Zlatko Dedič se je po zadetku proti Rusiji znova vpisal v zgodovino. Foto: Reuters
Zlatko Dedič se je po zadetku proti Rusiji znova vpisal v zgodovino. Foto: Reuters
Stadion v Stožicah na tekmi Slovenija - Avstralija, 11. avgust 2010
Vzdušje na stadionu ob otvoritveni tekmi proti Avstraliji je bilo fantastično! Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da smo zasluženo zmagali. Poskušali smo odigrati kar se da dobro, na koncu so rezervisti dvignili ritem in uprizorili dogodek, ki se bo vpisal v zgodovino.

Matjaž Kek
Bruce Djite in Matej Mavrič-Rozič
Bruce Djite je v prvem polčasu zapravil najlepšo priložnost za Avstralce. Foto: Reuters

Zelo sem zadovoljen, a najbolj sem zadovoljen z zmago in da je prekrasna publika uživala v Ljubljani z nami. Rastemo na vseh področjih, nabiramo si izkušnje, ta reprezentanca zmore še veliko.

Zlatko Dedič
Stožice "krstili " še nogometaši
Slovenci Stožice odprli z avstralskim skalpom

Po slovesnosti ob odprtju, ko je zbrano množico nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, se je težko pričakovana tekma v fantastičnem razpoloženju končno začela. Slovenci so srečanje začeli spodbudno in takoj pritsnili na vrata Avstralcev, ki so bili v obrambi postavljeni čvrsto in slovenskim napadalcem niso dopuščali veliko prostora. Vseeno jim je v 15. minuti pobegnil Tim Matavž in v odlično obrambo prisilil vratarja Marka Schwarzerja. Po dobre pol ure igre je v protinapad zdrvel še Milivoje Novakovič, ki pa mu žoge ni uspelo zadržati.

Handanoviča presenetil let žoge
Avstralska vrata so bila neprestano oblegana, v 35. minuti se je moral gostujoči vratar po strelu Andraža Kirma z roba kazenskega prostora znova izkazati. Že v naslednjem avstralskem napadu se je sijajna priložnost ponudila Bruceu Djitu, ki mu napake Samirja Handanoviča, tega je presenetil let žoge, ni uspelo izkoristiti in je žogo iz neposredne bližine poslal čez gol. Pri Avstralcih je bil najnevarnejši Brett Holman, ki je dvakrat nevarno ogrozil slovenska vrata, pri tretjem poskusu je v zadnjem trenutku posredoval Bojan Jokič.

Bliskovit začetek drugega polčasa
Pred začetkom drugega polčasa je namesto Matavža v igro vstopil Zlatko Dedič in že s svojim prvim stikom z žogo ogrel dlani rezervnega vratarja Adama Federicija. Takoj zatem so nevarno sprožili še Kirm, Robert Koren in Novakovič, a se mreža ni zatresla. Avstralci so bili popolnoma nemočni, prvih 15 minut nadaljevanja so se samo branili.

Zlatko in Zlatan okronala premoč
Pritisk Slovencev se je nadaljeval, vrhunec pa je dosegel v 78. minuti, ko je po natančnem predložku Miša Brečka z glavo Federicija vrhunsko matiral Dedič. Takoj zatem je Brečko z razdalje nevarno zapretil še sam. Tekma se je prevesila v sodnikov podaljšek, ko so gledalci na tribunah eksplodirali še drugič. Ljubijankič je z 22 metrov žogo poslal za hrbet avstralskega vratarja in postavil končni izid 2:0.

Kek: Dvigniti se moramo še na višjo raven
"Mislim, da smo zasluženo zmagali. Poskušali smo odigrati kar se da dobro, na koncu so rezervisti dvignili ritem in uprizorili dogodek, ki se bo vpisal v zgodovino," je po tekmi dejal selektor Matjaž Kek, ki je z zmago več kot zadovoljen, a mu misli že uhajajo na kvalifikacijsko tekmo s Severno Irsko. "Strokovno gledano, je bila to dobra priprava za tekmo s Severno Irsko. V naslednjih dveh tednih se moramo dvigniti še na malce višjo raven," je povedal.

Kek je še poudaril, da zmaga nad 20. reprezentanco na svetu ni kar tako. "V drugem polčasu smo dobro držali ritem, a se je videlo, da tudi igralci še niso v tisti pravi formi. Kljub temu so odigrali zelo dobro. Debitiral je Iličič, vrnil se je Vršič, dobro je igral Radosavljevič, Matavžu sem ponudil priložnost, da ga vidijo ljudje ... Danes smo premagali 20. reprezentanco na svetu, za kar fantom iz srca čestitam!"

Oba strelca zelo zadovoljna
"Ta zadetek sem zelo potreboval. Že nekaj časa se nisem vpisal med strelce, imel sem nekaj težav. Upam, da prihajam v pravo formo. Zelo sem zadovoljen, a najbolj sem zadovoljen z zmago in da je prekrasna publika uživala v Ljubljani z nami. Rastemo na vseh področjih, nabiramo si izkušnje, ta reprezentanca zmore še veliko," je dejal strelec prvega zadetka Dedič, strelec drugega zadetka Ljubijankič pa je še dodal: "Na koncu se je vse izšlo v najlepšem redu. Menjave morajo dvigniti ritem, kar se nam v zadnjem času zelo obrestuje. Dostikrat nam je namreč uspelo tekmo dobiti v zadnjih minutah. Upam, da bo ta stadion prava trdnjava!"

Estonci že vknjižili prve tri točke
Kvalifikacije za Euro 2012 so se že začele, tudi v skupini C. V Talinu se je obetalo pravo presenečenje, saj je reprezentanca Ferskih otokov vodila vse do sodnikovega podaljška, v katerem pa je z dvema hitrima zadetkoma Kaimar Saag Estoniji priboril zmago (2:1).

Prijateljska tekma:
SLOVENIJA
- AVSTRALIJA 2:0 (0:0)
16.155; Dedič 78., Ljubijankič 91.
Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Cesar, Mavrič Rožič, Jokič ( 81./Ilič), Kirm ( 85./Vršič), Koren, Radosavljevič, Birsa ( 68./Iličič), Matavž ( 46./Dedič ), Novakovič ( 75./Ljubijankič).
Avstralija: Schwarzer ( 46./Federici), North, Neill, Wilkshire, Carney, Valeri, Jedinak ( 88./Holland), Holman, Garcia, Rukavytsya ( 71./Burns), Djite ( 55./Vidošić).

Sodnik: Paulo TAGLIAVENTO (ITA)

Foto: Sandi Fišer

Mislim, da smo zasluženo zmagali. Poskušali smo odigrati kar se da dobro, na koncu so rezervisti dvignili ritem in uprizorili dogodek, ki se bo vpisal v zgodovino.

Matjaž Kek

Zelo sem zadovoljen, a najbolj sem zadovoljen z zmago in da je prekrasna publika uživala v Ljubljani z nami. Rastemo na vseh področjih, nabiramo si izkušnje, ta reprezentanca zmore še veliko.

Zlatko Dedič
Stožice "krstili " še nogometaši
Slovenci Stožice odprli z avstralskim skalpom