Skupno število žrtev je tako naraslo na 2978. Število okuženih z novim koronavirusom v Italiji pa se je povečalo na 35.713, navaja BBC.

Italijani z maskami in varnostno razdaljo pred enim izmed uradov v Rimu. Italija je po Kitajski s koronavirusom najbolj prizadeta država. V Italiji imajo tako več kot polovico vseh smrti zaradi koronavirusa zunaj Kitajske. Foto: EPA
Italijani z maskami in varnostno razdaljo pred enim izmed uradov v Rimu. Italija je po Kitajski s koronavirusom najbolj prizadeta država. V Italiji imajo tako več kot polovico vseh smrti zaradi koronavirusa zunaj Kitajske. Foto: EPA

Smrtnost zaradi koronavirusa v Italiji 8,3-odstotna

Krojač Adolfo Lettieri iz mesta Grosseto v Toskani je zaradi pomanjkanja zaščitne opreme sam začel izdelovati maske, ki jih brezplačno deli ljudem. Foto: Reuters
Krojač Adolfo Lettieri iz mesta Grosseto v Toskani je zaradi pomanjkanja zaščitne opreme sam začel izdelovati maske, ki jih brezplačno deli ljudem. Foto: Reuters

V Lombardiji, ki je še naprej najbolj prizadeto območje zaradi koronavirusa, so zaznali 17.713 primerov okužb, umrlo je 1959 ljudi. V Laciju se je število primerov povečalo za skoraj 20 odstotkov, na 724. V italijanskih bolnišnicah je na intenzivni negi 2257 ljudi, doslej se je pozdravilo 4025 ljudi. V Italiji imajo izredno visoko stopnjo smrtnosti zaradi koronavirusa, in sicer je ta 8,3-odstotna.

70 odstotkov žrtev moških
Med smrtnimi žrtvami je 70 odstotkov moških, je sporočil italijanski inštitut ISS. Med 2003 smrtnimi žrtvami, ki so jih zajeli v analizo, jih je 707 starih med 70 in 79 let, 852 med 80 in 89 let, 198 pa jih je starejših od 90 let. Povprečna starost okuženih in umrlih je 79,5 leta, so ugotovili v študiji.

Od prvih znakov bolezni do smrti mine osem dni
Umrlo je 17 okuženih oseb, mlajših od 50 let. Med njimi jih je bilo pet mlajših od 40 let. Ti so bili vsi moški in so imeli pred tem hudo bolezensko stanje. V študiji so ugotovili še, da samo tri osebe niso imele druge bolezni ali zdravstvenih težav, kot so povišan krvni pritisk, sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni. 48,5 odstotka umrlih je imelo tri bolezni, 25,6 odstotka pa dve. V povprečju od pojava prvih znakov bolezni do smrti mine osem dni. Najpogostejši simptomi so vročina (77 odstotkov primerov), težko dihanje (74 odstotkov) in kašelj (42 odstotkov).

Francoska tiskovna agencija AFP pa je na podlagi uradnih podatkov, zbranih v sredo do 12. ure po srednjeevropskem času, izračunala, da je bilo v Evropi najmanj 3421 mrtvih, v Aziji pa 3384.

Rimljanka na fotografiji se je kljub strogim ukrepom, ki prepovedujejo nenujne odhode od doma, odločila za rekreacijo v enem izmed parkov.    Foto: EPA
Rimljanka na fotografiji se je kljub strogim ukrepom, ki prepovedujejo nenujne odhode od doma, odločila za rekreacijo v enem izmed parkov. Foto: EPA

Italija v karanteni od 10. marca
V Italiji, žarišču novega koronavirusa v Evropi, karantena za vso državo velja od 10. marca. Odhod od doma je dovoljen samo iz poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.

Karantena tudi po 3. aprilu?
"Ne vem še, ali bomo ukrepe podaljšali po 3. aprilu. Odločitev bomo sprejeli na podlagi številk in dogajanja. Te možnosti ne morem izključiti, bomo videli v prihodnjih dneh,"
je dejala ministrica za promet in infrastrukturo Paola De Micheli za televizijo Rai 3.

25 milijard evrov vreden načrt za preživetje gospodarstva Cura Italia
Italijanska vlada želi gospodarstvu pomagati s 25 milijard evrov vrednim "načrtom za preživetje", odlokom, ki ga je preteklo noč podpisal predsednik Sergio Mattarella. "Ko govorimo o italijanskem modelu, nimamo v mislih le zdravja, temveč tudi gospodarski odziv na krizo," je ob predstavitvi načrta dejal premier Giuseppe Conte. Načrt Cura Italia (Ozdravi Italijo) obsega 127 točk na 72 straneh ter med drugim obsega pravice delavcev, varstvo otrok, najemnine in davke.

