Neverjetna slika - tekmo 1. portugalske lige med Uniao Leirio in Feirensejem je začelo le osem igralcev domačega moštva, med katerimi v zelenem vratarskem dresu izstopa Jan Oblak, levo od njega pa stoji nekdanji igralec Drave Nigerijec John Ogu. Foto: @ogujohnugo
Neverjetna slika - tekmo 1. portugalske lige med Uniao Leirio in Feirensejem je začelo le osem igralcev domačega moštva, med katerimi v zelenem vratarskem dresu izstopa Jan Oblak, levo od njega pa stoji nekdanji igralec Drave Nigerijec John Ogu. Foto: @ogujohnugo
Samir Handanović
Samir Handanović v pogovoru s starimi znanci iz Lazia. V sredo je po tekmi z Interjem stadion Friuli zapuščal slabše volje, saj je ob porazu z 1:3 napravil napako pri prvem zadetku Wesleyja Sneijderja, potem ko mu je "ponagajala" žoga, ki je odskočila tik pred njim. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Edy Reja
Pri Laziu so se po tekmi odločili za "silenzio stampa", zato nihče ni bil na voljo za izjave. Edy Reja se je zadržal v kratkem klepetu s skupino novinarjev iz Rima, vendar "off the record". Sinjemodri so petič zaporedoma izgubili v gosteh, če odštejemo zmago na "gostovanju" pri Romi, pa že sedmič. Večji del sezone imajo resda številne težave s poškodbami, Reja je moral tudi tokrat dve zamenjavi opraviti že v prvem polčasu. Vestni statistiki so zapisali, da sta bili to že 38. in 39. poškodba letos pri Rimljanih. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Goran Šukalo
Od kar poteka sojenje v primeru mariborske ilegalne stavnice se je vzpela tako forma Duisburga kot tudi Gorana Šukala. Foto: Reuters

, Samir Handanović pa po burnem tednu v Serii A ostaja v igri za Ligo prvakov.

Strelsko pretekli teden za slovenske nogometaše na tujem ni bil pretirano spodbuden, saj niso zbrali niti enega gola - od izbrancev Slaviše Stojanovića je standardno zadel le Dare Vršič. Zato pa sta posebni tekmi odigrala dva slovenska vratarja.

Skorajda vsesplošen pretep na Friuliju
Samir Handanović
takšnega konca tekme, kot je bil na srečanju med Udinesejem in Laziem (2:0), gotovo še ni doživel. V 94. minuti je Srb Dušan Basta izpred vrat gostiteljev izbil žogo, nogometaše Lazia pa je zmedel trojni žvižg s tribun, zato so se ustavili - na čelu z vratarjem Federicom Marchettijem, ki je v prejšnji akciji stekel v napad zaradi strela iz kota. Do žoge je na desni strani igrišča prišel Roberto Maximiliano Pereyra in jo s kakšnih 20 metrov poslal v prazno mrežo. Ogorčenje gostujočih igralcev in predstavnikov kluba, ki so mislili, da so slišali zadnji žvižg sodnika Maura Bergonzija, je bilo veliko, toda brez pomena. Kar nekaj časa je trajalo, da so se strasti na zelenici pomirile, veliko je bilo odrivanja in ostrih besed, skorajda bi izbruhnil pretep.

Malo dela, z izjemo parade Rocchiju

"Sarma", ki se je izkazal z lepo obrambo v 44. minuti po strelu Tommasa Rocchija, je bil večino tekme brez dela, saj je Lazio v Videm prišel z osnovnim ciljem, da osvoji točko, in je zelo redko pokazal napadalne ambicije. "Catenaccio" Edyja Reje je v 69. minuti kaznoval Antonio Di Natale s svojim 21. zadetkom letos. Ob koncu tekme se je poškodoval in vprašanje je, če bo letos lahko še igral in pomagal "zebram" v boju za drugi zaporedni nastop v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Kar štirje klubi - Napoli, Inter, Udinese in Lazio - imajo na tretjem mestu v Serie A po 55 točk, Handanovića in soigralce pa v zadnjih treh krogih čakata še gostovanji v Ceseni in Catanii ter nedeljska domača tekma proti Genoi.
Kapetan slovenske reprezentance je moral po tekmi na dopinško kontrolo in je slabih deset minut pred polnočjo malo za Basto zadnji zapustil slačilnico. Podpisal je nekaj avtogramov nadobudnim otrokom, izjav pa ni dajal. Pred odhodom domov se je pred avtobusom Lazia zapletel še v kratek pogovor s starimi znanci iz Rima, kjer je leta 2006 kot posojeni vratar preživel pol leta.
Skalp Lazia dobro znamenje
Udinese je z zmago osvojil šele 17. točko v drugem delu prvenstva oziroma na zadnjih 16 tekmah. Trener Francesco Gudiolin je bil malce razočaran, ker se je tekma končala na čuden način, saj njegovi varovanci niso mogli primerno proslaviti pomembnih točk. Na sredini igrišča je zato kar sam začel mahati z rokami in spodbudil gledalce k bučnemu pozdravu. Tudi lani so Videmčani na Friuliju tri kroge pred koncem prvenstva premagali Lazio (2:1) in si tedaj priborili pomembno zmago v boju za četrto mesto, ki je v lanski sezoni še vodilo v kvalifikacije za Ligo prvakov, letos pa to ne velja več.

