Foto: EPA
Foto: EPA

To, da je 32-letni slovenski reprezentant uvrščen na vrh lestvice, ni nikakršno presenečenje. Zapisali so, da je bil Iličić vselej talentiran, a nekako ni našel konstantne forme. Do letošnje sezone, ko je pri Atalanti združil moči s trenerjem Gian Pierom Gasperinijem.

Upoštevane le tekme v letu 2020

"Ballon d'Or (Zlata žoga) je nagrada za koledarsko leto, zato smo upoštevali le to, kar se je dogajalo od januarja do zdaj. Kar se je zgodilo v prvi polovici sezone, v letu 2019, je brezpredmetno," so svoj izbor pojasnili na spletni strani Bleacher Report.

Do prekinitve vseh nogometnih tekmovanj zaradi izbruha novega koronavirusa je bil v življenjski formi, noben nogometaš v Evropi v letu 2020 ni dosegel večjega števila zadetkov.

Na 11 tekmah, odigranih v letu 2020, je zadel 14 golov, podelil je še dve podaji. Obenem je dosegel dva hat-tricka (25. januarja je trikrat v polno zadel na tekmi italijanskega prvenstva v gosteh pri Torinu, 10. marca je na tekmi osmine finala Lige prvakov kar štirikrat premagal vratarja Valencie Jasperja Cillessena), kar v letu 2020 v najelitnejših ligah – Serie A, La Ligi, Bundesligi, Ligue 1 in Premier ligi – ni uspelo nikomur.

"Slovenec je švigal skozi tekme, ko je Atalanta zmagovala z veliko razliko v Serie A in v Ligi prvakov, dosegal je zadetke s svojim zaščitnim znakom – levico," so še zapisali na spletni strani.

Iličić je tako v prvem četrtletju ugnal vso smetano evropskega nogometa, vključno z dvema najuspešnejšima posameznikoma v zadnjih letih Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom.

Argentinski zvezdnik Barcelone bi bil na spodnji lestvici najverjetneje uvrščen višje, če ne bi februarja utrpel strelskega mrka, ki je trajal (kar) štiri tekme. V tem času je sicer ekipi pomagal s podajami, mrk pa naposled prekinil na tekmi La Lige 22. februarja, ko je ob 'petardi' Barcelone proti Eibarju prispeval štiri zadetke.

V letu 2020 je bil boljši njegov stari znanec Cristiano Ronaldo, ki je v letu 2020 zadel 13 golov, med strelce se je vpisal na devetih tekmah zapored v vseh tekmovanjih. Statistiko je nekoliko skazila le predstava na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov, ki jo je 'stara dama' v Lyonu izgubila z 1:0.

#IME IN PRIIMEKPRVENSTVOKLUB
1Josip IličićSerie AAtalanta
2Cristiano RonaldoSerie AJuventus
3Lionel MessiLa LigaBarcelona
4Robert LewandowskiBundesligaBayern München
5NeymarLigue 1Paris Saint-Germain
6Kylian MbappeLigue 1Paris Saint-Germain
7Ciro ImmobileSerie ALazio
8Angel Di MariaLigue 1Paris Saint-Germain
9Thiago AlcantaraBundesligaBayern München
10Erling HaalandBundesligaBorussia Dortmund
11Kevin De BruynePremier ligaManchester City
12Jadon SanchoBundesligaBorussia Dortmund
13CasemiroLa LigaReal Madrid
14Thomas MüllerBundesligaBayern München
15Sadio ManePremier ligaLiverpool