Bojan Jokić je do zdaj zbral že 94 nastopov za slovensko reprezentanco, več jih ima le Boštjan Cesar (101). Foto: BoBo
Bojan Jokić je do zdaj zbral že 94 nastopov za slovensko reprezentanco, več jih ima le Boštjan Cesar (101). Foto: BoBo
Sorodna novica Oblak vztraja, da ni branil zaradi poškodbe, o "določenih stvareh" noče razglabljati

Veliko se je govorilo v zadnjem letu o kapetanskem traku, ki je lani ob tem času pripadel 32-letnemu Kranjčanu, najstarejšemu izmed 24 igralcev, zbranih na Brdu pri Kranju.

Špekulacije, da je bilo vprašanje izbora kapetana dejansko resnični povod za skrivnostno izmikanje reprezentanci Jana Oblaka v letu 2018, najbrž nikoli ne bodo potihnile, toda zdaj tudi po besedah nogometašev ni prostora za kakšne zamere, saj je pred slovensko reprezentanco nov velik izziv ‒ kvalifikacije za Euro 2020.

Oblakova skrita želja je uvrstitev na EP

Ni nobenih zamer. Vsak igralec je dobrodošel v reprezentanci, še posebej Jan. Vemo, kako kakovosten je, predstavlja neko sigurnost za nas. Je najboljši vratar na svetu, vsaj za nas Slovence, če ne za druge. On je vedno dobrobit za to reprezentanco.

Bojan Jokić o vrnitvi Jana Oblaka

"Selektor bo že odločil, kdo bo kapetan. A pomembneje je, da smo ekipa in da vsakdo prispeva svoj delež tej reprezentanci. Na koncu samo ekipa lahko doseže rezultat, ne posameznik. V Ligi narodov nam jeseni ni šlo, nikakor nam ni uspelo najti izhoda iz slabe situacije. Zdaj začenjamo nov ciklus, toda ne negativno nastrojeni, ampak s pozitivizmom. Čakata nas dve zahtevni tekmi, ampak treba je začeti dobro, potem bo lažje nadaljevati," se pomembnosti uvodnih preizkusov zaveda Jokić.

Kek bi Stojanoviću potrgal ušesa po veliki neumnosti v Lizboni

V Izraelu zelo težko gostovanje
Poleg Reneja Krhina edini "Južnoafričan" v zdajšnji izbrani vrsti se gotovo spomni, kako je Slovenija začela kvalifikacije za SP 2010, zadnje veliko tekmovanje, na katero se je uvrstila. Točka iz Vroclava (1:1) je prebudila tedaj apatično javnost, Kekovi varovanci pa so nato iz prenovljenega Ljudskega vrta ustvarili pravo trdnjavo in s spektakularnimi predstavami tam dve jeseni zapored dvigali na noge nogometne navdušence.

Namesto Poljakov, ki bodo letos tudi dvakrat stali nasproti slovenski reprezentanci, bodo prvi tekmeci tokrat Izraelci. "So kakovostna ekipa, čaka nas zelo težko gostovanje. Igrajo zanimiv nogomet. Vendar vemo, da smo tudi mi lahko dobri. Moramo samo delati to, kar delamo v klubih v zadnjem času, igralci smo v dobri formi. To je treba samo prenesti v reprezentanco," meni levi bočni branilec, ki je za Slovenijo odigral že 94 tekem, 40 več od drugega z največ nastopi Josipa Iličića.

V nedeljo sledi še srečanje v Stožicah proti Severni Makedoniji. "Igramo doma, mislim, da smo boljša reprezentanca od njih. Hitro moramo začeti zbirati točke, če hočemo doseči svoje cilje. Uvrstitev na evropsko prvenstvo je zelo velik cilj te reprezentance, te generacije in tudi moj osebni cilj."

Iličić: Vse, kar naredim, mi uspe
Sorodna novica Iličić, Šporar in Berić z goli na Brdo. Kdo bo začel v napadu v Hajfi?

Jokić odlično pozna selektorja Keka, s katerim sta skupaj delovala že pred desetimi leti. "Ima dobre ideje, to je že dokazal, treba jih je podpreti. Če nastopijo težave, se je treba seveda o njih pogovarjati, a glavno je vedno igrišče. Tam se vse pokaže. Lahko se pogovarjamo, toda če na igrišču nismo pravi, to nič ne pomeni. Upam, da bomo tako kot v prvem njegovem mandatu pokazali pravo željo in borbenost, potem bo vse v redu."

Daleč od doma se počuti kot v Sloveniji
"Joka", ki zadnji dve leti igra za Ufo, je pred dvema tednoma po treh mesecih zimskega premora dočakal nadaljevanje ruskega prvenstva. "Priprave so bile res zelo dolge. Resda nismo ostali v Rusiji, šli smo v tople kraje, a bili smo stran od družine. Komaj smo čakali na nove tekme. Nismo dobro začeli spomladanskega dela, a morali se bomo izvleči iz tega položaja in obstati v ligi, kar je najpomembnejše."

Poleg Lovra Bizjaka ima Jokić zdaj še enega novega slovenska soigralca. Prejšnji mesec je v Ufo ‒ ta je v tem trenutku na predzadnjem mestu ruske lige ‒ iz Olimpije prišel Andres Vombergar: "Zdaj se počutimo kot v Sloveniji (smeh). Sicer trenutno nimamo dobrih izidov, drugače pa je vse v najlepšem redu. Veliko lepše je, ko se lahko s kom pogovarjaš slovensko namesto rusko."

Novo obdobje in enotni cilj: gremo na evropsko prvenstvo

Ufa trikrat zapored izgubila
Kako se je v novem okolju znašel v Argentini rojeni napadalec? "Mislim, da bi se v vsakem klubu dobro znašel, ker je pravi profesionalec. Pripravljen je delati in je izjemen fant. Vesel sem, da se je odločil za našo ekipo. Ko ekipi ne gre, je težko tudi za napadalce, a verjamem, da bo, ko bomo izplavali iz krize, tudi on začel zabijati. Upam, da bo tudi čim prej prišel v reprezentanco."

Jokić je kot kapetan Ufe, ki je pomlad začela s tremi porazi proti Dinamu Moskvi (1:2), Zenitu (2:1) in Ahmatu (0:1), tudi nekoliko posredoval pri prestopu Vombergarja iz Ljubljane: "Samo povedal sem lepe stvari oziroma resnico o njem. Za vse Slovence povem isto. Ker je to resnica, mislim, da imamo zelo dobre igralce. Vedno jih pohvalim, ko me kdo kaj vpraša."