Klemen Lavrič je popeljal Slovence v vodstvo že v 3. minuti. Foto: RTV SLO
Klemen Lavrič je popeljal Slovence v vodstvo že v 3. minuti. Foto: RTV SLO
Matjaž Kek
Matjaž Kek je lahko zadovoljen z borbenostjo svojih varovancev, z igro precej manj. Foto: RTV SLO
Mitja Mörec in Vladimir Koritko
Vladimir Koritko (levo) je v 81. minuti ogrel dlani Samirja Handanoviča iz prostega strela. Foto: Reuters
Fabijan Cipot in Sergej Kornilenko
Fabijan Cipot (desno) je uspešno zamenjal Antona Žlogarja. Foto: Reuters
Bojan Jokič in Igor Stasevič
Bojan Jokič v dvoboju z Igorjem Stasevičem. Foto: Reuters
Lavrič pravi kapetan Slovenije
Lavrič zadel za nove tri točke

Dare Vršič in Anton Žlogar si nista opomogla po bolezni, tako da je Slovenija tekmo začela z Valterjem Birso in s Fabijanom Cipotom. Lavrič je uspešno izvedel strel z bele točke, potem ko je bil prekršek storjen prav nad njim. Po podaji Branka Iliča ga je nepravilno ustavil Pavel Plaskonij. V precej izenačeni tekmi si drugih pravih priložnosti v prvem delu ekipi nista priigrali.


Radkov pod prho po hitrem postopku
Na začetku drugega polčasa so Belorusi bolj pritisnili in si pripravili tudi nekaj polpriložnosti. V 66. minuti je imel najlepšo Genadij Bliznjuk. Kmalu zatem je bil po dveh rumenih kartonih v manj kot minuti izključen Artjom Radkov.

Handanovič zbran v vratih
Izjemno priložnost za izenačenje je imel v 76. minuti Plaskonij, vendar se je po njegovem strelu z glavo na črti z odlično obrambo izkazal Samir Handanovič - "Sarma". Ta je bil na pravem mestu tudi v 81. minuti po prostem strelu Vladimirja Koritka.

Prečki Vršiča in Novakoviča
Ob koncu so se le prebudili tudi Slovenci. V dveh zaporednih napadih so zadeli prečko. Najprej je z roba kazenskega strela iz voleja streljal Vršič (v okvir vrat je žogo preusmeril vratar), nato pa je bil na levi strani nespreten še Milivoje Novakovič (žoga je pred prečko zadela enega izmed branilcev).

S tremi točkami po četrto mesto
Slovenski nogometaši so stare znance na četrti medsebojni tekmi premagali prvič in tretjič zmagali na kvalifikacijah za Euro 2008. S tremi točkami so naredili lep korak proti končnemu četrtemu mestu v skupini G. Na Areni Petrol v Celju se je zbralo približno 3.500 gledalcev.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Zadovoljen sem, da smo zmagali in izpolnili cij. Pozitivni so bili pristop, želja in borbenost. Normalno je, da so ob koncu nekateri padli. Morali bi realizirati še tiste priložnosti, ki smo jih imeli, potem bi bilo veliko lažje. Čestitke fantom, postali so prava klapa. Zdaj gledam že naprej proti Albaniji in Nizozemski. Ta generacija je sposobna marsikaj, če bo imela mir in samozavest. Minusi na današnji tekmi? Na trenutke smo stali predaleč v zvezni vrsti, toda to je povezano že s "fiziko". Nekaj igralcem je občutno pošla moč. Zavedam se, da je točke lepo seštevati, toda treba je dvigovati tudi raven igre. To zelo dobro vem."

Bernd Stange, selektor Belorusije: "Igrali sta ekipi, ki šele nastajata. Veliko je mladih igralcev in tudi zaradi tega je bila tekma na takšni ravni, kot je pač bila. Obe reprezentanci se morata še veliko naučiti. Zmaga Slovenije sicer ni bila vprašljiva, tudi zaradi nevarnih akcij ob koncu. Tudi mi smo si sicer priigrali nekaj priložnosti, vendar sem razočaran nad sodniško odločitvijo v drugi minuti, saj je bila po moje enajstmetrovka podarjena. Izpolnili pa nismo niti našega osnovnega cilja, ki je bil, igrati bolje kot proti Izraelu in Romuniji. S slabo igro smo namreč gostiteljem omogočili še lažje delo."

Srečna zmaga "tulipanov"
Nizozemska je v Tirani z 1:0 premagala Albanijo. V zelo slabi predstavi obeh izbranih vrst je v sodnikovem podaljšku zadel Ruud van Nistelrooy. Bolgari niso imeli težav z Luksemburgom (3:0).

Skupina G:
SLOVENIJA
1 - 0 BELORUSIJA Lavrič 3./11-m --------------------------------------- Handanovič Gajev Jokič Koritko *** Cipot Radkov 70. (RK)
Mörec Plaskonij Ilič *** Tigorev Koren Kalačev Kirm Stasevič Stevanovič ** Romaščenko Birsa * Hleb Novakovič Kornilenko *
Lavrič Bliznjuk ** --------------------------------------- * 67./Vršič * 46./Rodionov
** 76./Žinko ** 74./Filipenko
*** 83./Brečko *** 90./Kaševski


Sodnik: Vjačeslav BANARI (Moldavija)
V odebeljenem tisku so nogometaši
z rumenim kartonom.

BOLGARIJA - LUKSEMBURG 3:0 (2:0)
Berbatov 27., 28., M. Petrov 54./11-m

ALBANIJA - NIZOZEMSKA 0:1 (0:0)
van Nistelrooy 90.

Lestvica:
ROMUNIJA 8 6 2 0 17:5 20 NIZOZEMSKA 8 6 2 0 11:2 20 BOLGARIJA 9 5 3 1 14:6 18 SLOVENIJA 9 3 1 5 9:12 10 ALBANIJA 8 2 3 3 8:7 9 BELORUSIJA 9 2 1 6 11:19 7 LUKSEMBURG 9 0 0 9 1:20 0
M. R.
Lavrič pravi kapetan Slovenije
Lavrič zadel za nove tri točke