Več priložnosti so si priigrali Danci, Irci pa so se uspešno branili. Foto: Reuters
Več priložnosti so si priigrali Danci, Irci pa so se uspešno branili. Foto: Reuters
false
Danska in irska nogometna reprezentanca sta se na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, ki bo v Rusiji, v Köbenhavnu razšli z neodločenim izidom (0:0). Foto: Reuters
Tunizija
Tunizija se je na SP prebila prvič po letu 2006. Foto: Reuters
Vrhunci dvoboja med Dansko in Irsko

Danci so si priigrali več priložnosti na domači zelenici, največ v prvem polčasu, a so se Irci izkazali z odlično obrambno taktiko, odličen je bil tudi vratar Irske Darren Randolph.

Ekipi sta odigrali deseto tekmo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, doslej so bili za zmago več uspešnejši Danci. Skandinavci so zadnjič premagali Irce leta 1985. Toda dodatne kvalifikacije so nekaj posebnega, Danci so tako srečanje začeli bolje, bili so agresivnejši in hitrejši.

Danci so prvi zapretili, in to že v 12. minuti. Jens Larsen je bil blizu zadetka, ko je sprejel dolgo podajo v kazenskem prostoru. Njegov strel je ubranil irski vratar Randolph. Odbitek je prišel do Andreasa Corneliusa, ki je streljal nizko po sredini gola, spet pa se je z obrambo izkazal Randolph. Danci so bili nevarnejši, v 33. minuti je Eriksen močno streljal po sredini, Randolph je še enkrat ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Žogo je odbil, do nje pa je prišel Pione Sisto, ki ni izkoristil odlične priložnosti, streljal je mimo vrat.

Irci so do prve prave napadalne akcije prišli šele ob koncu prvega polčasa. Dansko obrambo je dobro izigral Cyrus Christie, znašel se je sam pred vratarjem Kasperjem Schmeichelom, uspešnejši je bil slednji.

V drugem polčasu se je nadaljevala danska pobuda, a so Irci s strnjeno obrambo zapirali vse dohode do svoje mreže. Gostitelji so v zadnjih minutah izvedli nov pritisk. Najlepšo priložnost je zapravil Yussuf Poulsen, ko je streljal z glavo iz bližine, ponovno se je dobro odzval Randolph.

Znane vse afriške udeleženke SP-ja
Po današnjih zadnjih tekmah afriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 je znanih vseh pet afriških udeleženk. Kot zadnja sta si danes SP priborila Maroko in Tunizija. Maročani so v boju za prvo mesto v skupini gostovali v Slonokoščeni obali in zmagali z 2:0, Tunizija, ki se je na SP prebila prvič po letu 2006, pa je za preboj na SP potrebovala točko doma proti Libiji in jo tudi osvojila z izidom 0:0.

Maroko in Tunizija sta 25. in 26. reprezentanca, ki se je prebila na SP 2018. Ob preostalih afriških predstavnikih Senegalu, Nigeriji in Egiptu imajo SP zagotovljeno še gostiteljica Rusija, Brazilija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija, Mehika, Kostarika, Panama, Nemčija, Anglija, Belgija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Francija in Portugalska.

Dodatne kvalifikacije za SP 2018, prve tekme:

DANSKA - IRSKA 0:0
Danska: Schmeichel, Larsen, Bjelland, Kjaer, Ankersen, Kvist, Eriksen, Delaney, Sisto (72./Bendtner), Jorgensen, Cornelius (64./Poulsen).

Irska: Randolph, Christie, Duffy, Clark, Ward, Hendrick (93./Hourihane), Arter (88./Whelan), O'Dowda, Brady, McClean, Murphy (74./Long).

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Že odigrano:
HRVAŠKA - GRČIJA 4:1 (3:1)
30.000; Modrić 13./11-m, Kalinić 19., Perišić 33., Kramarić 49.; Sokratis 30.

SEVERNA IRSKA - ŠVICA 0:1 (0:0)
18.270; Rodriguez 58./11-m

ŠVEDSKA - ITALIJA 1:0 (0:0)
50.000; Johansson 62.

Povratne tekme bodo od 12. do 14. 11.

Vrhunci dvoboja med Dansko in Irsko