Srečko Katanec na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Srečko Katanec na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Jose Pekerman
V Stožicah je svoja pričakovanja pred tekmo razkril selektor Kolumbije Jose Pekerman: "Za nami je uspešno leto. Dosegli smo lep rezultat na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer smo z uvrstitvijo v četrtfinale presegli pričakovanja. Slovensko reprezentanco poznamo, v kvalifikacijah za Euro je dosegla dve pomembni zmagi, tudi Angliji je v soboto z vodstvom otežila delo. Naš najboljši igralec James Rodriguez se razvija tako hitro, da je še mene presenetilo. Popolno zaupanje imamo vanj, zato sem mu tudi namenil kapetanski trak. Hvala vsem v Sloveniji, da lahko igramo tu. Upam na zelo dobro tekmo med super ekipama." Foto: BoBo
Berić in Maroh pred tekmo proti Kolumbiji
Katanec s spremenjeno postavo proti Kolumbiji
Pri Kolumbijcih se vse vrti okoli Jamesa Rodrigueza

Selektor slovenske nogometne reprezentance je pred torkovo prijateljsko tekmo v Stožicah proti Kolumbiji predstavil načrte na novinarski konferenci. "Čaka nas izjemno težka tekma. Želim si, da imajo fantje - nekateri bodo prvič igrali za reprezentanco - podporo s tribun v dobrem in slabem. Imajo priložnost, da se pokažejo na najvišji mogoči ravni. Igrali bodo proti reprezentanci, ki je tretja na lestvici Fife in ima plejado vrhunskih nogometašev. Vsi so na vrhunski ravni. Fantom želim srečo."

Ni ga strah visoko izgubiti
Izbrano vrsto so po sobotnem porazu na Wembleyju zapustili nekateri nosilci, ki so se že vrnili v klube - Kevin Kampl, Samir Handanović, Boštjan Cesar, Valter Birsa, Andraž Kirm, Mišo Brečko, Dalibor Stevanović, Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić. Nogometaši so včeraj trenirali v Lescah, kjer so imeli v ponedeljek popoldne še en trening. "Včeraj smo imeli samo 40 minut treninga, potem nas je ujela tema. Položaj je enak tistemu pred tekmo proti Švici. Imamo samo dva treninga, tako rekoč ne moreš postoriti nič. Začetno enajsterico imam v glavi, večina jih bo igrala 45 minut. Vsi bodo dobili priložnost. Priprave so kratke. Pomembno je videti, kako se igralci znajdejo v takšnem položaju. Videli bodo, kako se bodo znašli tako rekoč brez treninga."

"Tekma zame nikakor ni spektakel. Pri njih želim videti, kdo je sposoben in kdo ni na tej ravni. Veliko izbire nimamo, izkoristiti pa je treba vse termine za prijateljske tekme. Jutrišnja tekma je zame zelo pomembna. Objektivno v zadnjem letu z določenimi stvarmi gotovo nisem zadovoljen. Marsikdo bi lahko v preteklosti prišel na priprave bolje fizično pripravljen. Na prijateljskih tekmah želim vedno igrati močne tekme. Ni me strah visoko izgubiti. Saj so tudi Brazilci izgubili s 7:1, pa se jim ni nič zgodilo. Malo smo popljuvani, če se to zgodi, več kot to pa ne. Čez tri dni je vse samo še statistika."

Prodali nekaj več kot 12.000 vstopnic
Benjamin Verbič
zaradi lažje poškodbe gležnja ne bo igral, o tem, kdo bo kapetan, pa je Katanec dejal, da običajno določi tistega, ki ima največ nastopov za reprezentanco. To je Branko Ilić, ki je 56-krat oblekel reprezentančni dres.
Do zdaj so prodali nekaj več kot 12.000 vstopnic, tako da so še na voljo.
Igralci se morajo sami znajti
Katanec se pred novo preizkušnjo, na kateri bo lahko preizkusil nove igralce, ne obremenjuje z igralnim sistemom. "Postavitve splošno gledano sploh niso pomembne. Pomembno je, da vidim, koliko se določeni igralci znajo prilagoditi in se odzvati. Pred prijateljskimi tekmami me ne zanimajo analize tekmecev, za igralce je bolje, da jim dam čim manj informacij. So na igrišču in se morajo sami znajti. Kdo te pa sliši, če želiš nekaj povedati na Wembleyju. Zato moraš imeti igralce na takšni ravni, da sami razrešijo določene situacije na igrišču. Sami morajo predvidevati. Vsi govorijo o igralcih iz slovenske lige. Jutri bodo imeli priložnost, da se pokažejo. Znajti se bodo morali. Videli bomo, ali lahko kdo koga primerno zamenja. Drugih priložnosti ni. Naslednja tekma bo marca."

Selektor je bežno že pogledal posnetek srečanja na Wembleyju. "Po tekmah skoraj nič ne analiziram, ker vidim že med tekmo, kaj se dogaja. Je pa res, da sem si včeraj ogledal posnetek prvega polčasa. Zahvaljujem se Ivu Milovanoviču in Nenadu Protegi, ker bi bil jaz med prenosom bolj kritičen, kot sta bila onadva. Velikokrat sem bolj kritičen od vas. V obrambi smo stali korektno, nisem pa si mislil, da smo sposobni narediti toliko tehničnih napak. Ko sem včeraj naključno videl tistih 45 minut, me je glava začela še bolj boleti."

Kurtić? Pri Fiorentini igra v čisto nekem drugem sistemu
Katanec je zaskrbljen predvsem zaradi slabe fizične pripravljenosti nekaterih igralcev. "Seveda smo si vsi želeli več, realnost pa je takšna, da igraš proti igralcem, ki so vseeno na neki tehnično-taktični ravni, sploh pa fizično. Fizično mi nismo takšni, kot bi morali biti. Če nekdo ne igra en mesec, je verjetno, da nekaj ni v redu. Če je bil Kevin do zdaj naš najboljši mož, ga na Wembleyju ni bilo. Zgodila se je pač poškodba. Nimamo desetih igralcev na nekem položaju na približno isti ravni, kot jih imajo Kolumbijci."

Še nekaj o Jasminu Kurtiću, ki je bil v soboto najslabši mož v slovenski vrsti. "Kurtić igra pri Fiorentini v čisto nekem drugem sistemu. Fiorentina igra na posest in tam seveda ni toliko pritiska kot tu. Slovenska reprezentanca ne bo nikoli igrala tako, ker ne moremo. To je vrhunska raven, kjer ni časa za "štopanje", da se obrneš na igrišču ... Če nisi navajen, če nimaš avtomatizma, se zgodi, kar se je."

Berić in Maroh pred tekmo proti Kolumbiji
Katanec s spremenjeno postavo proti Kolumbiji
Pri Kolumbijcih se vse vrti okoli Jamesa Rodrigueza