letos na obeh domačih frontah najvišji cilj. Foto: Nejc Puš
Nogometaši Olimpije imajo letos na obeh domačih frontah najvišji cilj. Foto: Nejc Puš
Mile Ačimović
Mile Ačimović je v nekaj mesecih dela v Ljubljani že pustil svoj pečat. Foto: Nejc Puš
Partizan
Partizan je osvojil zadnje štiri naslove srbskega prvaka. Foto: Nejc Puš
Partizan
Partizan je dvakrat vodil, Olimpiji pa je obakrat izid uspelo izenačiti. Foto: Nejc Puš
Olimpija remizirala s Partizanom

Mlada nogometaša - prvi je pred dvema tednoma dopolnil 20 let, drugi šteje leto več - sta ljubljanskim navijačem pokazala, da lahko resno računajo nanju, a hkrati sta oba obžalovala po en neprijeten trenutek, ki se jima je primeril med tekmo v Stožicah.

Žal mu je za "neumnost"
Delamea Mlinar je v 30. minuti napravil prekršek za 11-metrovko, iz katere so Beograjčani povedli z 1:0. "Do tiste 11-metrovke je prišlo po moji neumnosti, za kar mi je zelo žal. Trener mi je rekel, da se kaj takšnega ne sme več zgoditi. Zavedam se, da je krivda 100-odstotno moja in storil bom vse, da se mi podobne stvari v prihodnje ne bodo ponovile. To so pač izkušnje," je pripovedoval branilec iz Mozirja, tudi velik ljubitelj Lige NBA, ki si je maja 2009 hudo poškodoval kolenske križne vezi, zaradi česar je bila nekaj časa celo ogrožena njegova kariera. Počival je skoraj leto in pol.

V Interblock, pri katerem je tako kot Fink igral pred prestopom v Olimpijo, je prišel iz Aluminija, še prej pa je nosil dres celjskega kluba Mali Šampion (zdaj Simer Šampion). Ljubljano pozna že kar nekaj let, saj je obiskoval nogometni oddelek gimnazije Šiška. "Recimo, da je bilo za prvič solidno. Vem, da sem sposoben veliko več. Vidi se, da smo še malo utrujeni od priprav. Vseeno smo dokaj dobro držali žogo, morda bi le s podajami morali poskušati igrati malo bližje tekmečevih vrat," je še dejal Delamea, ki ni pričakoval, da bo začel tekmo, saj je na treningih večinoma igral v drugi postavi.

Sposobni so marsičesa
"Preskok iz druge lige je res zelo velik, potreboval sem kar nekaj časa, da sem pravilno začutil igro. Vse pohvale pa našim navijačem, ki so še enkrat dokazali, da so najboljši v Sloveniji. Všeč mi je igrati pred veliko gledalci. Je pa res, da je pritisk zelo velik. Danes se je nekajkrat videlo, da sem še neizkušen. Čeprav mi ne bi bilo treba, sem žogo poslal v avt. Upam, da se bo to dogajalo čim bolj poredko," je dodal štajerski up na delu v Ljubljani. Pribil je: "Od te sezone pričakujemo veliko. Marsičesa smo sposobni, tudi v Evropi!"
Če bi zadel, bi bil super zadovoljen
Fink je bil prav tako navdušen nad vzdušjem. "Na tekmo sem se kar mirno pripravljal, a ko sem prišel na stadion in prvič zaigral pred toliko navijači, sem želel res stisniti tisti maksimum iz sebe. Hvaležen sem, da sem lahko igral vso tekmo proti klubu, ki je lani nastopil v Ligi prvakov. Upam, da bo vsaka tekma tako obiskana, kot je bila ta," je povedal nogometaš, ki se najbolje znajde na krilu.

V 15. minuti je imel najlepšo priložnost Olimpije v prvem polčasu, a lepe podaje Filipa Valenčiča ni izkoristil in streljal mimo vrat. "Škoda. Če bi zadel, bi bil super zadovoljen. Meril sem v daljši kot, a se ni izšlo. Verjamem, da bo naslednjič bolje. Upam, da bom v prihodnosti prikazal še boljše igre kot danes, ko sva s Filipom dobro izpeljala kar nekaj akcij," je sodelovanje s še enim nekdanjim igralcem Interblocka pohvalil Fink. Olimpija ga je v svoje vrste želela zvabiti že lani, toda ni se vse poklopilo in še eno leto je ostal v Šiški.
Pri Olimpiji igral že kot otrok
Priložnost obleči dres zmajev je dobil pred kratkim, čeprav ta občutek že pozna, saj je za Olimpijo igral kot otrok v ekipi do 14 let. Prve nogometne korake je sicer naredil v Jevnici pri Litiji, nato igral v predhodniku Interblocka Factorju in se po prvem postanku pri Olimpiji za pol leta ustavil še v Domžalah. Bil je tudi član vseh mladinskih selekcij reprezentance, leta 2009 se je na evropskem prvenstvu do 19 let v Ukrajini vpisal med strelce na tekmi proti Švici (1:2). Delamea je to prvenstvo zaradi poškodbe izpustil, zdaj pa oba branita barve izbrane vrste do 21 let.

Ačimović: Malo preveč spoštovanja
Besedam obeh mladih nogometašev je prikimal tudi športni direktor Olimpije Mile Ačimović: "Vedel sem, proti kakšni ekipi bomo igrali. Taktično zelo dobro stojijo in mojim fantom je bilo težko priti do priložnosti. Upam, da so videli, da takšne ekipe kaznujejo vsako napako. Fink na našo smolo ni izkoristil tiste priložnosti, kmalu zatem pa je bil "penal" za njih. Enako v drugem polčasu, spet se nam je primerila napaka in gol. Vso tekmo moraš biti osredotočen in pričakovati, da boš dobil priložnost, kot jo je Fink. Priložnost, ki lahko obrne tekmo. Upam, da so fantje veliko odnesli s te tekme. Škoda, da nimajo na leto več takih tekem. Mogoče so imeli malo preveč spoštovanja do Partizana, ampak to je normalno. Nekateri so prišli iz druge lige, danes pa so igrali proti moštvu iz Lige prvakov. Razumem jih. Na te fante je treba počakati, da se razvijejo, tako kot so mene v moji karieri določeni klubi oziroma trenerji čakali. To je bila dobra izkušnja za njih."

Prihodnji četrtek bo Olimpija odigrala prvo tekmo v Evropski ligi proti Širokemu Brijegu. "Mislim, da Široki Brijeg ni na ravni Partizana, ampak zaradi tega se ne smemo preveč sprostiti. Spremljali jih bomo na prijateljski tekmi proti Splitu in tedaj izvedeli veliko več," je dejal Ačimović.

Kosiča zmotilo poigravanje pred vrati
Trener Dušan Kosič se zaveda, da bo potrebno nekatere stvari do uvodnega obračuna v Evropi popraviti: "Tudi danes smo hoteli igrati. Zanimalo me je, kako bo proti ekipi, ki je hitrejša in močnejša. V nekaterih obdobjih smo bili uspešni, vendar so to tekme, kjer je malo priložnosti in tiste je treba izkoristiti. To dela razliko med velikim in malimi ekipami. Tekma je bil dobrodošel test za moje igralce, da vidijo, da so sposobni igrati. Na koncu me je malo zmotilo, da smo si začeli žogo podajati pet metrov od svojih vrat, kot da bi si hoteli dati gol. Na tem bomo morali še delati - da si žogo podajamo bolj naprej."

Olimpija remizirala s Partizanom