Srečko Katanec je bil na čelu slovenske reprezentance med letoma 1998 in 2002. Foto: RTV SLO
Srečko Katanec je bil na čelu slovenske reprezentance med letoma 1998 in 2002. Foto: RTV SLO
Nogometaši Makedonije
Bo Srečko Katanec prerodil tudi Makedonce? Foto: EPA

"Vse je dogovorjeno. Soglasje mora dati le še izvršni odbor zveze. To se bo zgodilo 17. februarja, še isti dan pa bo predstavljen javnosti. Katanec bo vodil Makedonijo vsaj do konca kvalifikacijskega ciklusa za EP. Letno bo prejemal 120.000 evrov in bonuse ob uspehih," je za MMC povedal generalni sekretar Makedonske nogometne zveze Lazar Mitrovski.

Makedonija je v skupini E skupaj z Anglijo, Hrvaško, Rusijo, Izraelom, Estonijo in Andoro. "Srečka so vsi sprejeli pozitivno. Končno je združena tako pozicija kot opozicija. Strokovni štab bo Katanec sestavil iz Makedoncev," je še dodal Mitrovski.

Od poraza z Andoro do remijev z velikani
Makedonija v svoji kratki zgodovini ni imela večjih uspehov. V zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je v skupini z Nizozemsko, Češko, Romunijo, Finsko, Armenijo in Andoro zmagala le dvakrat. Na 12 tekmah je zbrala 9 točk. Med drugim je izgubila tudi z Andoro. Najodmevnejše izide so "rdeči" dosegli proti velikanoma Angliji in Nizozemski. V kvalifikacijah za EP 2004 so se z gostovanja v Angliji vrnili z neodločenim izidom 2:2. V kvalifikacijah za SP 2006 so dvakrat remizirali z Nizozemsko.

Ob številnih neuspehih ne preseneča, da menjave trenerjev v Makedoniji potekajo kot po tekočem traku. Od leta 1993 je Katanec že sedmi trener, ki bo skušal zadovoljiti zahtevno domačo javnost. Po Srbu Slobodanu Santraću (2005) bo drugi tujec, ki bo sedel na makedonsko klop.

Nazadnje vodil grški Olympiacos
Katanec je tvorec slovenske nogometne pravljice, saj je reprezentanco popeljal na evropsko in svetovno prvenstvo. Nazadnje je vodil grški Olympiacos, kjer so ga leta 2003 zaradi kritiziranja kluba po treh mesecih odpustili. Nekdanji igralec Olimpije, zagrebškega Dinama, beograjskega Partizana, Stuttgarta in Sampdorie je bil leta 2004 glavni kandidat za selektorja Hrvaške, vendar je tik pred imenovanjem odstopil od kandidature zaradi nasprotovanja tamkajšnje stroke.