Samirju Handanoviću se pogodba z Interjem izteče prihodnje poletje, a v Milanu si želijo podaljšati pogodbo že do poletja, saj ga nato ne želijo izgubiti zastonj. Foto: EPA
Samirju Handanoviću se pogodba z Interjem izteče prihodnje poletje, a v Milanu si želijo podaljšati pogodbo že do poletja, saj ga nato ne želijo izgubiti zastonj. Foto: EPA
Samir Handanović (Inter)
Ljubljančan je jasno povedal, kaj je njegov glavni motiv - zmožnost osvajanja lovorik, saj v karieri ni osvojil niti še enega članskega naslova. Inter je državno prvenstvo že zdavnaj zapravil, letos pa mu preostajata še pokal (v sredo osmina finala s Sampdorio) in Evropska liga. Foto: EPA
Josip Iličić
Bologna je skupno ponudila šest milijonov evrov za Josipa Iličića, ki pa ga Serie B ne zanima. Na drugi strani Fiorentine ne mika ponudba Torina, ki ponuja veliko manj denarja, in še to ne z obveznim odkupom. Kaj lahko se zgodi, da bo "Jojo" sezono končal na stranskem tiru Fiorentine. Foto: Reuters
Siniša Anđelković (Palermo) - Davide Astori (Roma)
Pred nekaj leti je bil Palermo skorajda "slovenski", saj je imel kar pet Slovencev, zdaj pa v njem ostaja le še Siniša Anđelković, ki ima na mizi dveletno podaljšanje do poletja 2015. Foto: Reuters
Milivoje Novaković
Takole so na uradni strani Nagoje Grampus oznanili podpis s slovenskim golgeterjem. Nagoja je sicer eden najuglednejših japonskih klubov in eden izmed četverice, ki že ves čas igra v elitni J1 ligi. Foto: Nagoya Grampus

Inter, ki je še leta 2010 vladal Italiji in Evropi, je po novi vihravi sezoni znova daleč od vrha. Na 13 tekmah v vseh tekmovanjih od novembra dalje je slavil le trikrat, kar kaže, da tudi vrnitev Roberta Mancinija na klop ni prinesla napovedanega preobrata. V januarju so nerazzurri v treh krogih sicer osvojili pet točk, a za oba remija je bil najzaslužnejši slovenski vratar.

"Vsaj nismo prejeli gola"
Gazzetta dello Sport (najvišja ocena 7,5) in vsi italijanski mediji so si bili enotni, da je bil prvi mož sobotne tekme Empoli - Inter Handanović, ki je popoldan v Toskani sklenil s šestimi obrambami.

"Vsaj nismo prejeli gola - to je edina pozitivna stvar tekme. Vedno je treba braniti strele, to je pač moje delo," je za Sky Sport Italia takoj po tekmi komentiral Sarma in zavrnil hvalo za šest obramb in sedmič nedotaknjeno mrežo v letošnji Serii A, kar je ob porozni Interjevi obrambi kar lep dosežek.

Po polovici sezone komaj na 9. mestu
"
Empoli je močno pritiskal in preveč časa smo preživeli na svoji polovici. Morali bi biti več pri žogi, a je Empoli dobro igral in to jim je treba priznati," je Handanović priznaval, da so bili gostitelji veliko boljši nasprotnik, pri čemer je imel Inter najslabšo posest žoge v sezoni, ob tem pa sprožil en sam strel v okvir nasprotnikovih vrat. "Tretje mesto? Čaka nas še druga polovica sezone. Moramo se izboljšati in pobrati čim več točk, kolikor jih je mogoče," je sklenil 30-letni Ljubljančan.

Komentatorji na Apeninskem polotoku se medtem znova sprašujejo, kje bi se znašel Inter brez Handanovićevih obramb. Natanko na polovici sezone 2014/15 so Milančani na 9. mestu s sedmimi točkami zaostanka za 3. mestom, ki prinaša igranje v Ligi prvakov, vodilni Juventus pa beži že za osupljivih 20 točk! Veliko bližje je dno lige - s šestimi točkami manj, za kolikor naj bi po konservativni oceni bil zaslužen "Handa", bi Inter zasedal 14. mesto sredi klobčiča moštev, ki jih čaka boj za obstanek.

