Edson Arantes do Nascimento - Pele bo izvedel prvi udarec žoge na sredini tekmi Alžirija - Slovenija. Foto: Reuters
Edson Arantes do Nascimento - Pele bo izvedel prvi udarec žoge na sredini tekmi Alžirija - Slovenija. Foto: Reuters
Jan Oblak in Srečko Katanec na Brdu pri Kranju
Že dolgo najboljši slovenski nogometaši niso v klubih igrali v tako dobri formi, obenem pa je Srečko Katanec napovedal, da bo poskusil proti Alžirijo tudi z novostmi v igri. Foto: Aleš Fevžer
Fauzi Šauši "pojedel" gol Roberta Korena
"Puščavske lisice" se dobro spominjajo SP-ja 2010 in Polokwaneja, ko so izgubili s Slovenijo, ko je v 79. minuti z razdalje sprožil tedanji kapetan Robert Koren, vratar Fauzi Šauši pa je po veliki napaki spustil žogo v mrežo. Foto: Reuters
Slovenci že trenirali v Alžiriji
Iličić, Katanec in Kampl pred potjo v Alžirijo

Trikratni svetovni prvak in ob Diegu Maradoni po izboru Fife najboljši nogometaš vseh časov prihaja v Alžirijo v okviru turneje glavnega pokrovitelje svetovnega prvenstva 2014, ki se bo čez natanko 100 dni začel v Pelejevi domovini Braziliji.

Pele častni gost tekme v Blidi
"Presrečen sem, da se vračam v Alžirijo, kjer sem ime priložnost igrati prijateljsko tekmo proti reprezentanci Alžirije samo nekaj let po pridobitvi neodvisnosti. Z navdušenjem čakam, da vidim, kako se je država razvila od takrat. Koikor vem, je to prava nogometna dežela," sporoča pred prihodom 73-letni "O Rei".

Uradno najboljši strelec vseh časov v nogometu bo častni gost tekme Alžirija - Slovenija in bo v Bildi na stadionu Mustafe Čakerja pred 45 tisoč strastnimi alžirskimi navijači tudi izvedel prvi udarec žoge na srečanju.

Prvič v nogometno strastni Severni Afriki
Alžirija
bo na svetovnem prvenstvu branila čast arabskega nogometa, medtem ko se Sloveniji ni uspelo še tretjič prebiti na zbor najboljših nogomentih reprezentanc sveta. Pripravljana tekma v sredo v Bildi (začetek ob 18. uri, prenos na TVS 2/MMC-ju) bo tako Srečku Katancu in njegovim izbrancem prvi preizkus pripravljenosti pred jesenjo, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016.

Slovenski reprezentanti so se v ponedeljek zbrali na Brdu pri Kranju. Z načrtom so seveda pri močnem tekmecu s severa Afrike, kjer bodo gostovali sploh prvič v zgodovini. A glavni cilj vseh letošnjih akcij je kristalno jasen: kvalifikacije za evropsko prvenstvo. "Moramo izkoristiti vsak dan, ki ga imamo skupaj. In če bomo igrali tako kot na zadnjih tekmah, ko smo bili pravi na igrišču, ko smo tekli eden za drugega, smo lahko uspešni," razmišlja v letošnji sezoni najbolj vroči slovenski nogometaš Kevin Kampl.

Dobri izidi najboljša popotnica za kvalifikacije
"Upajmo, da se bo izteklo po najboljših načrtih in da se bo izteklo z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Mi si na vsaki tekmi želimo dober izid. Že v sredo v Alžiriji in junija proti Urugvaju in Argentini pa tudi v kvalifikacijah bomo na vsaki tekmi želeli doseči dober izid," pa je pred močnimi pripravljalnimi tekmami dodal Jasmin Kurtić, ki je eden izmed številnih nogometašev z občutno izboljšano minutažo, vlogo in formo v zadnjih tednih.

Slovenija bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji igrala v skupini E skupaj z Anglijo, s San Marinom, z Litvo, Estonijo in s Švico. Prvo obračun jo čaka čez pol leta 8. septembra v Estoniji.

Nasproten pristop Alžircev
Kako resno jemljejo tekmo s Slovenijo v Alžirijo veliko povedo besede napadalca Islama Slimanija: "Tekma v sredo ni prijateljska ... Tekme ne smemo vzeti na lahko, temveč jo moramo čim bolje izkoristiti, da se spoprijateljimo z slogom igre evropskih reprezentanc. Res je, da Slovenija ni v istem rangu kot Rusija in Belgija, a mislim, da je dober izbor za nas. Kot vemo v nogometu, se na velika tekmovanja ni pametno začeti pripravljati z najmočnejšimi nasprotniki." Misli 37-milijonske države so usmerjene v Brazilijo in zato vidijo Slovenijo kot primernega tekmeca za pripravo na četrto svetovno prvenstvo.

Junija dve južnoameriški poslastici
Slovenijo po skoku v Alžirijo čakati še dve zanimivi prijateljski tekmi, kjer bodo slovitim nasprotnikom igrali sparing partnerja za SP. 4. junija tako Slovence čaka gostovanje v Montevideu pri Urugvaju, tri dni pozneje pa še skok v Buenoa Aires in prva tekma z Argentino.

Prijateljska tekma, Blida (Alžirija):

Sreda ob 18.00:

ALŽIRIJA - SLOVENIJA (prenos TVS 2/MMC)

Slovenci že trenirali v Alžiriji
Iličić, Katanec in Kampl pred potjo v Alžirijo