Če se ne bo v zimskem prestopnem roku preselil drugam, bo Benjamin Verbič februarja eden izmed glavnih adutov Köbenhavna proti Atleticu. Foto: Reuters
Če se ne bo v zimskem prestopnem roku preselil drugam, bo Benjamin Verbič februarja eden izmed glavnih adutov Köbenhavna proti Atleticu. Foto: Reuters
Josip Iličić
Atalanta je v Nemčiji edinkrat igrala v sezoni 1990/91, ko je v osmini finala Pokala Uefa izločila Köln (v gosteh 1:1, doma 1:0). Foto: EPA
Borussia Dortmund
Borussia bo odigrala že 32. in 33. tekmo proti italijanskim moštvom v evropskih pokalih, največkrat se je pomerila prav s klubi iz Italije. Foto: Reuters
Kevin Kampl
Kevin Kampl je v soboto na tekmi proti Mainzu (2:2) dosegel svoj prvi zadetek v dresu Leipziga. Foto: EPA
Miha Mevlja
Miha Mevlja konec marca ni dobil priložnosti za igro v Glasgowu, ko je tam gostovala slovenska reprezentanca. Morda bo drugače čez dva meseca, ko bo na Škotskem igral z Zenitom. Foto: www.alesfevzer.com
Kampl dosegel lep zadetek proti Mainzu

S tem je uvrščen tudi v idealno enajsterico tega tekmovanja. Slovenski reprezentant se je že v preteklih tednih izkazal s tremi zadetki, na zadnji četrtkovi tekmi proti Šerifu pa je pri pomembni zmagi z 2:0, ki je Köbenhavnu zagotovila prezimitev v Evropi, blestel še kot asistent. Podal je namreč za oba gola. Boljši statistični indeks ima po šestih odigranih tekmah le napadalec Athletica iz Bilbaa Aritz Aduriz, ki je dosegel pet zadetkov.

"Kakšna čast, da sem bil izbran v najboljšo postavo! Ne bi mi uspelo brez mojih soigralcev, osebja v klubu in tudi vas, dragi navijači. Najlepša hvala!" je na Twitterju zapisal Verbič.

Qarabag pokazal pot Köbenhavnu
Köbenhavn je v nedeljo odigral zadnje srečanje v tem koledarskem letu, tudi to pa se tako kot večina to jesen ni razpletlo po njegovih željah. V Aalborgu je osvojil točko (1:1), na zimski odmor se je odpravil kot šesti v danskem prvenstvu. Superliga se bo nadaljevala na začetku februarja, le nekaj dni pozneje pa bo stadion Telia Parken doživel vrhunec. Domači nogometaši se bodo v 1/16 finala pomerili z Atletico Madridom in tako v sezoni, v kateri se jim ni uspelo uvrstiti v Ligo prvakov, vendarle okusili dvoboj najvišje ravni.

"Seveda ni nič nemogoče, vendar bo zelo težko," je žreb komentiral trener Stale Solbakken. Kljub temu je optimist, dobre občutke mu vliva dejstvo, da je avgustovski krvnik Köbenhavna v kvalifikacijah za Ligo prvakov Qarabag dokazal, da se proti Atleticu da igrati. Tako doma v Azerbajdžanu kot na gostovanju v Madridu je proti varovancem Diega Simeoneja remiziral. Sploh na Danskem bo Köbenhavn zahteven tekmec za Atletico, saj dobro igra pred domačimi navijači.
"Poznamo jih, z njimi smo že igrali (decembra 2007 je klub iz Španije v skupini Pokala Uefe zmagal z 0:2). Za nas bo to potovanje v lepo mesto, oni pa nam bodo poskusili zagreniti življenje. Köbenhavn je klub, ki je osvojil 12 naslovov državnega in osem pokalnega prvaka. Veseli smo, da smo spet v tem tekmovanju in da bo finale v Lyonu. To namreč vzbuja spomine, glede na to, da nam mesto nekaj dolguje,"
je povedal predstavnik Atletica Clemente Villaverde, ki se je spomnil poraza Madridčanov v Lyonu proti Dinamu iz Kijeva v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev leta 1986. Atletico je bil sicer zmagovalec Evropske lige v sezonah 2009/10 in 2011/12.

1. avgusta 1:0 za Atalanto
Žreb v Nyonu je tudi preostalim štirim slovenskim nogometašem v Evropski ligi namenil zelo atraktivne tekmece. Atalanta z Josipom Iličićem in Jasminom Kurtićem se bo pomerila z Borussio Dortmund. Ta par je nekdanji francoski reprezentant Eric Abidal izžrebal kot prvi.

"Odlično! Dobili smo najmočnejšega tekmeca, vsaj kar se tiče drugega bobna. Pomerili se bomo z najboljšimi, zato se bomo morali dobro pripraviti. Dozdajšnja sezona v Evropi nam je dala veliko zadovoljstva, zdaj nas čaka nova velika tekma. Do 15. februarja je sicer še dolgo, v prihodnjih tednih se bomo osredotočili na domače prvenstvo," je bil zadovoljen trener Gian Piero Gasperini. Atalanta je sicer osvojila prvo mesto v skupini pred Lyonom in Evertonom ter je računala na lažjega tekmeca v nadaljevanju tekmovanja, toda žreb se je z njo nekoliko poigral.

