Boštjan Cesar je v 51. minuti kronal slovensko premoč. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Cesar je v 51. minuti kronal slovensko premoč. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija
V slovenski začetni enajsterici je Aleksandra Radosavljeviča zamenjal Armin Bačinovič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Jokič
Bojan Jokič je z veliko napako omogočil gruzijski preobrat . Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič se je trudil, a ni uspel premagati Giorgija Lorie. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija
Veselje Slovencev po vodilnem golu Cesarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Selektor Matjaž Kek
Selektor Matjaž Kek je okrcal zdaj že bivšega predsednika Ivana Simiča, ki bi si za odstop lahko izbral primernejši trenutek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na zimski premor z gruzijsko zaušnico

Slovence je v 51. minuti v vodstvo popeljal Boštjan Cesar, ki je z glavo izkoristil predložek Josipa Iličiča z desne strani. V 67. minuti je Bojan Jokič pri podaji nazaj napravil veliko napako, tako da je do žoge prišel Sandro Guruli in premagal Jasmina Handanoviča, ki je na začetku 2. polčasa zamenjal bratranca Samirja. Že v naslednjem gruzijskem napadu (68.) je sledil nov šok. Jano Levanidze je ušel domači obrambi, nato pa matiral še Handanoviča. To sta bila tudi edina gruzijska strela v okvir vrat, medtem ko jih je Slovenija, ki je imela terensko premoč (posest žoge - 53:47), sprožila sedem.

Novakovič ogrel dlani Lorie
Po bledih uvodnih minutah so si prvo priložnost priigrali Slovenci. V 24. minuti je Mišo Brečko z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Novakovič ustrelil z neposredne bližine, a se je izkazal vratar Giorgi Loria. Sledilo je še nekaj nevarnih akcij varovancev Matjaža Keka, ki pa niso obrodile sadov. V 38. minuti je veselje Valterju Birsi po strelu z 20 metrov preprečil Loria. Ta je bil na mestu tudi malo pozneje, ko je naravnost vanj meril Novakovič.

Loria ubranil enajstmetrovko Novakoviču
V 41. minuti je Bačinoviča na robu kazenskega prostora podrl Kaha Kaladze, tako da je sodnik Whidby pokazal na belo točko. Počasni posnetek je pokazal, da prekrška bržkone ni bilo. Enajstmetrovko je izvajal Novakovič, a ga je Loria "prebral" in mu ubranil poskus, ki je letel v spodnji levi kot njegovih vrat.

Cesar v polno, Kirm v prečko
Kar ni uspelu "Novi", je v 51. minuti Boštjanu Cesarju. Steber slovenske obrambe je bil najvišji po podaji Josipa Iličiča iz kota. Cesar je meril natančno - za desno vratnico Lorie, ki je bil kljub svojim 196 centimetrom prekratek. Blizu zadetku je bil v 62. minuti tudi Andraž Kirm, čigar diagonalni strel z roba kazenskega prostora je Loria izbil v prečko.

Hudi napaki krivi za gruzijski preobrat
Malo pozneje so Gruzijci šokantno v eni minuti dosegli dva gola. Najprej je Jokič žogo podal na "krožnik" Guruliju, ki je nato s strelom od leve vratnice izenačil. Malo pozneje pa je slovenski obrambi ušel še 18-letni Jano Levanidze in povedel goste v vodstvo. Slovenci so do konca neuspešno napadali za izenačenje.

Kek: Upam, da nas je klofuta streznila
"Padec koncentracije - individualne napake se dogajajo, tokrat so se pač Bojanu Jokiču - je bržčas tudi posledica vsega, kar se dogaja okrog nas. Je pa to dobro opozorilo. Slovenska vrsta je igrala dobro in navduševala, ko je bila čista glava, ko je bila enotnost. Moje osebno mnenje je, da lahko le tako funkcioniramo. Zelo sem razočaran, ne samo zaradi poraza. Danes je bilo vsega preveč. To mora pustiti neke posledice. Dobro, da je zdaj dva meseca in pol premora. Ni normalno, da predsednik zveze odstopi dve uri pred tekmo. To je odraz stanja v zadnjem času. Ni pa to tisto, kar je odločilo na igrišču. Za nami je uspešno leto, na koncu pa smo si dali klofuto. Upam, da nas je to streznilo. Počasi imam vsega dovolj. Jaz bom poskrbel, da bo na igrišču vse urejeno, odgovorni na drugih položajih pa naj poskrbijo za drugo," je bil oster Kek. Igralci Simičevega odstopa - pričakovano - niso želeli komentirati.

Konec marca z Italijo in Severno Irsko
Po zimskem premoru se bodo Slovenci znova zbrali za februarsko prijateljsko tekmo. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2012 se bodo nadaljevale konec marca s srečanjem proti Italiji (25.) in Severni Irski (29.). Takrat si "kekci" takšnih napak ne bodo smeli privoščiti.


SLOVENIJA - GRUZIJA 1:2 (0:0)
4.010; Cesar 51.; Guruli 67., Ananidze 68.

Slovenija: S. Handanovič (53. J. Handanovič), Brečko, Cesar , Šuler, Jokič (71. Ilič), Bačinovič, Koren (46. Radosavljevič), Kirm (81. Ljubijankič), Birsa (46. Iličič ), Novakovič, Dedič (46. Matavž).
Gruzija: Loria, Hubutia, Kvirkvelia, Kaladze , Kašia, Hizanišvili, Ananidze (89. Koškadze), Kankava (73. Kakubava), Gelašvili (61. Okriašvili), Hojava (46. Guruli), Mopebadze (46. Vatsadze).
Sodnik: Whidby (Wales)

Na zimski premor z gruzijsko zaušnico