Uli Hoeness je v zadnjem letu preživel najtežje trenutke v življenju, a obljubil je, da bo odslužil kazen in se vrnil v klub, kjer ga vsi pogrešajo. Foto: Reuters
Uli Hoeness je v zadnjem letu preživel najtežje trenutke v življenju, a obljubil je, da bo odslužil kazen in se vrnil v klub, kjer ga vsi pogrešajo. Foto: Reuters
Landsberg am Lech
V zaporu Landsberg am Lech bo Hoeness preživel prihodnja tri leta in pol. Foto: EPA

Njegovi odvetniki so sporočili, da je 62-letni Hoeness prišel v zapor Landsberg am Lech na Bavarskem, kjer bo prebil prihodnja tri leta in pol.

Hoenessa so marca zaradi utaje davkov obsodili na tri leta in pol zaporne kazni. Hoenessa je prvotna obtožnica bremenila utaje davkov v vrednosti 3,5 milijona evrov, tožilstvo pa je pozneje z novimi podatki prišlo do številke 28,5 milijona evrov, kolikor naj bi bilo utajenih davkov. Hoeness je na zaslišanju na sodišču priznal, da je ta znesek 18 milijonov evrov, pozneje pa se je odpovedal možnosti pritožbe in sprejel zaporno kazen.

Nasledil ga je finančni vodja Hopfner
Nemški nogometni prvaki iz Münchna so, potem ko je Hoeness po izreku kazni tudi odstopil s predsedniškega položaja, hitro dobili novega prvega moža. Bavarce od maja vodi Karl Hopfner, dolgoletni podpredsednik in odgovoren za finance v klubu.

Verjetno bo delal v mesnici
Za Hoenessa je konec razkošnega življenja. Posamezne zaporne celice so velike med osem in deset kvadratnih metrov. Vstajanje je na sporedu že ob 5.50, saj se ob 7.00 začne delo, Hoeness bo verjetno delal v mesnici, saj je izučeni mesar in ima v Nürnbergu veliko tovarno s klobasami.

Pred 32 leti čudežno preživel letalsko nesrečo
Za Hoenessa velja, da uživa v svojem drugem življenju. 16. februarja 1982 se je s skupaj s tremi prijatelji z manjšim letalom odpravil na reprezentančno tekmo v Hannover. Pilot je bil nekdanji alpski smučar in Ulijev prijatelj Wolfgang Junginger. Hoeness je med poletom spal na zadnjem sedežu, pilot je izgubil nadzor in letalo je strmoglavilo. Vsi trije preostali potniki so bili mrtvi takoj, Hoeness pa jo je čudežno odnesel le s pretresom možganov in odrgninami. V ledeno mrzli noči ga je našel gozdar Karl-Heinz Deppe, ki je bil na kontrolni vožnji v svojem revirju. Uli je bil popolnoma premražen in krvav, pomoč je prišla v zadnjem trenutku. Naslednje jutro, ko se je zbudil v bolnišnici, je vprašal, kakšen je bil izid na reprezentančni tekmi. Nogometaši Bayerna so zmago v nemškem pokalu poklonili njemu v čast.

Hoeness je duša in srce Bayerna, to se čuti na vsakem koraku. Klubu je stal ob strani v slabih časih, zaslužen je za številne lovorike. 32 let po hudi nesreči se je znašel še v precej večjih škripcih, a je pred mesecem dni ob izvolitvi Hopfnerja že napovedal vrnitev v klub po odsluženi kazni.