Vsega 15 nogometašev se v 123-letni zgodovini najmočnejšega italijanskega nogometnega prvenstva lahko pohvali z vsaj petstotimi nastopi. V nedeljo, 14. februarja 2021, je to postal tudi slovenski vratar Samir Handanović. V izbrani druščini se je kot šele drugi tujec pridružil svojemu predhodniku v vlogi kapetana Interja Javierju Zanettiju. Foto: Twitter/@Inter
Vsega 15 nogometašev se v 123-letni zgodovini najmočnejšega italijanskega nogometnega prvenstva lahko pohvali z vsaj petstotimi nastopi. V nedeljo, 14. februarja 2021, je to postal tudi slovenski vratar Samir Handanović. V izbrani druščini se je kot šele drugi tujec pridružil svojemu predhodniku v vlogi kapetana Interja Javierju Zanettiju. Foto: Twitter/@Inter
Sorodna novica Inter po imenitni predstavi Lukakuja prvič zavzel vrh

Med 15. majem 2005 in 14. februarjem 2021 je Samir Handanović zbral natanko 500 nastopov v Serii A, s čimer se je na 14. mestu večne lestvice izenačil z legendarnim italijanskim branilcem Cirom Ferraro.

V druščini italijanskih legend
Na vrhu po številu nastopov v najmočnejši italijanski nogometni ligi je vratar Gianluigi Buffon (653), ki mu sledita branilec Paolo Maldini (647 ‒ vse za Milan) in Francesco Totti (619 ‒ vse za Romo). Na četrtem mestu po odigranih tekmah v Serii A je prvi in do tokratnega valentinovega edini tujec v elitnem klubu 500 ‒ Argentinec Javier Zanetti (615 ‒ vse za Inter).

S Fužin in Slovana v Domžale in Zagorje
Resnično elitni klub, katerega član je zdaj pri 36 letih postal tudi slovenski čuvaj mreže. Handanović se je v domovini nogometnih veščin učil v Slovanu, lokalnemu klubu Fužin. Po izvrstnih obrambah za rdeče-bele iz Kodeljevega v 1. slovenski mladinski ligi (na 47 tekmah je dosegel tudi 2 gola!) je pri 19 letih postal član Domžal, ki so se ravno vrnile v Prvo ligo.

Domžalčani so ga zaradi rednega igranja takoj posodili ‒ pri drugoligašu Zagorju je v prvi polovici sezone 2003/04 branil na 11 tekmah 2. SNL in prejel 14 golov, trikrat je ostal nepremagan, Zasavci pa so si delili visoko 2. mesto. Po zimski vrnitvi v Domžale je za četo Slaviše Stojanovića branil v zadnjih sedmih krogih Prve lige: 9 prejetih golov, enkrat nepremagan in en sam poraz.

Handanovićevih 500 v Serii A

500 odigranih tekem za 44.753 minut, pri čemer je prejel 561 golov, kar 176-krat pa je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

- 314 tekem za Inter (332 golov, 114-krat nepremagan);
- 182 tekem za Udinese (223 golov, 61-krat nepremagan);
- 3 tekme za Treviso (6 prejetih golov);
- 1 tekma za Lazio (1-krat nepremagan).

Debitiral ob poškodbi predhodnika
Dogovor o prestopu v Udinese je bil že sklenjen in dva tedna pred 20. rojstnim dnevom je Sarma postal član najbližjega italijanskega prvoligaša. Ob koncu sezone 2004/05 je 15. maja v 36. krogu tekme Udinese ‒ Sampdoria dočakal priložnost: Morgan De Sanctis se je poškodoval ob prejetem golu in v 28. minuti je vstopil Handanović, ki je ostal nepremagan, Videmčani pa so na koncu remizirali z 1:1. Do konca sezone je branil še na preostalih dveh ligaških tekmah, tako proti Cagliariju kot proti Milanu je bilo 1:1.

Po dveh ponesrečenih posojah igranje v Serii B
Poleti je sledila posoja k novemu prvoligašu Trevisu, a je branil le v prvih treh krogih, novinci so izgubili vse tri tekme, nazadnje proti Laziu je bil izključen v 85. minuti in nove priložnosti ni več dobil. Zanimivo, da je bil nato v naslednjih 15 letih na prvenstvu izključen samo še enkrat ‒ v sezoni 2013/14 že po petih minutah tekme Inter ‒ Verona. Še slabše se je odvila posoja k Laziu v drugi polovici sezone 2005/06, ko je edino priložnost dobil šele v zadnjem krogu ob zmagi nad Parmo (1:0).

