31-letni Belokranjec za Parmo, ki je na devetem mestu Serie A, igra od začetka januarja, ko je prišel iz SPAL-a. Če je Kurtić pred dobrima dvema tednoma za MMC povedal, da življenje v mestu poteka še normalno, je danes drugače. Preberite, kaj je povedal Anžetu Bašlju.

Jasmin Kurtiću trenutno v stanovanju družbo delata le dve mački. Foto: MMC RTV SLO
Jasmin Kurtiću trenutno v stanovanju družbo delata le dve mački. Foto: MMC RTV SLO

Kako preživljate te dni? Je z vami družina?
Ne, trenutno sem tukaj sam, družbo mi delata le dve mački. Družino sem poslal domov, še preden se je začelo malo resnejše stanje. Odmaknil sem jih od tega strahu. Spremljamo lahko novice, da je v Italiji veliko okuženih in žrtev, število se iz dneva v dan povečuje. Tudi sam vidim, da se ljudje po mestu poskušajo izogniti drug drugemu in ne prihajajo v medsebojni stik. Pred lekarnami so res dolge vrste, ker mora biti med ljudmi razmik, noter pa vstopajo z maskami in rokavicami eden po eden. Prisotne je tudi veliko policije, zadnje dni se pogosto slišijo reševalna vozila. Kot da bi živel v filmu.

V Italiji od prejšnjega torka velja karantena za vso državo. Ste prejeli kakšna posebna navodila?
Ljudje se veliko ukvarjajo s tem, da se čim več zadržujemo doma. Sam se tega ne držim v celoti, saj potrebujem tudi malo zraka. Nimam pa stika z drugimi ljudmi in sem oddaljen od njih kolikor je le mogoče. Zjutraj grem na sprehod v bližnji park in tam naredim svoj trening. S seboj vzamem samo uro, tečem in naredim nekaj vaj, potem pa se vrnem domov. V celotnem dnevu sem na zraku približno dve uri, sicer pa doma. Zdaj imam tudi v stanovanju sobno kolo, v prihodnjih dneh pa bom dobil še tekalno stezo, tako da bom v celoti opremljen za delo doma (smeh).

Tudi v Sloveniji nam v zadnjih dneh priporočajo, naj ostajamo doma.
Mislim, da je Slovenija sprejela dobre ukrepe, tam je veliko manj primerov okužb kot v Italiji. Samoizolacija je seveda koristna, a ljudem bi rekel, naj se tudi gibljejo in gredo na zrak vsaj za eno uro na dan, da prečistijo misli in se ne obremenjujejo preveč s trenutnim položajem. Predvsem pa je treba imeti pravo higieno, si umivati in razkuževati roke ter imeti čim manj stika z drugimi ljudmi.

Intervju z Jasminom Kurtićem

Se mogoče že kaj ugiba, kdaj bi lahko znova začeli skupne treninge z ekipo?
Najprej so nam rekli, da bomo s treningi nadaljevali že to sredo, a so nas potem pred tremi, štirimi dnevi klicali na sestanek in nam povedali, da je vse skupaj zamaknjeno še za en teden. Po programu naj bi tako začeli treninge 25. marca, vendar se lahko vse spremeni, ker ne vemo, kakšne bodo zdravstvene razmere do takrat. Pripravljeni moramo biti na vse. Odvisno je, kako se bo vse skupaj odvijalo. Prebral sem izjavo italijanskega ministra, da naj bi kmalu dosegli vrh izbruha koronavirusa, bomo videli. Dokler se razmere ne bodo korenito izboljšale, se prvenstvo gotovo ne bo začelo, saj tudi navijači ne morejo na stadione. Poleg tega igralci niti ne moremo vedeti, ali smo okuženi ali ne, dokler ne naredimo pravega testa. Tudi če se super počutim, sem lahko okužen, ker se znaki bolezni, kot sta vročina in kašelj, lahko pojavijo šele po desetih dneh. Testiranj ni, ker jih opravljajo le v nujnih primerih.

Sorodna novica Dobra stran novega koronavirusa: več časa za trening

Kako ste sprejeli odločitev, da do nadaljnjega ne boste imeli tekem?
Mislim, da je bila to pametna odločitev, se je pa pred nekaj tedni mogoče preveč čakalo pri preložitvi tekem. Ko smo prejšnjo nedeljo igrali proti SPAL-u, smo bili že v tunelu, ko so nam povedali, da moramo počakati še pol ure, da nam sporočijo, ali se bo tekma sploh igrala ali ne. Tudi to vnese neki strah vate in niti nisi več osredotočen na nogomet. Ne razmišljaš več o tem, kaj moraš storiti na igrišču, v glavi imaš čisto druge stvari. Ukrepe bi morali sprejeti že prej, verjetno že tedaj, ko so govorili, da je virus na Kitajskem izbruhnil v večjem številu, saj vemo, da v Italijo prihaja veliko ljudi iz Kitajske. To ni navaden virus, kot ljudje govorijo, ampak virus, ki se zelo hitro širi in imaš lahko zelo hitro z njim težave, še posebej starejši ljudje.

Kaj pa pravijo navijači?
Gotovo jim ni lahko. Sami veste, da Italijani živijo za nogomet. Nestrpno čakajo vsako tekmo, tudi na trening si želijo priti. A v tem trenutku je najpomembnejše zdravje vseh nas, da zmagamo še na tej tekmi, ki je gotovo najpomembnejša od vseh.

Ste kaj v stikih z Josipom Iličićem, ki je vaš dober prijatelj?
Z "Jojotom" sva se slišala dva dni nazaj. Pri njih v Bergamu je najhuje, tam je res katastrofa. Bolnišnice so polne, veliko je žrtev. "Jojo" je sicer v redu, nekaj igralcev Atalante živi kar v središču za trening. Tam imajo vse, urejeno prehrano, prenočitev in treninge.

Kurtić kondicijo vzdržuje v parku in na sobnem kolesu