Obup kapetana Luke Modrića najbolje pričara vzdušje v hrvaški reprezentanci. Foto: Reuters
Obup kapetana Luke Modrića najbolje pričara vzdušje v hrvaški reprezentanci. Foto: Reuters

Novico je po poldnevu uradno potrdil predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker. Po poročanju hrvaških medijev sta bila kandidata za prevzem reprezentance dva, nekdanji slovenski selektor in zdaj trener Rijeke Matjaž Kek ter Zlatko Dalić. Vodstvo HNS-a se je odločilo za Dalića, ki so ga že nekajkrat omenjali kot potencialnega naslednika Čačića.
Dalić si je trenerske izkušnje nabiral predvsem v Aziji. Bil je tudi dolgoletni član stokovnega štaba mlade hrvaške reprezentance do 21 let. Nekaj zadnjih mesecev je bil brez kluba.

V skupini I po podvigu in zmagi v Turčiji z 0:3 najbolje kaže Islandiji, ki mora prvo mesto in neposredno uvrstitev na SP potrditi v ponedeljek z domačo zmago nad Kosovom.

Za drugo mesto v skupini se bosta udarili Ukrajina in Hrvaška, ki sta zbrali enako število točk. Hrvaška bi osvojila drugo mesto tudi z neodločenim izidom, a to morda ne bo vodilo v dodatne kvalifikacije. Hrvatom namreč grozi, da bodo ob remiju najslabša drugouvrščena ekipa, kar bi pomenilo konec upov na svetovno prvenstvo.

Med drugouvrščenimi reprezentancami trenutno vodi Portugalska s 15 točkami, Italija jih ima 14, Danska in Severna Irska pa po 13. Wales, Hrvaška in Škotska imajo po 11 točk, Švedska in BiH ob tekmi manj pa 10 oziroma osem točk. Scenarijev je več, Hrvatom pa bi lahko pomagali tudi Slovenci, če bi vsaj remizirali s Škotsko.

V hrvaški nogometni javnosti vre že dalj časa. Glavni tarči kritik sta zdaj že nekdanji selektor Čačić, ki številnih izvrstnih nogometašev ni znal povezati v celoto, in nogometna zveza, ki ga je nastavila.

Nemir se je zavlekel tudi med igralce in tako je Luka Modrić po remiju na Reki (1:1) ošvrknil selektorja. "Ne smemo bežati od dejstev. Veliko stvari ne deluje. Ne smemo iskati izgovorov v slabem vzdušju, ker navijači zahtevajo odstop glavnih ljudi v nogometni zvezi. Mi moramo biti zunaj tega in se osredotočiti na zelenico," je povedal Modrić. Dodal je: "Kaj naj zdaj naredimo? S Čačićem smo šli v te kvalifikacije in zdaj je tako, kot je. Do Islandije je še šlo, potem pa se je vse obrnilo. Situacija je katastrofalna, toda imamo še eno priložnost, da vse popravimo."