Ne le nogometaši na igrišču, po remiju proti Sierri Leone so na ulicah plesali tudi navijači Južne Afrike. Kmalu zatem je za lansko gostiteljico svetovnega prvenstva prišel šok ... Foto: Reuters
Ne le nogometaši na igrišču, po remiju proti Sierri Leone so na ulicah plesali tudi navijači Južne Afrike. Kmalu zatem je za lansko gostiteljico svetovnega prvenstva prišel šok ... Foto: Reuters
Pitso Mosimane
Selektor Južne Afrike Pitso Mosimane je skupaj s sodelavci storil nedopustno napako. Foto: Reuters
Libija
Žarek upanja v z vojno obremenjenem libijskem vsakdanjiku je posvetil z uvrstitvijo tamkajšnje reprezentance na afriško prvenstvo. Na zadnji tekmi je igrala 0:0 v Zambiji. Libija je le eno domačo tekmo v skupini C, v kateri so bili še Mozambik in Komori, odigrala doma, preostali dve je gostila v Maliju in Egiptu. Na fotografiji so libijski begunci med igranjem nogometa marca v vojaški bolnišnici v Tuniziji. Foto: EPA

"Bafana Bafana", kot pravijo tamkajšnji reprezentanci, je ostala brez uvrstitve na afriško prvenstvo, ki ga bosta januarja prihodnje leto gostila Gabon in Ekvatorialna Gvineja. Južna Afrika je sinoči v Nelspruitu gostila Sierro Leone, se z njim razšla brez zadetkov in po zadnjem sodnikovem žvižgu že proslavljala uvrstitev na prvenstvo ...
Toda le nekaj časa, dokler ni spoznala, da v resnici sploh ni zmagovalka skupine G, ampak le na drugem mestu! Na vrhu skupine je namreč v krogu treh ekip z osvojenimi devetimi točkami kljub porazu v Egiptu z 0:3 ostal Niger in se prvič uvrstil na afriško prvenstvo.

"Afrika je džungla, prijatelj moj"
Južnoafriška reprezentanca je plačala davek slabemu tolmačenju pravil. Trener Pitso Mosimane je priznal, da je med tekmo spremenil taktiko in igral na remi, ko je slišal, da Niger izgublja v Kairu, saj je mislil, da je točka dovolj. Menil je, da o zmagovalcu skupine odloča skupna razlika v zadetkih in ne število osvojenih točk v medsebojnih dvobojih Nigra, Južne Afrike in Sierre Leone.

"Mislite, da bi posadil na klop napadalca Majora in na igrišče poslal vezista, če bi vedel, da moramo zabiti gol?" je po šoku povedal Mosimane in dodal: "Afrika je džungla, prijatelj moj. Kvalifikacijski format v Evropi in Južni Ameriki je veliko boljši in vse teče gladko. V Afriki pa je zelo težko igrati." Toda treba je priznati, da enaka pravila veljajo tudi v Evropi, zato je Mosimanejev glas kot glas vpijočega v puščavi.

Podobna napaka se je pripetila tudi slovenski reprezentanci v futsalu na kvalifikacijskem turnirju za EP februarja 2007 v Laškem.

Izpadli tudi Nigerija, Egipt in Kamerun
Mosimane pa še zdaleč ni bil edini, ki je napačno razumel pravila. Državna televizija ABC je prav tako Južno Afriko razglasila za uvrščeno na afriško prvenstvo, predsednik južnoafriške nogometne zveze Kirsten Nematandani pa je na televiziji tudi čestital svojim fantom. Tako on kot Mosimane se bosta po takšnem fiasku najbrž morala posloviti od svojih funkcij.

Izpadla je tudi Nigerija, od katere je bila v skupini B boljša Gvineja. Nogometaši iz največje afriške države po številu prebivalstva bodo na zaključnem turnirju manjkali prvič po letu 1986. Že prej sta se morala z neuvrstitvijo na prvenstvo sprijazniti branilec naslova Egipt in štirikratni zmagovalec Kamerun (v skupini E je zaostal za Senegalom).

Libija najboljše drugouvrščeno moštvo
V kvalifikacijah je v 11 skupinah sodelovalo 44 reprezentanc. Na prvenstvo, kjer bo igralo 16 ekip, so se uvrstili Mali, Gvineja, Zambija, Maroko, Senegal, Burkina Faso, Niger, Slonokoščena obala, Gana, Angola, Bocvana in Tunizija ter Libija in Sudan kot najboljši drugouvrščeni reprezentanci.