Zlatko Zahovič s predsednikom NZS-ja Radenkom Mijatovićem in generalnim sekretarjem Martinom Koželjem. Foto: BoBo
Zlatko Zahovič s predsednikom NZS-ja Radenkom Mijatovićem in generalnim sekretarjem Martinom Koželjem. Foto: BoBo

Zlatko Zahovič je bil prvi zvezdnik t. i. zlate generacije in najboljši strelec, kapetanski trak je nosil Darko Milanič. Takratna čustva je težko opisati, po dveh desetletjih pa so spomini med številnimi ljubitelji nogometa še zelo živi.

Devet članov zasedbe, ki je evropsko prvenstvo nadgradila še s svetovnim prvenstvom leta 2002, je bilo na prireditvi. Udeležiti se je ni mogel eden od ustvarjalcev nogometne pravljice, selektor Srečko Katanec. Zdaj vodi izbrano vrsto Iraka, s katero se pripravlja na četrtkovo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo 2022 proti Iranu.

Sorodna novica Dvajset let potem: "Gol kariere, gol vseh Ačimovićev"

Prisotnih pa je bilo tudi veliko nogometašev iz generacije svetovnega prvenstva 2010. Del prireditve je bil namenjen tudi njim.

"Mislim, da je bil čas, da obeležimo te dogodke. Zelo pomembno je bilo, da je majhna reprezentanca dosegla tako imeniten rezultat. To je bil rezultat poguma. Zaradi tega vsem čestitam," je dejal predsednik NZS-ja Radenko Mijatović.

Ob tem je slednji - skupaj z generalnim sekretarjem zveze Martinom Koželjem - podelil generacijama 1999 in 2009 plaketi za zasluge, ob koncu pa vsakemu igralcu tudi posebna obeležja za ta uspeha.

Zahovič, Udovič, Milanič in Dabanović obujali spomine na november 1999
NZS 20-letnico Ačimovićevega zadetka zaznamoval s slavnostno prireditvijo
Na prireditvi NZS-ja spomin na slovenske uvrstitve na velika tekmovanja