Joan Laporta bo skušal vrniti Bacelono na pota stare slave. Foto: Reuters
Joan Laporta bo skušal vrniti Bacelono na pota stare slave. Foto: Reuters

"Joan Laporta je novi predsednik Barcelone," je klub malo pred polnočjo objavil izide prek Twitterja. Laporta si je prislužil 30.184 glasov (54,28 odstotka), drugi je bil Font s 16.679 glasovi (29,99), tretji pa Freixa s 4769 glasovi (8,58). Na volitvah je glasovalo 51.765 članov, med njimi tudi kapetan Lionel Messi, od skupno 109.531 upravičencev.

"Zahvalil bi se vsem članom, ki so sodelovali na teh volitvah, po mojem mnenju najpomembnejših v klubski zgodovini. Naš cilj je vrniti veselje navijačem Barcelone, skupaj bomo prebrodili težke čase. Še naprej bodo navijači lastniki tega kluba," je med drugim dejal Laporta v zmagovalnem govoru.

"Pred 20 leti je mali deček z imenom Leo Messi debitiral za mlado ekipo Barce. Ko vidimo najboljšega nogometaša na svetu danes glasovati skupaj s svojim sinom, je to jasen znak tega, kar govorim že od vedno: Leo ima rad Barco in vsi smo velika družina. Upam, da ga bomo lahko prepričali, da ostane v klubu, kar je želja vseh nas," je še dejal Laporta.

Prejšnji predsednik Josep Maria Bartomeu je konec oktobra na izredni seji upravnega odbora odstopil s položaja. Prejšnji ponedeljek je Bartomeu noč preživel v priporu, potem ko je klubske prostore preiskala policija ter ga pridržala zaradi suma finančnega oškodovanja kluba. Na to se je pred preiskovalnim sodnikom zagovarjal z molkom. Sodnik je Bartomeuja za čas nadaljevanja preiskave pogojno izpustil na prostost.

Laporta je podedoval klub s skupnim dolgom približno 1,2 milijarde evrov ter tik pred iztekom pogodbe s prvim zvezdnikom Lionelom Messijem, ki bo lahko poleti kot prost igralec zapustil katalonski klub.

Med njegovim prvim predsedniškim mandatom je Barcelona osvojila tudi šesterček trofej leta 2009 s Pepom Guardiolo na trenerski klopi, takratno moštvo pa v nogometu velja za eno najboljših ekip vseh časov.