Zmagovalna ekipa pokala za sezono 2011/12. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmagovalna ekipa pokala za sezono 2011/12. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor
Vijoličasti so postavili piko na i uspešni sezoni. Veliko počitnic ne bo, saj se bodo kmalu začele priprave za "projekt" Lige prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Celje
Celjani so bili blizu uspeha. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Mariborčani se tako veselijo dvojne krone, saj so že prej zmagali državno prvenstvo. Srečanje se je po 120 minutah kljub terenski premoči favoriziranega Maribora končalo z 2:2, tako da so odločali streli z bele točke. Odločitev je padla v peti seriji, ko je najprej Marcos Tavares zadel za 3:2, na drugi strani pa je Marko Pridigar ubranil strel Mateja Centriha.

Vijoličasti so do sedmega pokalnega naslova prišli brez Agima Ibraimija, ki je bil zaradi simuliranja prekrška izključen v 117. minuti. Tik pred koncem podaljška pa je na celjski klopi rdeč karton prejel tudi "jezikavi" Mario Močić.

V videonovicah desno si oglejte vse štiri zadetke "iz igre" in streljanje enajstmetrovk.

Ibraimi preveč okleval
Dejan Mezga
je že v prvi minuti ogrel dlani Amela Mujčinovića. V nadaljevanju so se Celjani dokaj enakovredno uprli Mariborčanom. Roman Bezjak je v 23. minuti v kazenskem prostoru lepo izigral vijoličasto obrambo, a nato diagonalno streljal mimo desne vratnice. Na drugi strani pa je zanesljiv zadetek Aleša Mertlja preprečilo izbijanje enega od celjskih branilcev. Vijoličasti so imeli v 30. minuti še eno veliko priložnost, a je Agim Ibraimi preveč okleval, tako da je njegov "zicer" Močić blokiral.

Romih od vratnice v mrežo
In kdor ne da, dobi. V 36. minuti se je namreč Alen Romih prebil mimo dveh mariborskih branilcev, nato pa z diagonalnim strelom po tleh matiral Marka Pridigarja. Žoga se je v mrežo odbila od leve vratnice. V 42. minuti je Ibraimi iz solidne priložnosti na desni strani kazenskega prostora streljal mimo vrat.

Volaš v polno po manj kot minuti igre
Začetek drugega dela je bil sanjski za vijoličaste. Volaš, ki je tekmo zaradi želodčnih težav začel na klopi, je zamenjal Roberta Berića, malo pozneje pa že zatresel mrežo. Z leve strani je predložek v sredino poslal Mitja Viler, osamljeni Volaš pa je nato z nekaj metrov poslal žogo v prazna vrata.

Verbič stresel prečko ...
V 52. minuti je na drugi strani Močić s strelom z okoli 20 metrov pošteno namučil Pridigarja, v 60. pa je mariborskega vratarja po bombi Benjamina Verbiča z 20 metrov rešila prečka. Maribor je v nadaljevanju (še bolj) zagospodaril na zelenici. Igra se je preselila na celjsko polovico. Celjani so bolj ali manj prežali na protinapade. Toda nobena od ekip si do konca rednega dela ni priigrala kakšnih izrazitih priložnosti, tako da so bili na vrsti podaljški. Terenska premoč je bila na strani Maribora - posest žoge 62:38 in streli v okvir vrat 7:6.

... nato pa šokiral vijoličaste na začetku podaljška
Kar je uspelo vijoličastim na začetku drugega polčasa, je Celjanom v prvi minuti podaljška. Verbič je po dobro odigrani akciji v padcu ustrelil z okoli 20 metrov, Aleksander Rajčević je nekoliko preusmeril let žoge in ta je za levo Pridigarjevo vratnico končala v mreži.

Črnic se je oddolžil Milaniču za zaupanje
Odgovor Maribora je sledil v 99. minuti. Matic Črnic, ki je na začetku podaljška zamenjal Etiena Velikonjo, je z leve strani kazenskega prostora nenadoma ustrelil in z natančnim strelom v "malo mrežico" presenetil Mujčinovića. V 109. minuti je nogometašem obeh moštev nekoliko zavrela kri, saj je Tadej Kotnik z "bodičkom" ustavil Vilerja. Na srečo so se strasti hitro umirile, Kotnik in Volaš pa sta jo odnesla z rumenima kartonoma.

Izključitev Ibraimija, vratnica Cvijanovića
V 117. minuti je Ibraimi zaradi simuliranja enajstmetrovke upravičeno prejel drugi rumeni karton, kar je pomenilo izključitev. Kljub temu je v naslednjem mariborskem napadu Goran Cvijanović stresel vratnico. Zadetkov v podaljšku ni bilo, tako da so odločale enajstmetrovke.

Hervis Pokal Slovenije, finale
Celje - MARIBOR *4:5 (2:2, 1:0)
4.000; Romih 36., Verbič 91.; Volaš 46., Črnic 99.
: Močić 119.; Ibraimi 117.
* - po streljanju 11-m

Izvajanje 11-metrovk
VerbičCvijanović
GobecRajčević
BezjakVolaš
RomihMejač
CentrihTavares

Celje: Mujčinović, Kapić , Bakarić, Romih , Kovjenić (57./Verbič), Gobec , Medved (48./Škafar), Ristovski , Centrih, Močić (100./Kotnik ), Bezjak.

Maribor: Pridigar, Viler , Arghus, Rajčević, Mejač; Cvijanović , Mezga (66./Tavares), Mertelj, Ibraimi , Velikonja (91./Črnic), Berić (46./Volaš ).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Dozdajšnji zmagovalci pokala:
1992: Maribor Branik
1993: SCT Olimpija
1994: Maribor Branik
1995: Mura
1996: SCT Olimpija
1997: Maribor Branik
1998: Rudar
1999: Maribor Teatanic
2000: SCT Olimpija
2001: HIT Gorica
2002: HIT Gorica
2003: Vega Olimpija
2004: Maribor PL
2005: CMC Publikum
2006: Anet Koper
2007: Koper
2008: Interblock
2009: Interblock
2010: Maribor
2011: Domžale
2012: Maribor