Italijanski premier Giuseppe Conte med videokonferenco z voditelji kriznega štaba. Foto: EPA
Italijanski premier Giuseppe Conte med videokonferenco z voditelji kriznega štaba. Foto: EPA

Podjetja ne smejo odpuščati delavcev
Podjetja prihodnja dva meseca ne smejo odpuščati delavcev, samozaposleni in sezonski delavci naj bi za marec dobili 600 evrov za blažitev posledic izpada dohodka, zaposleni z najnižjimi dohodki pa bodo dobili sto evrov dodatka. Družine bodo dobile vavčerje za 600 evrov za najem varuške, trgovci pa davčne olajšave v vrednosti 60 odstotkov najemnine za marec. Samozaposlenim in samostojnim umetnikom ne bo treba plačevati prispevkov do 18 mesecev, če bodo lahko dokazali, da so se njihovi prihodki zmanjšali najmanj za tretjino. Davčne in druge olajšave so predvidene tudi za druge sektorje in poklice, ki jih je epidemija najhuje prizadela od voznikov tovornjakov do hotelskega osebja.

Zgodbe okuženih s koronavirusom po svetu: Italijanski zdravnik joče v sebi

Vrhunec okužb v Lombardiji na začetku prihodnjega tedna
Število okužb v Italiji sicer še vedno raste – za 12 odstotkov včeraj, ko so v državi zaznali 345 novih smrtnih primerov in 192 na novo ozdravljenih. Toda za sklepe je še prezgodaj: v najbolj prizadeti Lombardiji predvidevajo, da bo epidemija dosegla vrhunec na začetku prihodnjega tedna, je poročal RTV-jev dopisnik Janko Petrovec.

Bolnišnicam grozi kolaps, če epidemije ne bomo zajezili
"Če epidemije ne bomo zajezili, bodo bolnišnice odpovedale," je opozoril vodja anesteziologije v splošni bolnišnici v Brescii Sergio Cattaneo. Oboleli na intenzivni negi zasedajo od 2000 do 5000 mest. V Lombardiji bodo kapacitete povečali z novo bolnišnico, ki jo opremljajo v hali milanskega sejmišča, in s poljsko bolnišnico alpincev v Bergamu, kjer je že zmanjkalo postelj za intenzivno nego.

Odobrili klinično študijo o učinkovitosti zdravila za revmatizem

Italijanska agencija za zdravila (Aifa) je odobrila izvedbo klinične študije o učinkovitosti zdravila tocilizumab pri bolnikih s covidom-19. V okviru študije, ki jo bodo začeli v četrtek, bodo zdravilo preizkusili na dveh večjih skupinah obolelih za pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus.

Tocilizumab, ki je sicer namenjen za zdravljenje revmatoidnega artritisa, se je že na Kitajskem, pa tudi v Italiji, izkazal kot uspešen pri kritičnih pacientih s covidom-19. V Italiji ga v ta namen uporabljajo v nekaterih bolnišnicah v Rimu in Neaplju.

Sorodna novica ZDA skušajo Nemčiji speljati cepivo proti virusu

Z večkratnim testiranjem ustavili širitev okužbe

V Italiji več kot 30.000 okuženih

V manjšem italijanskem kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3300 prebivalcev, ne glede na to, ali so imeli znake okužbe ali ne, in na ta način uspešno popolnoma ustavili širjenje koronavirusa. "Testiranje, testiranje, testiranje," ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), torej deluje, je poročal britanski Financial Times (FT).

Britanski infektolog Andrea Crisanti, ki je sodeloval pri projektu, je opozoril, da ta preizkus kaže, da omejevanje testiranj ni pametno. Pozval je predvsem ZDA in Združeno kraljestvo, kjer po njegovem mnenju število okužb "ignorirajo", naj se iz tega primera nekaj naučijo in okrepijo testiranje.

Začasna bolnišnica za zdravljenje okuženih na Dunaju, ki so jo postavili v hali sejemskega razstavišča Messe Wien. Foto: Reuters
Začasna bolnišnica za zdravljenje okuženih na Dunaju, ki so jo postavili v hali sejemskega razstavišča Messe Wien. Foto: Reuters
  • Švica v strahu pred sesutjem zdravstvenega sistema

Po podatkih švicarskih oblasti je bilo do zdaj na testu za koronavirus pozitivnih 2650 ljudi, 19 jih je umrlo, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih tednih število okužb močno povečalo.

