Foto:
Foto:
Toma Henninga Ovreböja, po poklicu sicer psihologa, ki je v Ligi prvakov sodil le 10 tekem, so z igrišča morali pospremiti varnostniki. Foto: EPA
Ovrebö je naredil napako tudi v 66. minuti, ko je neupravičeno izključil Erica Abidala. Foto: EPA
Hiddink besen, Guardiola slavi

Na tujih televizijskih postajah se neprestano vrtijo sporni trenutki srečanja, ki se je že zapisalo v zgodovino nogometa. Analitiki so našteli kar šest spornih položajev, v katerih bi norveški sodnik lahko piskal enajstmetrovko za Chelsea. Od tega so bile vsaj tri popolnoma čiste. Ovrebö ni dosodil niti ene.

Hiddink: Najslabše sojenje, kar sem jih videl
Trener Chelseaja Guus Hiddink je sojenje označil kot najslabše, kar jih je kdaj koli videl. 62-letni strateg je na tiskovni konferenci govoril počasi in izbiral besede: "Take tekme bi morali soditi najboljši sodniki, ki imajo izkušnje iz največjih lig, kot so Italija, Španija, Anglija in Nemčija. Seveda se napake dogajajo, toda ko trikrat ali štirikrat odmahneš z roko pri čistih enajstmetrovkah, je to najslabše sojenje, kar sem jih doživel. Če bi bilo kaj pravice, bi mi igrali v finalu." Hkrati pa priznava: "Imeli smo zadosti priložnosti, da bi tekmo v svoj prid odločili tudi brez 11-m."

11-metrovka: dve roki, Drogba in Malouda
Hiddink je izpostavil štiri sporne situacije. Dve igranji z roko v kazenskem prostoru, vlečenje za dres Drogbaja in predvsem prekršek nad Maloudajem, ki ga je sodnik sicer dosodil, vendar ga je "izvlekel" iz kazenskega prostora. "To se je zgodilo v kazenskem prostoru. Sodnik je to vsekakor videl, saj je bil izvrstno postavljen. Bili smo oropani."

Terry: Na dveh tekmah nismo naredili napake, sodnik pa na eni kar pet
Ko je sodnik po kaotičnem finišu v 98. minuti odpiskal konec tekme, so ga obkrožili pobesneli Chelseajevi nogometaši. Didier Drogba, ki je na tekmi teatralno padal in po poškodbi kolena odšepal z igrišča, je okrog Ovreböja skakal kot nor in v kamere vpil: "Ta sodnik je blamaža. Ta sodnik je sramota." Kapetan John Terry se je spraševal: "Zakaj smo dobili sodnika, ki je do zdaj sodil le deset tekem Lige prvakov? To je sramota. Ljudje bodo obsojali naše reakcije po tekmi, vem, vendar nas je sodnik pokradel kot še nikoli. Na dveh tekmah nismo naredili niti ene napake, sodnik pa kar pet na eni."

Guardiola: Bali so se nas do zadnje minute
V taboru Barcelone sojenja niso komentirali, niti spornega trenutka iz 66. minute, ko je Ovrebö neupravičeno izključil branilca Erica Abidala. "Priznati je treba, da so si v protinapadih ustvarili kar nekaj priložnosti, toda vseeno so igrali konzervativno. Pričakoval sem, da bodo bolj pritisnili, pa niso. Celo proti desetim igralcem so se povlekli na svojo polovico. Vedeli so, da lahko vsakič zapretimo. Bali so se nas do zadnje minute. Pokazali smo veliko moči in poguma in si na koncu ustvarili priložnost za zmago ter jo izkoristili," je povedal trener Barce Pep Guardiola.

Iniesta: V 5. minuti bi ustrelil na tribuno
Junak tekme Iniesta je blestel od sreče: "To smo si zaslužili. Če bi se v enakem položaju znašel v peti minuti tekme, bi žogo ustrelil na tribuno. V sodnikovem podaljšku sem jo udaril z vso dušo in šla je na edino možno mesto."

Zmaga lepote nad destrukcijo igre
Kakor koli že. Vsake oči imajo svojega "malarja". Navijači Chelseaja in Barcelone bodo vlekli vsak na svojo stran. Chelsea je z izvrstno taktično postavitvijo ustavil najboljši napad (150 golov v sezoni) na svetu, ki se je, še posebej včeraj, kar odbijal od jeklene "modre" obrambe. Katalonci so pletli in pletli mrežo, a od 15 strelov proti golu v okvir vrat ustrelili le enkrat. V sodnikovem podaljšku. Privrženci Barcelone in mnogi nevtralni opazovalci trdijo, da je zmagala lepota nogometa nad destrukcijo igre.

Finale bo tekma vseh tekem
Mnogi sočustvujejo s Chelseajem in priznavajo sodniško krajo, a večina si je enotna. 27. maja bomo v Rimu gledali sanjski finale. Spopad dveh najboljših ekip na svetu, Manchester Uniteda in Barcelone. Tam obrambnih kalkulacij in bunkerja ne bo ...

R. K.

Hiddink besen, Guardiola slavi