Gianni Infantino začenja drugi predsedniški mandat na čelu Fife. Po sprejetih reformah pred tremi leti so predsedniško mesto posameznika omejili na največ tri mandate oz. 12 let. Foto: AP
Kongres Fife gosti Francija, kjer se bo v petek začelo enomesečno svetovno prvenstvo za ženske, pri čemer se je Gianni Infantino zavezal, da bo svetovna zveza v naslednjih štirih letih za razvoj ženskega nogometa vložila 400 milijonov evrov. Foto: Reuters

Brez protikandidata za najprestižnejšo funkcijo v svetovnem nogometu je kongres v Parizu lahko samo potrdil, da bo Gianni Infantino vodil Fifo vse do leta 2023, ko se bo lahko potegoval še za zadnji, tretji, predsedniški mandat.

"Organizacija se je v zadnjih letih iz svojega zastrupljenega, skorajda kriminalnega okolja, spremenila v takšno stanje, kot mora biti. Fifa zdaj spet skrbi za nogomet," je v svojem govoru poudaril Infantino.

"Danes nihče ne govori o krizi in škandalih"
Tudi Infantino, nekoč sekretar Evropske nogometne zveze, je odkrito priznal nekatere napake Fife v zadnjem obdobju. "Vem, da sem tudi sam delal napake, a skušal sem popravljati smer Fife in sebe. Pomembno je, da danes nihče več ne govori o krizi, škandalih in korupciji."

Predsednik prav tako ni pozabil na pozitiven razvoj poslovanja, za katerega poudarja, da je končno postalo tudi transparentno. "Številk ni več možno skrivati in početi nekorektnih stvari. Za vsak dolar vemo od kod prihaja in kam gre. Prostora za nečedne posle ni več."

Predsednik Fife Infantino dobil drugi mandat

Huda kriza odprla vrata za vzpon na tron
Pred tremi leti je italijanski Švicar nasledil neslavno "padlega" predhodnika in rojaka Seppa Blatterja. Sočasno je bil iz nogometnega sveta izključen tudi takratni predsednik Uefe Michel Platini in nenadoma se je odprla pot, da se vodja žrebov za evropska tekmovanja povzpne prav na vrh svetovnega nogometa. Sočasno je vrsta sankcij za tedanje vodilne nogometne funkcionarje in Infantinovo napredovanje na sam vrh odprlo prosto pot tudi Aleksandru Čeferinu do mesta predsednika Uefe. Mimogrede: Uefa razpolaga z veliko večjim letnim proračunom kot Fifa.

Kljub kritikam iz Evrope na delo Infantina lahko predsednik Fife računa na podporo preostalih članic. Ima zaveznike iz Afrike, Azije, Severne in Južne Amerike. Samo v Evropi, kjer se Infantinov slog vodenja obravnava kritično, lahko pride do nasprotovanja ali vzdržanja, kar bi imelo zelo simboličen pomen.

Športna zgodba: Ob vnovični izvolitvi Infantina

Pred tremi leti drugi krog, zdaj brez protikandidata
Fifa je pod Infantinovim vodstvom razširila število udeleženk svetovnega prvenstva z 32 na 48 (od 2026 dalje v ZDA, Kanadi in Mehiki ter ne že s Katarjem 2022), kar je bil tudi eden glavnih ciljev njegovega prvega mandata. Infantino je sicer leta 2016 za zmago potreboval dva kroga. V drugem je premagal predsednika azijske zveze, bahrajnskega šejka Salmana Bin Ibrahima Al Khalifo, s 115 glasovi proti 88.

Lennart Johansson je leta 1998 izgubil volitve za predsednika Fife proti Seppu Blatterju, s čimer je sklenil nogometno funkcionarsko kariero. Foto: AP

Čeferinova Uefa zminirala posel s Softbankom
Infantino upa na mirnejši polni mandat, v katerem bi lahko uresničil svoje ambiciozne načrte. Enega izmed njih mu je zrušila Uefa Aleksandra Čeferina, ki se je odločno uprla skrivnemu paktu Fife z japonsko-savdskim konzorcijem pod vodstvom investicijske banke Softbank. Za okoli 20 milijard evrov bi investitorji za 12 let prevzeli nadzor nad svetovnim klubskim prvenstvom in pokalom konfederacij. Vseeno je Fifa marca letos sprejela razširitev svetovnega klubskega prvenstva na 24 klubov z letom 2021, čemur evropski klubi s podporo Uefe močno nasprotujejo.

Fifa z 2,5 milijarde evrov rezerve zagotavlja 211 članicam, da bodo prejele 4,5 milijona evrov namenskih sredstev v naslednjih štirih letih, še več bo na voljo za posamične projekte. V naslednjem štiriletnem obdobju bo Fifa vložila 400 milijonov evrov v razvoj ženskega nogometa.

Kongres pred ženskim svetovnim prvenstvom v Franciji

Kongres Fife v Parizu poteka tik pred začetkom 8. svetovnega prvenstva v nogometu za ženske, ki se bo v Franciji potekalo od 7. junija do 7. julija. Prenose desetih tekem, in sicer uvodno tekmo ter dve tekmi osmine finala, tri tekme četrtine finala, obe polfinalni tekmi, tekmo za tretje mesto ter finale, ki bo na sporedu 7. julija 2019 v Lyonu si boste lahko ogledali tudi na TV SLO 2 in MMC-ju.

Umrl oče Lige prvakov

V 89. letu starosti je v torek po krajši bolezni umrl Lennart Johansson, nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je evropski nogomet vodil kar 17 let. Med drugim je Johansson v svojem mandatu dokončal preoblikovanje evropskih klubskih tekmovanj, saj se je v njegovem mandatu dokončno oblikovala Liga prvakov. Na vrhu Uefe je bil med letoma 1990 in 2007, ko ga je na volilnem kongresu premagal nekdanji velikan francoskega nogometa Michel Platini. Johansson je leta 1998 kandidiral tudi za mesto predsednika Mednarodne nogometne zveze, a je volitve v dvoboju s Švicarjem Seppom Blatterjem izgubil. Umrlega Johnassona so se spomnili tudi na današnjem kongresu v Parizu. Na Švedskem so po njem poimenovali tudi pokal, ki ga vsako leto prejme zmagovalec državnega prvenstva.