Ermin Rakovič je utišal okoli 5.000 privržencev Maribora na Areni Petrol. Foto: MMC RTV SLO
Ermin Rakovič je utišal okoli 5.000 privržencev Maribora na Areni Petrol. Foto: MMC RTV SLO
Ermin Rakovič
Kapetan Ermin Rakovič je pokal prejel iz rok predsednika Nogometne zveze Slovenije Rudija Zavrla. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik
Lastnik Interblocka Joc Pečečnik je nagrado za zmago - 12.500 evrov - podaril dobrodelni organizaciji Karitas. Foto: MMC RTV SLO
Marcos Tavares
Marcos Tavares je zahteval enajstmetrovko. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič
Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič je tekmo vseskozi spremljal na klopi, skupaj s trenerjem Brankom Horjakom. Foto: MMC RTV SLO
Rakovič veliki junak v Celju

Šiškarji so precej bolje začeli tekmo in imeli večji del prvega dela pobudo. Prvič so resno zapretili v 21. minuti, ko je Ivan Jolič z glavo streljal čez vrata. Deset minut pozneje pa je Interblock le kronal podjetnejšo igro. Zoran Zeljkovič je z globinsko podajo v kazenskem prostoru našel Ermina Rakoviča, ki je žogo takoj zadel v zraku in jo poslal čez Marka Pridigarja. "Raka" se je dobesedno prikradel za zadnjo linijo nasprotnikov.

Skomina ni videl roke Elsnerja
Po golu so se prebudili tudi vijoličasti. Ob eni od akcij je v svojem kazenskem prostoru z roko igral Rok Elsner, a sodnik Damir Skomina tega očitno ni videl. Pred vrati Ljubljančanov je bilo nevarno še ob dveh predložkih Zorana Pavloviča, vendar Štajercem žoge ni uspelo potisniti v mrežo.

Popovič-vratnica-Rozman-gol
Mariborčani so po prihodu iz slačilnic pritisnili proti ljubljanskim vratom in kmalu dosegli izenačujoči zadetek. Marko Popovič se je na levi strani prebil v kazenski prostor Interblocka, nato pa silovito ustrelil. Žoga je zadela vratnico, od katere se je odbila v glavo Matjaža Rozmana, od njega pa v mrežo.

Rakovič udaril še enkrat
Izenačenje je dalo krila vijoličastim, ki so prevzeli pobudo, toda resnejših priložnosti si niso priigrali. Zato pa so izjemno akcijo v 71. minuti izpeljali "kockarji". Enes Rujovič in Ermin Rakovič sta z dvojnimi podajami izigrala obrambo Mariborčanov, tako da je ljubljanski kapetan ostal sam na desni strani kazenskega prostora - kakšnih deset metrov stran od vrat - in s prefinjenim diagonalnim lobom še drugič ukanil Pridigarja. Res mojstrsko!

Tavares pod prekrškom nastreljal Rozmana
Vijoličasti so v 80. minuti prišli do edine prave priložnosti za izenačenje. Marco Tavares se je po samostojnem prodoru prebil pred Rozmana in v padcu ustrelil, a je vratar ustavil strel. Brazilca je za dres vseskozi držal Dejan Grabič, toda sodnik Skomina ni dosodil ničesar.

Neizkoriščene priložnosti se niso maščevale
Varovanci Branka Horjaka so v končnici napeli vse sile v napad, tako da se je ogromno prostora ponudilo za protinapade. Jolič se je dvakrat sam znašel pred Pridigarjem, a "smrtnih" priložnosti ni izkoristil. Na srečo varovancev Dragana Skočića pa kazen ni prišla in pokal je šel prvič v njihove roke, s čimer so si priigrali tudi nastopanje v kvalifikacijah Pokala Uefe, medtem ko Mariborčani še upajo na Intertoto, kamor pelje 3. mesto v prvenstvu, ki ga trenutno zaseda Hit Gorica. Še nekaj statistike: streli na gol: 5/6, posest žoge: 48/52 - oboje v korist Mariborčanov.

Branko Horjak: "Sem zelo razočaran, ker nismo dosegli zastavljenega cilja. Pol ure dobre igre je bilo premalo za šesto zmago v pokalu. Po izenačenju smo dobro 'stali' na igrišču, a nas je presekal nesrečno prejeti zadetek. Obrambni igralci so samo gledali, kako si nasprotnik podaja žogo. Sicer pa sem nezadovoljen z našo igro v zvezni in zadnji liniji, na koncu bi celo lahko izgubili še z večjo razliko."

Dragan Skočić: "Čestitam igralcem za izjemno predstavo. Celo tekmo so igrali zelo zrelo in kakovostno. Edino 20 minut je prišlo do nekakšnega padca, kar so Mariborčani izkoristili, a so moji nogometaši pokazali karakter in se vnovič dvignili."

POKAL HERVIS - FINALE

INTERBLOCK 2 - 1 Maribor Rakovič 31., 71. Rozman 52./ag --------------------------------------- Rozman Pridigar Grabus Mezga Gerič Školnik Elsner Filekovič * Grabič Kubica Salkič Popovič Pregelj * Pavlovič Zeljkovič Mihelič ** Matič Nilton Rakovič ** Tavares Jolič *** Volaš --------------------------------------- * 65./Rujovič * 47./ Bačinovič ** 76./Rodič ** 75./Jelič *** 92./Zavrl Sodnik: Damir SKOMINA (Koper)

Vsi zmagovalci pokala:
1992: Maribor 1993: Sct Olimpija 1994: Maribor Branik 1995: Mura 1996: Sct Olimpija 1997: Maribor Branik 1998: Rudar 1999: Maribor Teatanic 2000: Sct Olimpija 2001: Hit Gorica 2002: Hit Gorica 2003: Vega Olimpija 2004: Maribor Pivovarna Laško 2005: CMC Publikum 2006: Anet Koper 2007: Koper 2008: Interblock

A. V.

Rakovič veliki junak v Celju