Samir Handanović je v prekinjeni sezoni 2019/20 za Inter branil na 30 tekmah, osemkrat je ostal nepremagan, prejel je 31 golov, z modro-črnimi pa drži 3. mesto Serie A. Foto: Reuters
Samir Handanović je v prekinjeni sezoni 2019/20 za Inter branil na 30 tekmah, osemkrat je ostal nepremagan, prejel je 31 golov, z modro-črnimi pa drži 3. mesto Serie A. Foto: Reuters

Po derbiju Juventus – Inter (2:0) 8. marca v Torinu se je nogomet v Italiji ustavil. Tri dni pozneje je prišla novica, da je okužen branilec Juventusa Daniele Rugani, vsem navzočim je bila zapovedana samoosamitev. Po preteku 14 dni je Inter tujcem dovolil, da se vrnejo v domovine, kar je izkoristil tudi Samir Handanović, ki je bil že tako vajen na proste ponedeljke skočiti v rodno Ljubljano. Iz slovenske prestolnice se je 35-letni čuvaj mreže Interja Interja javil za klubsko televizijo.

"Na začetku mislim, da smo vsi vse skupaj malce podcenili. Nismo dojeli pravih razsežnosti epidemije," se je začetka nenavadnih časov, ko se je še pred mesecem dni z vso močjo igral nogomet, spominjal Handanović. "Zdaj se vsi zavedamo, kaj se dogaja."

Več časa za videoanalizo starih obramb
"Treniram, kakor lahko doma. Gledam videoposnetke, izseke obramb, tudi stare tekme,"
je prekaljeni vratar priznal, da dela doma, kolikor more, a je težko ohranjati zbranost ob dogajanju v Milanu in okolici, kjer še nekaj časa ne bo nogomet na prvem obstranskem mestu.

Utrinki iz pogovora

Najljubša obramba? Najtežja in s tem najljubša mi je obramba z derbija proti Milanu. Po prostem strelu Calhanogluja.

Najljubši trenutek v dresu Interja? Zadnji dan sezone pred dvema letoma. Lazio - Inter, ko smo se uvrstili v Ligo prvakov.

Sanje z Interjem? Dvigniti lovorike za Inter.

Vzornik iz časa otroštva? Peter Schmeichel.

Hobiji še iz otroštva? Šah, knjige.

Najljubša obranjena 11-m? Zame je v resnici najljubša obramba vsaka naslednja obramba, ki jo moram opraviti.

Zakaj je postal vratar? Ker sem gledal svojega bratranca Jasmina, ki je šest let starejši od mene.

Skuša biti inovativen pri vadbi z žogo
"Čas preživljam s svojo družino. Kartamo, vedno je pri roki šah. Tudi knjige. Televizije nimamo nenehno prižgane, a zvečer si kaj pogledamo skupaj z otroki, preden gredo spat,"
je o svojem običajnem življenju v domovini povedal Handanović, ki je kot kapetan soigralcem naročil, naj cenijo ta čas z družino in najbližjimi.

Vseeno dan ne mine brez treninga: "Moj dan: kar lahko naredim. Vaje za moč. Vaje, ki jih običajno delam v našem vadbenem središču Appiano. Razumljivo vadim manj z žogo, a sem iznašel tudi za to vaje. Skušam biti inovativen."

Ceni, da lahko gre ven na sprehod in tek
V pogovoru se je Handa, kot ga poznajo v Italiji, dotaknil tudi stanja v Sloveniji. "V Ljubljani je položaj malce drugačen, lahko se gibljem malo več zunaj, kar skušam izkoristiti. Tukaj v Sloveniji smo okoli 10 dni za stanjem v Italiji. A položaj trenutno ni tako skrb vzbujajoč. Še vedno grem lahko na prosto, na sprehod ali tek," je nekdanji reprezentant Slovenije naštel prednosti vrnitve domov.

Po koncu pandemije – na kavo ob Ljubljanico
Omejitve javnega in običajnega življenja v Sloveniji so verjetno tudi pri Handanoviću le okrepile željo po vsakdanjosti. "Najljubši kotiček v Ljubljani? Središče Ljubljane, skozi katero teče reka. Prijetni bari za jutranjo kavo. Navsezgodaj zjutraj je najboljši čas, da se odpraviš tja. Kavica ob reki v središču je zame trenutno najljubši spomin na Ljubljano," se je o svoji najljubši rutini razgovoril Samir Handanović, ki pa bo moral kot vsi počakati, da mine pandemija.

Še predtem pa ima najboljši vratar Italije v načrtu, da se že prihodnji teden vrne v Milano k Interju, četudi se še ne ve, kako in kdaj naj bi se sezona 2019/20 nadaljevala ali zaključila.