Namesto enajsterice tekmo začela osmerica!
Jan Oblak je v nedeljo sodeloval pri neslavni zgodovini portugalskega nogometa, mogoče pa celo svetovnega. Zaradi popolnega razpada sistema v klubu - beri: neplačevanja plač, je Uniao Leiria med tednom ostala brez 16 (!) igralcev. Tekma proti neposrednemu tekmecu za obstanek Feirenseju je bila močno pod vprašanjem, a na koncu so gostitelji začeli tekmo z le 8 igralci! (glej prvo sliko)

Med osmerico je bil Oblak, prvi vratar v drugi polovici sezone, znanec s slovenskih igrišč Nigerijec John Ogu, ki je bil ob Djaniny edini standardni igralec. Preostanek postave sta predstavljala dva rezervista in trije mladinci, ki so igrali prvo ali drugo člansko tekmo v karieri.

Sreča Oblaka v nesreči kluba
Gostje so ob prednosti treh igralcev več nenehoma oblegali slovenskega vratarja, ki je z nekaj neverjetnimi obrambami poskrbel, da je bilo še do izteka 45. minute 0:0, a je nato prejel gol v sodnikovem podaljšku. No, v drugem delu je Feirense vendarle znal izkoristiti neverjetno številčno prednost in do konca še trikrat matiral Oblaka (0:4).

Leiria v naslednjem krogu gostuje pri Benfici, ki je sicer tudi matični klub Oblaka, kakšna bo ta tekma, če bo sploh odigrana, pa nihče ne ve. Sam položaj 19-letnega Škofjeločana ni tako slab, saj kot igralec Benfice prejema plačo, med propadanjem Leirie pa skoraj ni bilo tekme, na kateri ne bi bil najboljši posameznik moštva.

Šukalo prvo ime "zeber"
Edini gol slovenskih nogometašev na tujem je bil delo "stavca" Gorana Šukala. Na tekmi Duisburg - Auer je Koprčan v 18. minuti zabil izjemen gol z razdalje. S petim golov v sezoni je Šukalo odprl pot k zmagi "zeber", ki so si s tremi točkami za zmago z 2:1 tudi teoretično zagotovile obstanek v 2. nemški ligi.

Zmedeni konec tekme v Vidmu

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Torino - Crotone 2:1vso tekmo/
Jasmin HandanovićMariborDomžale - Maribor 0:2/poškodovan
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Inter 1:3;
Udinese - Lazio 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
14. nepremagan

BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Freiburg - Köln 4:1vso tekmopodal za 1:1

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Atalanta - Chievo 1:0;
Cagliari - Chievo 0:0
vso tekmo;
/
v 55' - 9. karton; kartoni
Branko Ilićbrez kluba--v iskanju kluba
Bojan JokićChievo (ITA)Atalanta - Chievo 1:0;
Cagliari - Chievo 0:0
/;
/
izven postave;
izven postave
Dejan KelharSamsunspor (TUR)*16. mesto v prvenstvu*-izpad iz 1. lige
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Sturm - Kapfenberg 2:1

/

zunaj moštva
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - Bnei Sakhnin 3:1vso tekmo/

VEZISTI (8)

Valter Birsa

Genoa (ITA)Milan - Genoa 1:0;
Bologna - Genoa 3:2
do 70' (0:0);
do 45' (2:0)
/;
/
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Parma 1:2;
Palermo - Catania 1:1
od 65' (1:1);
do 85' (1:1)
/;
/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Wisla - Cracovia 1:0do 67' (1:0)/
Rene KrhinBologna (ITA)Siena - Bologna 1:1;
Bologna - Genoa 3:2
/;
/
poškodovan
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)prost konec tedna-še 2 kroga do konca
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Venlo - Den Haag 2:1/na klopi
Dare VršičOlimpija LjubljanaRudar - Olimpija 0:3vso tekmo v 79' za 0:3 - 22. ligaški gol
Haris VučkićNewcastle (ANG)Wigan - Newcastle 4:0/poškodovan

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Dynamo - St. Pauli 1:0
do 82' (1:0)
/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Club Brugge 2:1od 78' (2:1)
/
Tim MatavžPSV (NIZ)Roda - PSV 1:3
od 89' (1:3)/
Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Nacional - Setubal 0:3
/izven postave
Dalibor VolašMariborDomžale - Maribor 0:2od 66' (0:2)/

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Ascoli - Livorno 2:0vso tekmo/
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Parma 1:2;
Palermo - Catania 1:1
/;
/
izven postave;
izven postave
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Austria D. - Wacker 3:0od 58' (1:0)/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Ingolstadt - Energie 1:0
/na klopi
Robert KorenHull City (ANG II)West Ham - Hull 2:1/poškodovan
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Grosseto - Padova 2:2/na klopi
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Aachen - Karlsruhe 1:0
od 46' (1:0)
/
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Cittadella - Varese 0:1vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Setubal 0:3
/
izven postave
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Freiburg - Köln 4:1od 46' (1:0)/
Jan OblakUniao Leiria (POR)Leiria - Feirense 0:4
vso tekmoglej zgoraj
Goran ŠukaloDuisburgDuisburg - Aue 2:1
vso tekmo

v 18' za 1:0 - 5. gol sezone