Gianni Infantino želi prenovo svetovnega klubskega prvenstva in uvedbo svetovne Lige narodov. Foto: EPA
Gianni Infantino želi prenovo svetovnega klubskega prvenstva in uvedbo svetovne Lige narodov. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin je glavna opozicija Infantinu, saj bi nova tekmovanja močno posegla v že tako natrpan evropski koledar. Foto: Reuters

Infantino se je odločil, da bodo ustanovili delovno skupino, ki bo delovala pod Fifinim okriljem in bo na naslednjem zasedanju 14. in 15. marca v Miamiju predstavila konkretne predloge za omenjeni tekmovanji.

Delegati Uefe so na zasedanju v Kigaliju v Ruandi priznali, da so jezni in ogorčeni ter da zaznavajo čustveno izsiljevanje predsednika Infantina, naj sprejmejo spremembe.
Fifa hoče uvesti razširjeno svetovno klubsko tekmovanje, ki zdaj poteka vsako leto decembra in na katerem sodeluje sedem moštev iz šestih konfederacij.

Infantino je že prej predlagal razširitev na 24 ekip (12 bi jih prišlo iz Evrope), ki bi se za klubski svetovni naslov pomerile vsaka štiri leta. Opozicija na čelu s Čeferinom je temu nasprotovala in pogovori so bili pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva prekinjeni. Pogovori so se nadaljevali v Ruandi, kjer naj bi bila predstavljena še dva predloga. Po prvem naj bi se osem klubov pomerilo vsako leto junija pred svetovnim prvenstvom namesto Pokala konfederacij, po drugem pa naj bi bilo tekmovanje letno organizirano julija ali avgusta. Format in število udeležencev še nista določena, tekmovanje pa bi trajalo največ 18 dni.

Poleg tega bi Fifa rada ustanovila svetovno Ligo narodov - podobno evropski Ligi narodov, ki se je začela septembra. V obe tekmovanji naj bi investiral konzorcij pod vodstvom ene izmed japonskih bank, ki bi v 12 letih vložila 25 milijard dolarjev.

"Odločili smo se, da ustanovimo delovno skupino in dodelamo podrobnosti. Nismo predstavili nobenih konkretnih predlogov za odločitve. To bo na naslednjem zasedanju. Ko bomo enkrat dodelali predloge, za katere je sicer veliko zanimanje, potem bomo videli, kakšen tržni vpliv bo to imelo. Treba je razdelati, ali bo klubsko SP vsako leto ali na vsaka štiri leta, ali bo igralo 16 ekip ali 24 ali ... Podobno je treba razjasniti tudi za globalno ligo. Vse to moramo upoštevati. Zelo vesel pa sem, da je zanimanje v komercialnem svetu za ti tekmovanji Fife, ki bi to tudi vodila," je na novinarski konferenci po zasedanju dejal Infantino, a poudaril, da pred dokončanjem predlogov ne more napovedati, kdaj bi oziroma ali bo to zaživelo.