Menjava z Romo? Čista fantazija!
Na dan tekme se je tako že pojavila zanimiva govorica, da bi Inter in Roma poleti zamenjala Mattia Destra za Handanovića. Govorico je na Twitterju hitro zanikal kar vratarjev menedžer Federico Pastorello: "To je čisto pravi fantazijski nogomet!"
Handanović je že pred časom ob stran potisnil pogajanja o novi pogodbi z Interjem in ob tem dal vedeti, da si v v zrelih letih na vrhuncu športne kariere želi predvsem osvajati lovorike, ki pa jih pri Interju ni na vidiku.

Bo Torino privolil v obvezni odkup Iličića?
Zadnja prestopna saga Josipa Iličića se kljub napovedim o usodnem ponedeljku še vedno ni razrešila. Po Iličićevi košarici ambiciozni Bologni, ki se je denarno že dogovorila s Fiorentino, a mu kot trenutnemu drugoligašu ni uspelo prepričati 26-letnega Kranjčana, se je ves teden govorilo le še o Torinu. Na nedeljski tekmi Fiorentine pri Chievu se je prvič v letošnji sezoni Serie A zgodilo, da Iličića ni bilo niti v 22-članskem moštvu, kar je na "calciomercatu" poslalo signal, da je res prišel čas odločitve.

Viola je med tednom zamrznila tudi odhod Jasmina Kurtića, ki ga sicer uradno Sassuol le posoja, a je nato zmago Fiorentine z 2:1 v Veroni spremljal le s klopi. Na nesojenem slovenskem derbiju v Veroni je zaigral le trio iz Chieva, a tokrat brez usodnega prispevka, standardno pa je celotno tekmo odigral le kapetan Slovenije Boštjan Cesar. A zadnje jutranje novice z Apeninskega polotoka pravijo, da je Torino, ki išče okrepitve v boju za obstanek, dobil ultimat: dodatno izboljšati ponudbo in predvsem privoliti v obvezen poletni odkup ali pa bo Iličić do konca sezone ostal kar v Fiorentini.

Krajnc dočakal priložnost, Anđelković ostaja v Palermu
19. krog je bil igralsko uspešen za slovenske branilce: po osmih krogih čakanja je novo priložnost pri Ceseni dočakal Luka Krajnc. Predzadnje moštvo lige, ki je skupaj s Parmo že napol odpisano, je spremenilo sistem igre iz treh branilcev v štiri branilce v vrsti, s čimer se je našel prostor tudi za 20-letnika iz Kaple na Kozjaku. Cesena je sicer doma doživela nov poraz - 2:3 s Torinom. Po dveh tekmah počitka se je v udarno postavo Palerma vrnil Siniša Anđelković, ki je sodeloval pri odmevnem remiju Sicilijancev z Romo (1:1). Ob tem so v Palermu že napovedali podaljšanje pogodbe s slovenskim branilcem vse do poletja 2017.

V preostalih dveh tednih zimske nogometne tržnice velja ostati pozoren na slovenske nogometaše v Italiji, saj sta tu še Dejan Lazarević in Rene Krhin, ki ne moreta biti zadovoljna z minutažo.

Novaković ostaja na Japonskem, Kirm s prostega strela
Za prestop tedna je poskrbel prvi napadalec Slovenije Milivoje Novaković, ki pričakovano ostaja na Japonskem. Dres Šimicu S-Pulsa je zamenjal za uglednejšo opravo Nagoje Grampusa. Edini gol preteklega tedna je bil delo Andraža Kirma, ki je na Cipru za Omonio znova zadel s prostega udarca. V pokalu je prispeval lep zadetek za suvereno napredovanje, v prvenstvu pa je v nedeljo začel akcijo za vodilni gol, na vodilnih spletnih aplikacijah za spremljanje izidov v živo pa so gol sprva pripisali kar njemu.

Kljub napaki nov izziv za Oblaka - Barcelona
Po svetu je seveda najbolj odmeval četrtkov nastop Jana Oblaka na povratni tekmi kraljevega pokala na madridskem derbiju. Atletico je po 2:2 s skupnih 4:2 izločil Real, a pri tem si je Škofjeločan privoščil grobo napako ob golu Sergia Ramosa, zaradi česar so se kritike na njegov račun in dvomi o upravičenosti 16-milijonske odškodnine še okrepili. A Oblak bo imel novo pokalno priložnost že v sredo, ko bo po napovedih znova branil Atleticova vrata, tokrat na prvi tekmi četrtfinala kraljevega pokala na Camp Nouu pri Barceloni. Vsekakor tekma tedna, v katero bo vpleten kakšen izmed slovenskih nogometašev!

