Nogometaši Maccabija iz Tel Aviva bodo morali preostali domači tekmi odigrati na nadomestnem prizorišču zunaj ozemlja Izraela. Foto: EPA
Nogometaši Maccabija iz Tel Aviva bodo morali preostali domači tekmi odigrati na nadomestnem prizorišču zunaj ozemlja Izraela. Foto: EPA

Izraelska nogometna zveza ter njena kluba Maccabi Haifa in Maccabi Tel Aviv so bili pozvani, da predlagajo nadomestna prizorišča zunaj ozemlja Izraela za svoje domače tekme, ki jih bodo uporabljali, dokler bo ta odločitev veljala.

Uefa je pred tem že prestavila kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024 med Izraelom in Švico, ki bi morala biti v Tel Avivu. Tudi tekma med Kosovom in Izraelom je bila prestavljena, saj izraelske oblasti svoji reprezentanci trenutno ne dovoljujejo potovanj v tujino.

Zdaj je Uefa prestavila še tekmo Evropske lige med Maccabi Haifo in Villarrealom na 6. december in tekmo Konferenčne lige med Maccabi Tel Avivom in Zorjo Luhansk na 25. november. Zaradi trenutne situacije mladinska ekipa Maccabija Haife ne bo več sodelovala v mladinski Ligi prvakov.

Tekma med Belgijo in Švedsko registrirana z 1:1
Tekma med Belgijo in Švedsko v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024, ki je bila ob polčasu prekinjena zaradi streljanja, v katerem sta umrla dva švedska navijača, se ne bo ponovila oziroma odigrala do konca. Tekma se je tako končala z izidom 1:1, ekipi pa si bosta razdelili točko.

Na željo nogometnih zvez obeh držav bo obveljal rezultat 1:1 ob polčasu tekme, ko je bila tekma v Bruslju prekinjena, saj se švedski nogometaši niso želeli vrniti na igrišče. Vsaka ekipa je tako dobila po eno točko, lestvica skupine F pa bo posodobljena.

V ponedeljek zvečer je oborožen moški stopil s skuterja na severu mestnega središča in na ulici streljal. Pri tem je ubil dva švedska državljana, enega človeka pa ranil. Osumljenega napadalca, 45-letnega tunizijskega državljana, ki je nezakonito živel v Belgiji, je v torek policija ujela in ustrelila.

Švedski navijači so po koncu tekme ostali na stadionu, nato pa jih je policija ob 2. uri zjutraj pospremila v njihove hotele.

"Veseli nas, da je Uefa sprejela odločitev in da je ta v skladu z željami obeh zvez. Vendar športne zadeve so drugotnega pomena, naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami," je v izjavi zapisala belgijska nogometna zveza.