Milvoje Novakovič naj bi bil po mnenju Bokšića eden izmed nogometašev, ki so nameščali izide tekem. Foto: EPA
Milvoje Novakovič naj bi bil po mnenju Bokšića eden izmed nogometašev, ki so nameščali izide tekem. Foto: EPA
Mišo Brečko
Mišo Brečko se je prav tako znašel na listi Bokšića. Foto: EPA

Vodstvo Kölna je slovenskima reprezentantoma svetovalo, da naj vložita kazenski predlog zoper Bokšića. V Nemčiji živeči 32-letni Hrvat, ki je bil pri Evropski nogometni zvezi pristojen za odkrivanje sumljivih izidov, je poskrbel za veliko afero predvsem na račun obtožb uperjenih proti münchenskemu Bayernu, obtožbe pa so bile uperjene tudi proti večjemu številu nemških klubov in igralcev.

Zelo sporna je tekma Zenit - Bayern
Bokšić je delal kot posebni preiskovalec Evropske nogometne zveze, kjer se je ukvarjal z diagnosticiranjem nameščenih nogometnih tekem, kar je zahteval ponudnik športnih stav Betradar. A je Hrvat, njegova plača naj bi neuradno znašala 6.000 evrov, že izgubil službo pri Uefi potem, ko so pri Bayernu iz Münchna zaradi njegovih javnih obtožb o prodani tekmi polfinala Pokala Uefa med Bayernom in ruskim Zenitom iz Sankt Peterburga pred dvema letoma vložili tožbo zoper glavnega preiskovalca Petra Limbacherja, ki je bil Bokšićev nadrejeni. Bokšić je trdil, da je Bayern tekmo prodal ruski mafiji.

Hude obtožbe Bokšića
Ker je Bokšić med drugimi tudi Brečku in Novakoviču očital nameščanje tekem, so se pri Kölnu slovenskima reprezentantoma svetovali, da proti Hrvatu sprožita postopek in si opereta ime. "Igralcema smo svetovali, da vložita kazenski predlog, kar sta storila danes," je ob tem dejal menedžer Kölna Michael Meier, ki je bil v devetdesetih letih na tem mestu pri dortmundski Borussii. Rumeno-črni so takrat dvakrat postali evropski prvaki, leta 1997 pa so tudi zmagali v Ligi prvakov.

Soldo se je postavil na stran svojih varovancev
Obtožbe na račun Novakoviča in Brečka so bile res hude. Varnostnim strokovnjakom Mednarodne nogometne zveze naj bi Bokšić zatrjeval, da sta slovenska nogometaša 100-odstotno vključena v krojenje izidov, saj naj bi imela visoke dolgove pri različnih kriminalnih združenjih.

Bokšić je slovenska nogometaša obtožil podkupljivosti javno preko nemškega tednika Stern, a svojih obtožb nikoli ni dokazal, čeprav je trdil, da ima za svoje trditve celo dokazne prisluškovalne protokole nemške tajne službe. "Ne morem si predstavljati, da bi Brečko in Novakovič nameščala tekme," pa je ob tem dejal trener Kölna Zvonimir Soldo. Časnik Stern je vir svojih informacij pri Uefi že označil za prevaranta in goljufa, o primeru pa obširno poročajo tudi hrvaški mediji.