Handanović dvakrat ustavil Pucciarellija


Napaka Oblaka ob golu Ramosa

Kirm znova v polno s prostega strela


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Anglijo in Kolumbijo (23)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecKonyaspor (TUR)* zimski premor *-12. mesto v Super Lig
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Empoli - Inter 0:0vso tekmo (7,8)
5 obramb - igralec tekme, 7. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Real - Atletico 2:2 (P)
Atletico - Granada 2:0

vso tekmo (6,6)
/

6 obramb, v četrtfinale pokala; na klopi
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Roma 1:1vso tekmo (6,7)znova v prvi postavi
Mišo BrečkoKöln (NEM)

* zimski premor *

-11. mesto v Bundesligi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Fiorentina 1:2vso tekmo (6,3)

v 63' - 4. karton

Branko IlićPartizan (SRB)* zimski premor *-1. mesto Super Ligi
Dominic MarohKöln (NEM) * zimski premor *-11. mesto v Bundesligi
Martin MilecStandard Liege (BEL)Westerlo - Standard 1:1vso tekmo/
Miral SamardžićRijeka (HRV)* zimski premor *-2. mesto v HNL
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMaribor* zimski premor *

-

2. mesto v Prvi ligi TS
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)* zimski premor *-prestopil iz Salzburga v Dortmund
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Ayia Napa 4:0 (P)
Ermis - Omonia 1:1
65' (3:0)
75
' (1:1)
v 52' za 3:0 s prostega strela; /
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Chievo - Fiorentina 1:2/na klopi
Dejan LazarevićChievo (ITA)Chievo - Fiorentina 1:2 89' (1:2) (5,9)
/
Aleš MerteljMaribor* zimski premor *-2. mesto v Prvi ligi TS
Nejc PečnikJEF United (JAP II)* premor pred sezono *-

prestopil iz Crvene zvezde v Jef United

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)*zimski premor*-4. mesto v Super Lig
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)*zimski premor*-12. mesto v Premier ligi
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Asteras - PAS 2:2
PAS - Panthrakikos 2:2
vso tekmo
/
/;
na klopi
NAPADALCI (3)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Fiorentina 1:261' (0:1) (6,7)/
Zlatan LjubijankićUrava Red Diamonds (JAP)* premor pred sezono *-prestopil iz Omije v Uravo
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)* premor pred sezono *-prestopil iz Šimicuja v Nagojo
Kolumbijske ladje - vpoklicana sedmerica za tekmo s Kolumbijo
Robert BerićRapid Wien (AVT)* zimski premor *-4. mesto v Bundesligi
Damjan BoharMaribor* zimski premor *-2. mesto v Prvi ligi TS
Goran CvijanovićRijeka (HRV)* zimski premor *-2. mesto v HNL
Đengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)* zimski premor *-4. mesto v Super League
Erik JanžaMaribor* zimski premor *-prestopil iz Domžal v Maribor
Petar StojanovićMaribor* zimski premor *-2. mesto v Prvi ligi TS
Benjamin VerbičCelje* zimski premor *-3. mesto v Prvi ligi TS

* Ladje na obzorju * - občasni reprezentanti in igralci iz pomembnejših tujih lig
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)* zimski premor *-potekla pogodba
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

* zimski premor *

-2. mesto v Prvi ligi TS

Zlatko Dedić

FSV Frankfurt (NEM II)* zimski premor *-13. mesto v 2. Bundesligi
Jasmin HandanovićMaribor* zimski premor *

-

2. mesto v Prvi ligi TS
*Josip IličićFiorentina (ITA)Chievo - Fiorentina 1:2/
izven postave
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)RealSociedad - Villarreal 2:2 (P)
Villarreal - Athletic 2:0
-po operaciji še ne trenira
Ažbe JugBordeaux (FRA)Bordeaux - Nice 1:2/na klopi
Luka KrajncCesena (ITA)Cesena - Torino 2:3

vso tekmo (6,4)

zaigral po osmih krogih
Rene KrhinInternazionale (ITA)Empoli - Inter 0:0/

na klopi

Tim MatavžAugsburg (NEM)* zimski premor *-poškodovan - gleženj
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)* zimski premor *-

2. mesto v Bundesligi

Etien VelikonjaLierse (BEL)Anderlecht - Lierse 3:0 64' (2:0)

debi za Lierse

Mitja VilerMaribor * zimski premor *-podaljšal pogodbo,
2. mesto v Prvi ligi

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upošteva rezervistov.