Handanović je rekorder po številu ubranjenih enajstmetrovk v Serii A: 25 na 500 tekmah. Pred njim je rekord dolgo gržal Gianluca Pagliuca (24 na 592 tekmah). V sezoni 2010/11 je
Handanović je rekorder po številu ubranjenih enajstmetrovk v Serii A: 25 na 500 tekmah. Pred njim je rekord dolgo gržal Gianluca Pagliuca (24 na 592 tekmah). V sezoni 2010/11 je "Handa" v dresu Udineseja ubranil kar šest 11-m, kar je prav tako rekord posamezne prvoligaške sezone v Italiji. Foto: Reuters

Za dokončno uveljavitev v Italiji je tudi tam moral oditi na posojo v drugo ligo: v sezoni 2006/07 je za Rimini na 39 ligaških tekmah 14-krat ostal nepremagan, odigral vse tekme razen treh, ko je bil pri reprezentanci, klub pa je končal na visokem 5. mestu. Sočasno je Udinese prodal De Sanctisa in vratarsko mesto so zaupali Slovencu.

Za 15 milijonov poleti 2012 okrepil Inter
Pet sezon je bil Handa (vzdevek v Italiji) prvi vratar Udineseja (182 tekem v Serii A), z njim v golu in Antoniem Di Natalejem v konici so Furlani postali klub, ki je znal ponagajati največjim v državi. Vrstili so se prestopni roki, polni govoric, do pričakovanega odmevnega prestopa pa je vendarle prišlo poleti 2012, ko je za 15 milijonov evrov odškodnine okrepil Inter.

Sorodna novica Handanović z nedotaknjeno mrežo na derbiju Italije utišal kritike

Dolga leta svetla točka nerazzurrov ...
A Handanović je prišel v Milano ravno, ko so nerazzurri šli v obsežno prenovo moštva po šampionskih letih in sanjskem letu 2010, ko so tretjič postali prvaki Evrope. Inter je trpel in zaman naskakoval vrh, ki ga je skorajda v trajno last vzel Juventus. Svetla točka preteklega desetletja je bil ravno slovenski vratar. Ob burni ločitvi od zvezdniškega strelca Maura Icardija je sredi februarja 2019 Handanović prevzel tudi kapetanski trak.

... letos pa pod lupo ob naskoku na vrh
Prav počasi je FC Internazionale spet postajal konkurenčnejši, v tekoči pandemski sezoni pa je postal resen kandidat za naslov državnega prvaka. A ravno v lovu za vrh Serie A se je začelo kazati, da je mogoče ravno kapetan nenadoma postal celo najšibkejši člen čete Antonia Conteja, omenjati so se začela njegova leta, iskati naslednik v vratih ...

Z Interjem ima Handanović, ki bo 14. julija dopolnil 37 let, sklenjeno pogodbo do poletja 2022, zaradi česar v Milanu pospešeno iščejo njegovega naslednika. Foto: AP
Z Interjem ima Handanović, ki bo 14. julija dopolnil 37 let, sklenjeno pogodbo do poletja 2022, zaradi česar v Milanu pospešeno iščejo njegovega naslednika. Foto: AP

V nedeljo mestni derbi z drugim Milanom
A ravno ob Handanovićevem jubileju je Romelu Lukaku z dvema goloma in podajo proti Laziu (3:1) popeljal Inter na sam vrh. Po 22. krogu Serie A imajo črno-modri Milančani 50 točk, rdeče-črni tekmeci z druge strani stadiona San Siro pa 49. Izredno izhodišče za veliki milanski derbi, ki bo ravno v naslednjem krogu ‒ ob 15.00 v nedeljo se bo igral 196. ligaški Derby della Madonnina.

Za konec vendarle prva lovorika kariere?
Po slovesu od Evrope in nedavnem izpadu iz pokala Italije igra Inter samo še domače prvenstvo, a v njem zato za naslov. Ravno lovorike pa manjkajo mlajšemu izmed bratrancev Handanović ‒ v dolgi in uspešni karieri namreč še vedno čaka na sploh prvo klubsko slavje.