Ryan Giggs bo kapetan reprezentance Velike Britanije na letošnjih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Ryan Giggs bo kapetan reprezentance Velike Britanije na letošnjih olimpijskih igrah. Foto: EPA

Glede na leta imam očitno precej prednosti pred mlajšimi igralci. Upam, da jim bom lahko prenesel svoje bogate izkušnje.

Ryan Giggs
Jan Vertonghen
Jan Vertonghen, sicer letos uradno najboljši igralec nizozemske lige, je za belgijsko reprezentanco odigral 37 tekem, v katerih je dosegel dva zadetka. Z Ajaxom, za katerega je odigral 220 tekem (28 golov), je osvojil dva naslova državnega prvaka in domači pokal. Foto: EPA

Selektor Stuart Pearce se je v nedeljo namreč odločil, da bo kapetansko vlogo na olimpijskem turnirju zaupal legendi Manchester Uniteda. Giggs je eden od treh igralcev, starejših od 23 let, ki imajo v vsaki ekipi na OI pravico nastopa. Na presenečenje številnih ljubiteljev športa v Veliki Britaniji in po svetu je pred dnevi brez mesta v ekipi ostal angleški zvezdnik David Beckham.

Nogometaš z bogatimi izkušnjami
Zanimivo je, da bo za 38-letnega Giggsa, ki ima na klubskem področju veliko uspehov (12 naslovov prvaka v Angliji, pet pokalov FA in dve zmagi v ligi prvakov), olimpijski turnir prvo večje reprezentančno tekmovanje bogati karieri. Z Walesom, za katerega je do reprezentančne upokojitve leta 2007 zbral 64 nastopov, se namreč nikoli ni uvrstil na svetovno ali evropsko prvenstvo. "Glede na leta imam očitno precej prednosti pred mlajšimi igralci. Upam, da jim bom lahko prenesel svoje bogate izkušnje," je ob imenovanju za kapetana dejal Giggs.

Za reprezentanco Velike Britanije bodo sicer nastopali mlajši igralci Anglije in Walesa, poleg Giggsa pa bosta starostni izjemi še Craig Bellamy in Micah Richards. Velika Britanija je na OI nazadnje nastopala leta 1960 v Rimu.

Vertonghen bo postal član Tottenhama
Belgijski nogometni reprezentant Jan Vertonghen naj bi v kratkem postal član Tottenhama. Angleški prvoligaš se je namreč dogovoril o vseh podrobnosti tako z Vertonghnom kot z njegovim zdaj že nekdanjim klubom Ajaxom, branilec pa naj bi pogodbo podpisal po opravljenih zdravniških pregledih. Tottenham bo Ajaxu plačal 12 milijonov evrov odškodnine.

Glede na leta imam očitno precej prednosti pred mlajšimi igralci. Upam, da jim bom lahko prenesel svoje bogate izkušnje.

Ryan Giggs