To bo prvo srečanje teh dveh tekmecev v evropskih pokalih. Sta si pa ekipi 1. avgusta letos stali nasproti na pripravljalnem dvoboju v Altachu v Avstriji, ki ga je z edinim zadetkom odločil prav Iličić. V 71. minuti je s 14 metrov dobro meril z levico. Borussia je tedaj nastopila praktično brez članov prve postave.

Povratna tekma bo 22. februarja na stadionu Mapei v Reggio Emilii, kjer Atalanta zaradi neustreznega stadiona v Bergamu igra domače evropske tekme. Sprejme nekaj več kot 20.000 gledalcev. Borussia je trenutno sicer v krizi in ima od nedelje novega trenerja Petra Stögerja, a vprašanje je, kako bo februarja.

Kampl se bo le srečal s Hamšikom
Italijansko-nemški obračun bo tudi dvoboj Napolija in Leipziga, oba sta sezono začela v Ligi prvakov. Potem ko ga lani oktobra in letos septembra ni bilo na reprezentančnih tekmah proti Slovakom, bo Kevin Kampl tokrat le spoznal Mareka Hamšika. "Rad potujem na jug," je dejal trener rdečih bikov Ralph Hasenhüttl.

Napoli je na vzhodu Nemčije že igral v sezoni 1988/89, ko je z Diegom Armandom Maradono osvojil Pokal Uefa, a takrat proti klubu Lokomotiva Leipzig. V finalu je bil boljši od še enega nemškega predstavnika Stuttgarta, katerega dres je nosil Srečko Katanec.

Mevlja po zimskem premoru najprej v Glasgow
Miha Mevlja
se bo znova podal na Otok, lani je z Rostovom izpadel v osmini finala proti Manchester Unitedu. Tokrat se bo z Zenitom postavil po robu nekdanjemu evropskemu prvaku Celticu. Za kakšen nasvet bo lahko povprašal tudi koga izmed mlajših kolegov iz reprezentance U-21, ki ji je napadalec škotskih prvakov Moussa Dembele prejšnji mesec v Domžalah zabil tri zadetke. Spet se bosta srečala stara trenerska znanca iz angleške lige Roberto Mancini in Brendan Rodgers. Zenit je leta 2008 v finalu Pokala Uefa premagal drugi klub iz Glasgowa, Rangerse.

Tudi rusko prvenstvo bo po odigranih tekmah pretekli konec tedna več tednov mirovalo. Naslednji krog bo šele na začetku marca, tako da se bo lahko Zenit popolnoma osredotočil na evropski izziv. Na povratni tekmi v St. Peterburgu bo zaprt del tribune za domače navijače zaradi rasističnega transparenta na srečanju proti Vardarju 23. novembra.



Pregled iger slovenskih reprezentantov v preteklem tednu

NOGOMETNA REPREZENTANCA - vpoklicani za zadnji dve reprezentančni akciji
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecBenevento (ITA)

Udinese - Benevento 2:0

/

na klopi

Jan KoprivecPafos (CIP)

Pafos - Ethnikos Achnas 0:0

vso tekmo

/

Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Chelsea - Atletico Madrid 1:1 (LP);
Betis - Atletico Madrid 0:1

vso tekmo (8,0);
vso tekmo (7,3)

7 obramb, drugi najbolje ocenjeni igralec tekme;
4 obrambe

BRANILCI (10)
Matija BobenRostov (RUS)Rostov - Ufa 1:0

/

na klopi, konec jesenskega dela prvenstva - 9. mesto
Boštjan CesarChievo (ITA)Chievo - Roma 0:0

/

na klopi
Antonio Delamea MlinarNew England Revolution (ZDA)*konec sezone*/sedmo mesto v vzhodni konferenci, 15. na skupni lestvici med 22 ekipami
Bojan JokićUfa (RUS)

Rostov - Ufa 1:0

vso tekmo (6,7)

podaje 49/62 (79 %), najbolje ocenjeni igralec Ufe, konec jesenskega dela prvenstva - 6. mesto

Miha Mevlja
Zenit (RUS)

Real Sociedad - Zenit 1:3 (EL);
Ahmat - Zenit 0:0

vso tekmo (6,6);
69' (7,1)

podaje 13/14 (93 %);
4 dobljeni dvoboji, podaje 18/21 (86 %), konec jesenskega dela prvenstva - 2. mesto

Miral SamardžićAnži Mahačkala (RUS)

