Danny Welbeck je z dvema zadetkoma poskrbel, da so Slovenci Wembley zapustili praznih rok. Foto: EPA
Danny Welbeck je z dvema zadetkoma poskrbel, da so Slovenci Wembley zapustili praznih rok. Foto: EPA
Wayne Rooney
Wayne Rooney je stoti nastop za reprezentanco kronal z golom za izenačenje. Foto: EPA
Raheem Sterling
Prodor Raheema Sterlinga med Alešem Mertljem in Valterjem Birso. Foto: Reuters
Andraž Kirm in Nathaniel Clyne
Nathaniel Clyne izbija žogo pred Andražem Kirmom. Foto: Reuters
Welbeck zapečatil slovensko usodo
Avtogol Hendersona in izenačenje Rooneyja

Selektor Srečko Katanec je v boj od prve minute poslal tudi Kevina Kampla, čigar nastop je bil zaradi poškodbe vprašljiv. Drugi igralci v začetni postavi so bili pričakovani, morda je manjše presenečenje predstavljal le Aleš Mertelj, ki je dobil prednost pred Daliborjem Stevanovićem.
Kirm in Novaković poskusila z glavo
Prvi polčas nikakor ni navdušil. Pobudo so imeli angleški nogometaši, a si je tudi Slovenija z glavo pripravila dve priložnosti. V 4. minuti je po izvrstni podaji Valterja Birse pred vrata Andraž Kirm slabo streljal in žoga je bila lahek plen Joeja Harta. V 28. minuti pa je po strelu iz kota na prvi vratnici poskusil Milivoje Novaković, toda meril kakšen meter mimo vrat.

Anglija je malce zagrozila samo s streloma Wayna Rooneyja in Dannyja Welbecka z roba kazenskega prostora. Še najnevarnejša je bila tako v 32. minuti premočna in nenatančna podaja nazaj Jasmina Kurtića, po kateri je moral Samir Handanović žogo z nogo izbiti v kot.


Slovenija povedla, nato pa ...

Potem ko je v 55. minuti Phil Jagielka z glavo sprožil sploh prvi strel Anglije v okvir vrat (na mestu je bil Handanović), je sledilo razburljivih 15 minut. V 57. minuti je po prostem strelu Kirma z leve strani z glavo avtogol dosegel Jordan Henderson za vodstvo Slovenije! To pa žal ni trajalo dolgo. Takoj je namreč z 11-metrovke izenačil Rooney, ki ga je po prodoru v kazenski prostor podrl Boštjan Cesar. Handanović se je vrgel v pravo desno smer in se dotaknil žoge, vendar je bil strel premočan in preveč natančen, da bi ga ubranil.

Tekma se ni nadaljevala po slovenskem okusu. V 66. in 72. minuti je dva zadetka dosegel še Danny Welbeck in na semaforju se je kmalu izpisal izid 3:1. Napadalec Arsenala je najprej iz sredine kazenskega prostora v mrežo pospravil odbito žogo po Handanovićevi obrambi poskusa Adama Lallane, nato pa še po lepi akciji gostiteljev po levi strani in dvojni podaji s Sterlingom.
Do konca tekme sta od daleč poskusila Rajko Rotman in Mertelj, a izid se ni več spremenil, čeprav nista streljala slabo. Rotmanu je veselje preprečil eden izmed domačih branilcev, od katerega se je žoga odbila čez vrata, Mertelj pa je bil za malo nenatančen.

Prvi proti drugemu
Angleži so odlično začeli kvalifikacije, saj so na štirih tekmah osvojili vseh 12 mogočih. Slovenija se je na uvodu kvalifikacij spotaknila v Estoniji, nato pa se z dvema zmagama nad Švico in Litvo prebila na drugo mesto. Trenutno je tretja, saj so jo z zmago nad Litovci s 4:0 prehiteli Švicarji. Vse tri reprezentance imajo po 6 točk. Estonija je samo remizirala v San Marinu (0:0) in je do zdaj zbrala 4 točke.

Jubilej za oba kapetana
Angleški kapetan Rooney je stotič nastopil za reprezentanco, slovenski kapetan Boštjan Cesar pa je na Wembleyju 81. igral za izbrano vrsto, s čimer je na večni lestvici prehitel Zlatka Zahoviča. Ob tej priložnosti je s svojim vprašanjem gostoval tudi na portalu Športni SOS.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016
SKUPINA E
ANGLIJA - SLOVENIJA 3:1 (0:0)
82.305; Rooney 59./11-m, Welbeck 66., 72.; Henderson 57./ag
Anglija: Hart, Clyne , Cahill, Jagielka ( 89./Smalling), Gibbs , Wilshere, Henderson, Lallana ( 80./Milner), Sterling ( 85./Oxlade Chamberlain), Rooney, Welbeck.

Slovenija:
Handanović, Struna, Ilić, Cesar , Brečko, Kurtić ( 75./Rotman), Mertelj, Kirm ( 78./Ljubijankić), Birsa ( 63./Lazarević), Kampl, Novaković.

Sodnik: Olegario Benquerenca (Portugalska)

SAN MARINO - ESTONIJA 0:0
ŠVICA - LITVA 4:0 (0:0)
Arlauskis 66./ag, Schär 68., Shaqiri 80., 90.

Lestvica:
ANGLIJA            4  4 0 0 11:1 12
ŠVICA              4  2 0 2  8:3  6
SLOVENIJA          4  2 0 2  4:4  6
LITVA              4  2 0 2  3:6  6
ESTONIJA           4  1 1 2  1:2  4
SAN MARINO         4  0 1 3  0:11 1

Welbeck zapečatil slovensko usodo
Avtogol Hendersona in izenačenje Rooneyja