Zinedine Zidane je kot trener Reala Madrida kar trikrat zapored osvojil Ligo prvakov in zdaj prihaja v Pariz kot trener, čigar glavni cilj je osvojiti evropski naslov. Foto: Reuters
Zinedine Zidane je kot trener Reala Madrida kar trikrat zapored osvojil Ligo prvakov in zdaj prihaja v Pariz kot trener, čigar glavni cilj je osvojiti evropski naslov. Foto: Reuters

V prihodnjih dneh bodo pri PSG-ju predstavili novega glavnega trenerja, in to bo po zatrjevanju radia Europe 1 ravno Zinedine Zidane. Tudi konkurenčni radio RMC je poročal podobno, le da sta klub in Zizou blizu dogovora.

Dosedanji trener Mauricio Pochettino je obstal v osmini finala Lige prvakov, kjer je bil po neverjetnem preobratu boljši končni zmagovalec Real Madrid. Paris Saint Germain je pozneje sicer suvereno postal prvak Francije, a to je za predsednika Naserja Al Helaifija in Katar očitno premalo.

Zizou kot trener trikratni zaporedni prvak Evrope

Zidane je po legendarni igralski karieri postal tudi uspešen trener Reala Madrida, pri čemer je blestel zlasti v Ligi prvakov. Z Madridčani je osvojil dva naslova španskega prvaka in kar tri zaporedne evropske krone v letih 2016, 2017 in 2018. Kraljevi klub je Francoz vodil v dveh mandatih med letoma 2016 in 2021, po koncu lanske sezone pa je drugič zapustil trenersko klop Madrida.

Manjka češnja na torti – Liga prvakov

Al Helaifi: V Ligi prvakov štejejo izkušnje, mi smo že bili v finalu

Odkar je PSG leta 2011 kupil Katar oziroma njegov sklad za športna vlaganja, v francoski prestolnici ni omejitev za nogomet. V zadnjih 10 sezonah so Parižani tako kar osemkrat osvojili naslov državnega prvaka, k temu dodali še po šest pokalnih naslovov in v ligaškem pokalu. Vendar manjka največja klubska lovorika – naslov evropskega prvaka za zmagoslavje v Ligi prvakov.

Dosedanji trenerji PSG-ja v katarskem obdobju Mauricio Pochettino, Thomas Tuchel, Unai Emery, Laurent Blanc in Carlo Ancelotti so ostali praznih rok v elitnem evropskem klubskem tekmovanju.

Takoj ko bo Zinedine Zidane postal novi trener PSG-ja, bo postal prvi trener, ki bi vodil tako Lionela Messija kot Cristiana Ronalda.

Otrok Marseilla, ki je osvojil Cannes, Bordeaux, Torino in Madrid

49-letnik se je rodil v Marseillu in je bil od malih nog navijač domačega Olympiqua, a priložnost za nogometni razvoj je dobil v bližnjem Cannesu, od koder ga je pot vodila v Bordeaux. Kot najboljši igralec francoske lige in nosilec nove francoske reprezentance je poleti 1996 prestopil v Juventus, kjer se je uveljavil kot čarodej na sredini igrišča. Potem ko je v Torinu osvojil vse mogoče lovorike, se je za rekordno vsoto prodal v Madrid, kjer se je z njim začela graditi galaktično obdobje Reala Madrida.

Ob novici iz prestolnice, da bo Zidane prevzel PSG, se na jugu, zlasti Marseillu že vrstijo odzivi o zlomljenih srcih, saj so nepobolšljivi privrženci Marseilla sanjali, da se jim bo Zizou nekoč pridružil vsaj kot trener, če že ni bilo mogoče, da bi zaigral zanje s številko 10.

Nekdanji mentor Mbappeja novi športni direktor

Medtem je bila na Parku Princev, kjer domuje klub, potrjena druga kadrovska menjava, saj so predstavili novega športnega direktorja. Brazilca Leonarda je zamenjal 57-letni Portugalec Luis Campos, ki bo v klubu odgovoren za "organizacijo, rekrutiranje in delovanje profesionalne ekipe".

Campos ima zelo bogato in zanimivo kariero. Od 2012 do 2013 je bil nogometni skavt pri Realu Madridu, odgovoren za iskanje potencialnih igralcev za ta klub, od leta 2013 do 2016 je bil športni direktor pri Monacu, od leta 2017 do 2020 pa je isto funkcijo opravljal še pri Lillu.

Ko je bil v Monaku, je sodeloval tudi s Kylianom Mbappejem, francoskim nogometnim zvezdnikom, za katerega se je letos neuspešno potegoval madridski Real. Zanimivo je, da so Parižani odslovili prejšnjega športnega direktorja Leonarda na večer podaljšanja pogodbe z Mbappejem do leta 2025.