Guus Hiddink je dobil prvo bitko proti Pepu Guardioli. Vojne pač še ne. Foto: Reuters
Guus Hiddink je dobil prvo bitko proti Pepu Guardioli. Vojne pač še ne. Foto: Reuters
Anders Iniesta in Michael Ballack
Ali je nemški sodnik Stark pri prekršku Ballacka nad Iniesto oškodoval Barcelono? Foto: EPA
Didier Drogba (Chelsea9
Didier Drogba po zgrešeni priložnosti, pri kateri se je namesto loba odločil za preigravanje Victorja Valdesa, ni mogel verjeti, kaj je zapravil. Foto: Reuters
Rafa Marquez
Rafa Marquez je zaradi poškodovanega meniskusa levega kolena že končal sezono. V Londonu Barca ne bo mogla računati niti na kapetana Puyola. Foto: Reuters

Chelsea je na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov ukrotil siloviti napad Kataloncev, ki so letos v vseh tekmovanjih zabili že več kot 130 golov. Brez zadetka je Barca ostala le na tekmi 1. kroga španskega prvenstva, ko je izgubila z Numancio, vse od takrat pa so Lionel Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry in drugi redno tresli mrežo nasprotnikov.

Jezo stresal nad nemškim sodnikom
Josep Guardiola i Sala, kot se glasi polno ime trenerja Barcelone, se ni ustavil le pri destruktivni igri varovancev Guusa Hiddinka, ampak se je obregnil tudi ob nemškega delivca pravice Wolfganga Starka. "Ne more se dopustiti, da ekipa, ki poskuša igrati, tekmo konča z enakim številom kartonov kot drugi, ki samo delajo prekrške." 38-letni strokovnjak je bil kritčen do kaznovanja kapetana Carlosa Puyola, ki bo moral zaradi treh kartonov izpustiti povratno srečanje v Angliji.

Teden dni resnice za Barco
"Incident z Michaelom Ballackom je bil škandalozen, Iniesta je šel sam proti kazenskemu prostoru, zato bi moral biti drugi rumeni karton tako rekoč avtomatičen," je kipela jeza iz Guardiole, ki se je po izjemni sezoni znašel v neprijetnem položaju. Barca bo v tednu dni igrala tri tekme, ki lahko fantastično leto spremenijo v tragedijo - v soboto je na vrsti "El Clasico" pri Real Madridu, ki za večnimi tekmeci v La Ligi zaostajajo le še za štriti točke, v sredo pa bo Stamford Bridge gostil povratno tekmo s Chelseajem.

"Vse bo prišlo na svoje mesto v Londonu. Tja potujemo zelo motivirani za dosego zadetka in zmage. Verjamem, da bo pravici zadoščeno in da se bomo uvrstili v finale,“ je prepričan Anders Iniesta, ki je z Guardiolo delil mnenje o "neigri" Chelseaja.

Obrambno blesteli, psihično močni
Na drugi strani je bil sloviti Nizozemec, ki v zlato spremeni tako rekoč vse, česar se dotakne (trenira), zadovoljen z izidom in navdušen nad igro obrambe. "Glede na potek sezone je to kar podvig proti čudovitemu moštvu. Petr Čech je dobro opravil svoje delo, Bosingwa je brez napake opravil svojo nalogo pri pokrivanju Messija."

"Psihično je naše moštvo izredno močno. Igralci imajo v sebi veliko poguma in pravega temperamenta, da se ne glede na okoliščine žrtvujejo za skupno dobro," je selektor Rusije na začasnem delu v Londonu hvalil svoje fante.

Messi ostaja prva nevarnost
Hiddink verjame, da bo Chelsea na drugi tekmi igral bolje, ko bo žogo v njegovi posesti. "Lahko ga zaustavimo enkrat, dvomim pa, da se to lahko zgodi dvakrat," je na tokrat dosti nevidnega Messija še enkrat opozoril 62-letnik iz Varssevelda.

Taktična zmaga modrim
Glede na bližino španskega ali angleškega nogometa svetovni mediji različno ocenjujejo dogajanje na zelenici v Barceloni. Polfinale, ki bi moral s spektakularnostjo preseči povratno tekmo Chelseaja in Liverpoola, sladokuscev ni navdušil, je pa postregel z izjemnim bojem, ki ga je taktično dobil nizozemski lisjak. Dejstvo je, da so bili gostje prek Didierja Drogbaja bližje zadetku in veliki zmagi. Zdaj lahko le potrpežljivo čakamo na drugo rundo, ki bo dala moštvo, ki se bo konec maja v Rimu potegovalo za naslov evropskega prvaka.

T. G.