Jose Bosingwa je dobesedno dihal za vrat Lionelu Messiju. Foto: EPA
Jose Bosingwa je dobesedno dihal za vrat Lionelu Messiju. Foto: EPA
Dani Alves
Dani Alves v ostrem dvoboju s Florentom Maloudajem. Foto: EPA
Didier Drogba
Drogba je zgrešil, kar ponavadi brez težav zadene. Foto: EPA
Guus Hiddink
Guus Hiddink je dobil prvo bitko proti Pepu Guardioli. Vojne pač še ne. Foto: EPA
Bojan Krkić
Bojan Krkić po zapravljeni priložnosti ni mogel skriti razočaranja. Foto: EPA

Domačini so imeli veliko terensko premoč (65:35, streli v okvir vrat - 6:1), toda izrazita obrambna postavitev, ki jo je zasnoval Guus Hiddink, je odbila vse napade Kataloncev. Londončani so imeli celo najlepšo priložnost na tekmi. Ta se je po napaki Rafe Marqueza v 38. minuti ponudila Didierju Drogbaju, ki pa iz dveh poskusov ni uspel premagati Victorja Valdesa. Za povrh je Barcelona za povratno tekmo, ki bo 6. maja, ostala tako brez poškodovanega Marqueza kot tudi porumenelega kapetana Carlesa Puyola.

Akcijam manjkala pika na i
Barceloni se je prva priložnost ponudila že v 2. minuti. Po podaji Lionela Messija z desne strani je na daljši vratnici žogo ujel Samuel Eto'o, jo z glavo zavrnil v sredino, a tam ni bilo nikogar, ki bi jo potisnil v mrežo. Na drugi strani je s strelom od daleč zapretil Frank Lampard. Chelsea se je bolj ali manj osredinil na branjenje. Obetavnim domačim akcijam je običajno manjkala dobra zadnja podaja. Dlani Petra Čecha je resneje ogrozil le Thierry Henry, čigar strel z roba kazenskega prostora je Čeh odbil.

Valdes dvakrat dobil dvoboj z Drogbajem
Chelsea v napadalnem smislu ni pokazal praktično nič. Kljub temu pa bi lahko v 38. minuti po veliki napaki Rafe Marqueza povedel. Mehiški branilec je namreč podaril žogo Didierju Drogbaju, tako da se je napadalec iz Slonokoščene obale sam znašel pred Victorjem Valdesom, a je ta ubranil strel. Drogba je imel nato še eno priložnost, vendar je bil znova na mestu Valdes.

Puyol vendarle moral na zelenico
Drugi polčas se za domače ni začel najbolje. Najprej je z glavo nevarno zapretil Michael Ballack, nato pa je moral z igrišča zaradi poškodbe še Marquez. Zamenjal ga je Carles Puyol, ki ni začel v prvi postavi zato, ker bi ob prejetem rumenem kartonu moral izpustiti tekmo na Stamford Bridgeu. A kasneje se je na domačo žalost zgodilo prav to.

Tudi Eto'o imel na nogi zadetek
V nadaljevanju se je nadaljevala zgodba iz prvega polčasa. Barca je nizala akcije, pletla obroč okoli Chelseajevega bunkerja, toda zadetka ni bilo. Mreža gostov bi se vendarle lahko zatresla v 68. minuti, ko je Eto'o na sredini igrišča prejel žogo, se elegantno otresel Johna Terryja, nato pa šprintal proti Čechovim vratom. Sledil mu je vseskozi Alex, katerega se je Afričan s finto rešil v kazenskem prostoru, a nato preslabo ustrelil, tako da je Čech z levo nogo odbil žogo. Kamerunec je imel celo boljšo rešitev, saj je na drugi vratnici sam stal Henry, vendar ga prvi ni videl. Malo kasneje je domača ekipa doživela nov udarec, saj je Puyol po grobem prekršku nad Maloudo porumenel, s čimer je izpadel iz postave za Stamford Bridge.

Hleb in Krkić zamudila priložnost za naslovnico
V prvi minuti sodnikovega podaljška je po podaji Alvesa z desne strani pred vrati sam ostal Bojan Krkić, a je bil predložek nekoliko previsok, tako da ga Bojan z glavo ni dobro zadel. Tik pred koncem je obetavno akcijo Hleba z 'izletom' izven vrat ustavil še Čech.

                       
BARCELONA       0 - 0           CHELSEA
---------------------------------------
Valdes              Čech               
Alves               Ivanović           
Marquez *           Terry              
Pique               Alex                
Abidal              Bosingwa           
Xavi                Essien             
Toure              Mikel              
Iniesta             Ballack  **           
Messi               Lampard *            
Eto'o **            Malouda            
Henry ***           Drogba             
---------------------------------------
* 52./Puyol * 71./Belletti
** 82./Krkić ** 94./Anelka
*** 87./Hleb 99.000; Sodnik: Wolfgang STARK (Nemčija)


A. V.