Državljane zato pozivajo, naj upoštevajo stroge ukrepe, "ki so nujni, če želimo omejiti škodo in zaščititi bolnišnice pred kolapsom", je opozoril predstavnik švicarske vlade Daniel Koc. Švicarske oblasti so med drugim vpoklicale okoli 8000 vojakov, ki pomagajo civilnim oblastem in zdravstvenemu osebju. Prepovedali so javne prireditve.

V državi z 8,6 milijona prebivalci lahko zagotovijo od 1000 in 1200 postelj na intenzivni negi, a je Koch opozoril, da zna z reševalno opremo, kot so respiratorji, ravnati le omejeno število zdravstvenega osebja.

  • Izredne razmere v Avstriji bodo trajale še zelo dolgo

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo. V državi imajo potrjenih 1471 okužb, od tega jih je največ na Tirolskem. Danes so umrle tri nove žrtve; ponoči sta na avstrijskem Štajerskem umrla dva 80-letna moška, okužena z novim koronavirusom. Eden je iz okolice Gradca, drugi iz okrožja Murtal.

Sicer pa na avstrijskem Štajerskem poročajo o 188 primerih okužbe, na avstrijskem Koroškem o 29, na Dunaju pa so potrdili 180 primerov okužbe.

Zapiranje mejnih prehodov s Hrvaško in Avstrijo

Med ukrepi za zajezitev koronavirusa je v Avstriji tudi karantena več območij. Avstrija je sicer med državami, ki so uvedle najstrožje ukrepe za zajezitev epidemije. Od ponedeljka so zaprte vse trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin, od torka so zaprte restavracije.

Prekinjen je pouk v šolah in na univerzah. Zaprta so tudi športna prizorišča in javni parki.

Z današnjim dnem je Avstrija zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo. Na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, ostaja promet nespremenjen.

  • Španija: 18-odstotna rast okuženih

Koordinator na španskem ministrstvu za zdravje Fernando Simon je sporočil, da imajo v državi potrjenih 13.716 primerov okužbe. Od torka se je število okuženih povišalo za 2538, kar pomeni 18-odstotno zvišanje okuženih.

Španski kralj Filip VI. bo ob 21. uri nagovoril Špance. Španija je namreč po Italiji druga najbolj prizadeta evropska država po številu okuženih – do zdaj so potrdili 13.700 okužb in 558 smrti zaradi bolezni covid-19. Španski premier Pedro Sanchez je danes pred skoraj praznim parlamentom opozoril, da najhuje šele prihaja.

  • Papež: Izolacija je priložnost za obuditev družinskega življenja

Ljudje bi morali dneve izolacije na domovih zaradi koronavirusa izkoristiti za povezovanje z družinskimi člani, je dejal papež Frančišek v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica, ki je na Twitterju pozval k molitvi za vse žrtve virusa in medicinsko osebje, "ki so dali svoje življenje za služenje bolnim".

Papež je izrazil obžalovanje, da v družinah pogosto vlada medsebojna oddaljenost, ko starši gledajo televizijo, otroci pa se igrajo na mobilnih telefonih. Še skupni obedi potekajo v tišini, "so kot menihi, izolirani drug od drugega ... Poslušanje je pomembno, saj le tako lahko razumemo, kaj kdo potrebuje, kaj si kdo prizadeva in kaj si želi od koga drugega," je dejal Frančišek in pozval ljudi, naj znova izkažejo nežnost in bližino do svojih družinskih članov.

Velikonočne slovesnosti brez vernikov?
Zaradi izbruha koronavirusa v Italiji je svoje dejavnosti na prostem omejil tudi papež. Tako recimo nima več nedeljske molitve in tedenskih avdienc, ki bi bile odprte za javnost na Trgu svetega Petra. Omenjene dogodke predvajajo po spletu. Tudi velikonočne slovesnosti v Vatikanu bodo letos najbrž prvič potekale brez vernikov. Velika noč bo sicer 12. aprila.

  • Čehi v javnost le z zaščitno masko, šalo, ruto ali čim podobnim
    Vsi ljudje na Češkem morajo v javnosti odslej na obrazu nositi zaščitne maske, ki prekrivajo usta in nos, je odločila vlada pod vodstvom Andreja Babiša. Če nimajo na voljo zdravniških mask, lahko uporabijo tudi šal, ruto ali kaj podobnega za preprečevanje širjenje koronavirusa. Ukrep bo začel veljati s četrtkom. Tudi češka vlada je v državi razglasila izredne razmere zaradi širjenja koronavirusa, prebivalce pa pozvala h kar največji izolaciji v svojih domovanjih. Doslej so sicer v tej državi potrdili 464 primerov okužbe z nevarnim virusom.