Še pred Protego smo govorili z  (nekdanjim) kapetanom Rakovičem, ki je že potrdil, da je zgodba zanj končana.
Še pred Protego smo govorili z (nekdanjim) kapetanom Rakovičem, ki je že potrdil, da je zgodba zanj končana. "Zdaj bom šel na morje, da se spočijem od naporne sezone," je ob tem dejal v šali. Foto: MMC RTV SLO
Nenad Protega
Nenad Protega se je moral trdo spoprijeti s finančno krizo. Najbrž si tega ni predstavljal ob selitvi iz Domžal, kjer je tudi zaradi njegova prispevek klub osvojil dvakratni državni naslov. Foto: MMC RTV SLO

Za Protego so v teh dneh najtežji trenutki njegove osemletne poslovne kariere po končani nogometni. Razlog je v finančni krizi, ki je ljubljanskega prvoligaša (pre)močno udarila, tako da so bile zaradi brezizhodnega položaja najdražjim igralcem ponujene sporazumne prekinitve pogodb.

Zaradi zdravstevnih težav je odstopil predsednik Drave Franc Gajšek. Ptujski klub je v prisilni poravnavi, saj dolguje več kot dva milijona evrov.

Prvoten scenarij: znižanje za 30 odstotkov
"V preteklih 10 dneh smo opravili pogovore z igralci, da se vsej ekipi znižajo pogodbe za 30 odstotkov. Tu je mišljen celotni ustroj članske ekipe, od direktorja do fizioterapevta. V ponedeljek je bilo že vse rešeno, nato je prišlo do novega zasuka finančnega položaja. Ni nam preostalo drugega, kot da nekaterim ponudimo prekinitev pogodb," razlaga Protega.

"Enajst najbogatejših"
Enajsterico sestavljajo: Danijel Brezič, Dejan Gerič, Boštjan Jelečevič, Amer Jukan, Suvad Grabus, Vladimir Milenković, Tomislav Mišura, Aleš Kokot, Ntame Junior, Nejc Skubic in kapetan Ermin Rakovič.

Pohvalil igralce za razumevanje
Do ponedeljka naj bi ti nogometaši uradno potrdili svoje stališče, do takrat so tudi prosti klubskih obveznosti. Protega ne dvomi, da se bodo z prav vsemi razšli na lep način: "Pohvalil bi igralce za razumevanje. Nekateri od njih so temu klubu dali veliko. Predvsem mislim na Geriča in kapetana Rakoviča. Na teh razgovorih nam je bilo težko, ampak smo takšni profesionalci, da smo si lahko iskreno stisnili roke."

Koliko pomeni naslov iz mladinskih selekcij?
Interblock bo članskemu moštvu priključil pet mladincev, novi trener Borivoje Lučić, ki ga je del sprememb dohitel šele po njegovem prihodu, je že sprejel nov izziv: "S temi igralci bomo nadaljevali sezono in jo poskušali čim bolj uspešno zaključiti. Rabili bomo določen čas, da ta ekipa uspešno zaigra v elitni druščini. Želimo, da ti fantje prevzamejo odgovornost in dokažejo, da niso bili zaman državni prvaki v mladinskih selekcijah. Pričakujem od njih, da bodo dali vse od sebe."

Pečečnik se NE umika
Protega je potrdil, da je "finančna prestruktura" povezana tudi z obnovo bežigrajskega stadiona, enim "življenskih projektov" klubskega mecena Joca Pečečnika in s tem povezanimi ovirami, vendar zanikal namigovanja, da se Pečečnik umika: "Brez Pečečnika ni kluba."