Dinamo Moskva - Anži Mahačkala 2:0

/

zunaj ekipe, konec jesenskega dela prvenstva - 15. mesto

Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Vitoria Guimaraes - Konyaspor 1:1 (EL); Konyaspor - Karabukspor 2:0 46' (5,8) (0:1);
vso tekmo (8,8)
v 73' - 2. karton, podaje 10/19 (53 %);
za 1:0 v 18' z 11-metrovke - 4. gol, 1 strel, 5 dobljenih dvobojev, podaje 24/32 (75 %), preprečil zadetek na golovi črti pri 1:0 v 59', drugi najbolje ocenjeni igralec tekme
Aljaž StrunaPalermo (ITA II)

Bari - Palermo 0:3

vso tekmo

Palermo po 18 krogih vodi v italijanski drugi ligi

Matija ŠirokDomžale (SLO)

Rudar - Domžale (zaradi snega preloženo na pomlad)

/

konec jesenskega dela prvenstva - 3. mesto

Mitja VilerMaribor (SLO)

Maribor - Sevilla 1:1 (LP);
Maribor - Aluminij (zaradi snega preloženo na pomlad)

vso tekmo (6,8);
/

podaje 26/37 (70 %);
konec jesenskega dela prvenstva - 1. mesto

VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Roma 0:0vso tekmo (7,0)3 streli, 3 preigravanja, 2 dobljena zračna dvoboja, podaje 21/30 (70 %)
Damjan BoharMaribor (SLO)

Maribor - Sevilla 1:1 (LP);
Maribor - Aluminij (zaradi snega preloženo na pomlad)

90' (1:1) (7,3);
/

v 50' - 2. karton, 3 streli, 4 preigravanja, podaje 21/30 (70 %), tretji najbolje ocenjeni igralec Maribora;
konec jesenskega dela prvenstva - 1. mesto

Kevin KamplLeipzig (NEM)Leipzig - Bešiktaš 1:2 (LP);
Leipzig - Mainz 2:2
74' (0:1) (6,9);
vso tekmo (7,9)
1 strel, 3 preigravanja, podaje 35/44 (80 %);
za 1:0 v 29' - prvi zadetek za Leipzig, 3 streli, podaje 37/48 (77 %), drugi najbolje ocenjeni igralec tekme, najboljši pri Leipzigu
Rene KrhinNantes (FRA)

Nantes - Nice 1:2

/

poškodovan (stegenska mišica), zadnjič igral 4. novembra

Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Lyon 1:0 (EL);
Genoa - Atalanta 1:2
75' (6,2) (1:0);
/
brez strela, podaje 6/9 (67 %);
na klopi
Nik OmladičGreuther Fürth (NEM II)

Greuther Fürth - Heidenheim 1:0

/

poškodovan (stopalo), zadnjič igral 25. avgusta

Jan RepasCaen (FRA)

Toulouse - Caen 2:0

vso tekmo (5,9)

1 strel, 4 izgubljene žoge, podaje 19/30 (63 %), najslabše ocenjeni igralec tekme

Rajko RotmanGöztepe (TUR)Yeni Malatyaspor - Göztepe 2:368' (7,1) (2:3) za 1:3 v 45' - prvi gol za Göztepe, 1 strel, podaje 26/29 (90 %)
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)

Köbenhavn - Šerif 2:0 (EL);
Aalborg - Köbenhavn 1:1

89' (9,1) (2:0);
vso tekmo

podal za oba zadetka Köbenhavna v 56' in 59' - 1. in 2. podaja, 3 streli, 2 preigravanji, podaje 33/43 (77 %), najbolje ocenjeni igralec tekme;
v 79', konec jesenskega dela prvenstva - 6. mesto

Amedej Vetrih
Domžale (SLO)

Rudar - Domžale (zaradi snega preloženo na pomlad)

/

konec jesenskega dela prvenstva - 3. mesto

NAPADALCI (4)
Roman BezjakDarmstadt (NEM II)Erzgebirge Aue - Darmstadt 1:0

/

na klopi
Josip IličićAtalanta (ITA)Atalanta - Lyon 1:0 (EL);
Genoa - Atalanta 1:2

83' (1:0) (7,3);
72' (1:2) (8,3)

2 strela, 5 preigravanj, podaje 34/40 (85 %);
v 45' za 1:1 - 4. gol, podaja v 52' za 1:2 - 4. podaja, 3 streli, 2 preigravanji, podaje 30/39 (77 %), drugič zapored najbolje ocenjeni igralec tekme
Tim MatavžVitesse (NIZ)Vitesse - Nice 1:0 (EL);
Sparta Rotterdam - Vitesse (zaradi snega preloženo na 16. januar)
68' (0:0) (6,3);
-

brez strela, 4 dobljeni zračni dvoboji, podaje 9/15 (60 %), drugi najslabše ocenjeni igralec začetnih postav, najslabši pri Vitesseju;
-

Andraž ŠporarArminia Bielefeld (NEM II)Sandhausen - Arminia Bielefeld 3:1/zunaj ekipe, zadnjič igral 5. novembra, potem je imel operacijo modrostnih zob


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 17 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

Kampl dosegel lep zadetek proti Mainzu