"Vedno je kruto, ko pride do enajstmetrovk. Do tega pokala smo se prigrizli," je bil po tekmi polni preobratov evforičen kapetan Steven Gerrard. Foto: Reuters
Slavje nogometašev Liverpoola
Liverpool je z veliko muko upravičil vlogo favorita in osvojil ligaški pokal. Zadnja lovorika "redsov" predtem je bil FA-pokal leta 2006. Foto: Reuters
Ben Turner (Cardiff City)
Cardiff je izenačil dve minuti pred koncem podaljška, ko se je v gneči pred golom najbolje znašel Ben Turner. Foto: Reuters

Redni del se je končal z 1:1, nato sta sledila dva gola v podaljšku, pri čemer so Valižani enajstmetrovke izsilili dve minuti pred iztekom polurnega dodatka. Sledilo je streljanje 11-m, pri čemer so favorizirani Liverpoolčani zgrešili prva dva strela z bele točke, česar pa Cardiffčani niso znali kaznovati.

Bratranca Gerrard zapravila 11-m
Potem ko je Glen Johnson kot peti strelec Liverpoola mirno zadel za 5:4, je imel usodo finala v svojih nogah Anthony Gerrard, ki pa je sledil slabemu zgledu svojega veliko slovitejšega bratranca Stevena Gerrarda in zapravil strel za izenačenje. "Redsi" so eksplodirali od veselja in začeli slaviti prvo lovoriko po dolgih sušnih šestih letih.

Cardiff je povedel v 19. minuti prek Joeja Masona. Rdeči so izenačili šele v 60. minuti, ko je bil uspešen Martin Škrtel. Rezervist Dirk Kuyt je v 108. minuti in le pet minut po vstopu v igro priigral Liverpoolu vodstvo z 2:1. Ko je že kazalo na slavje Liverpoola po podaljških, pa je v 118. minuti Ben Turner zadel v zmedi po kotu, ko prav Kuytu ni uspelo izbiti žoge.

Preobrat tudi pri "loteriji"
Pri izvajanju enajstmetrovk so najprej bili na vrsti trije zgrešeni poskus: za Liverpool sta bila neuspešna kapetan Steven Gerrard in Charlie Adam, pri Cardiffu pa Kenny Miller. Kot tretji strelec pri "modrih pticah" je zgrešil Rudy Gestede. V peti seriji pa je vendarle padla odločitev, ko je Johnson zadel, Anthony Gerrad pa zgrešil.

"V vsakem primeru bi na koncu nekdo ostal žalosten in razočaran. Žal mi je za Anthonyja in Cardiff," je Steven Gerrard sočustvoval z bratrancem Anthonyjem, ki je v igro vstopl kot rezervist.

Vučkić brez pravice nastopa
Razburljiv v finale je s tribun spremljal tudi slovenski reprezentančni vezist Haris Vučkić, ki je na začetku februarja prišel v Cardiff kot posojeni igralec Newcastla. 19-letni Vučkić ni imel pravice nastopa, saj je v ligaškem pokalu v letošnji sezoni že igral za Newcastle.

ANGLEŠKI LIGAŠKI POKAL

FINALE, London (Wembley)

Cardiff City - LIVERPOOL 4:5 (1:0) - po 11-m
Mason 19., Turner 118.; Škrtel 60., Kuyt 108.

Kazenski streli
Za Liverpool: Gerrard, Adam, Kuyt, Downing, Johnson;
Za Cardiff: Miller, Cowie, Gestede, Whittingham, Gerrard.

Cardiff City: Heaton; McNaughton ( 106./Blake), Taylor, Hudson ( 100./Gerrard), Turner ; Whittingham, Cowie, Gunarsson; Miller, Gestede, Mason ( 91./Kiss).

Liverpool: Reina; Johnson, Agger ( 87./Carragher), Škrtel , Jose Enrique, Adam, Henderson ( 58./Bellamy), Gerrard, Downing; Suarez, Carroll ( 103./Kuyt ).