Srečko Katanec je bil zelo zadovoljen s tremi točkami, ne pa tudi z igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Srečko Katanec je bil zelo zadovoljen s tremi točkami, ne pa tudi z igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković o tem, ali je drugi polčas dokaz, da Slovenija bolje igra samo z enim napadalcem: "Tudi Zlatan Ljubijankić je odigral dobro. Brez pomena je, da zdaj pametujemo, kako naj igramo, ali z enim ali dvema napadalcema. Izpolnjevati moramo selektorjeve želje, drugi se ne smemo vmešavati." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kevin mora dati za pivo. Tako je obljubil (smeh). V nedeljo nas čaka pomembna tekma. Moramo odgarati še to, potem pa lahko spijemo dve ali tri.

Milivoje Novaković o obljubi Kevina Kampla, da bo v primeru zmage za svoj 24. rojstni dan soigralcem častil pivo.
Novaković: Nora tekma. Moram zajeti zrak.
Katanec: Imamo tri točke, gremo v Litvo še po tri
Kampl priboril 11-m, Novaković zadel za 1:0

A če so bili Slovenci pred desetletjem na Areni Petrol ves čas bolj ali manj enakovreden tekmec azzurrom, tega nikakor ne moremo zapisati za četrtkovo tekmo v Ljudskem vrtu proti Švici. Statistični podatki so bili popolnoma na strani gostov, a so Katančevi fantje dobrih deset minut pred koncem iz edinega strela v okvir vrat zadeli in se veselili pomembnega uspeha v kvalifikacijah za Euro 2016.

Želi si boljše telesne pripravljenosti
Selektor Srečko Katanec je bil na novinarski konferenci po tekmi miren in se ni "skrival" za ugodnim izidom. Popolnoma zadovoljen bo, ko bo boljša tudi igra. "Zmagi ne gre gledati v zobe, seveda pa moramo igrati bolje. Lahko igramo bolje in znamo bolje. Želim si, da se nam to čim prej uskladi in da s takšno igro zmagamo. Švica je pa vseeno Švica. Da jo premagaš, moraš imeti tudi kar nekaj sreče in kakovostnega vratarja, ki smo ga danes absolutno imeli. Takrat, ko nam je bilo najtežje, je ubranil dva ali tri strele. Bistveno je, da smo bili borbeni, kolikor se je dalo. V drugem polčasu smo jim s tremi zamenjavami povzročili nekaj težav. Želel bi si, da smo boljši predvsem v fizičnem smislu, kjer pa ne moremo zdaj nič postoriti."

Katanec je prvič po lanski septembrski zmagi na Cipru od prve minute v igro poslal dva napadalca. Milivoju Novakoviću je družbo delal Zlatan Ljubijankić, kar pa se ni izkazalo za najboljšo potezo. Vezna vrsta je bila ves čas na prepihu.

"Poskusil sem. Švico sem želel na neki način presenetiti. Včasih zadeneš, včasih ne, včasih zgrešiš s postavitvijo ali zamenjavami. Strinjam se, da v prvem polčasu nismo imeli pravega ravnovesja v igri, ampak tudi po zaslugi Švice. Bolj ali manj ste videli, da ne moremo igrati z dvema "špicama". Kevin Kampl mi je rekel, da je njegov položaj tam, kjer sem ga jaz dal igrati v prvem polčasu, toda tam ne bo več igral. Mogoče se to v Avstriji da, a to je neka druga raven. Tu "poka". Nisem pa si mislil, da bodo Švicarji tako dobro stali na igrišču. Če povem po pravici, sem hotel že sredi prvega polčasa okrepiti vezno vrsto, ker mi ni bilo všeč to, kar sem videl. Potem so minute tekle, nisem želel spraviti koga v slabo voljo, ko bi ga zamenjal tako hitro. Po pravici povedano, sem molil Boga, da ne dobimo zadetka že v prvem polčasu. Tudi jaz sem imel danes srečo," je povedal slovenski selektor.

Lazarević včasih naredi kaj prehitro
Igro je poživil predvsem Dejan Lazarević, ki je v 55. minuti zamenjal Valterja Birso. Začel je tudi akcijo, iz katere je slovenska reprezentanca iztržila 11-metrovko. "Kot sem dejal, se ti včasih zamenjave posrečijo, včasih pa ne. "Laze" je letos veliko boljši kot lani, pozna se mu, da pri Chievu več igra. Ima pa še ogromno prostora za napredek. Vsi poznamo njegove odlike, zlasti hitrost. Je pa tako, da je prvi del, ko začne šprintat, v redu, potem pa bi raje videl, da dobi en aspirin vmes, da bi se malo umiril in razmišljal. Včasih naredi določene stvari prehitro. Gotovo pa je danes naredil dobro delo za kompletno ekipo," je o 24-letnem Lazareviću razmišljal Katanec. Kot igralca, ki je Švicarjem povzročal največ težav, ga je izpostavil tudi švicarski selektor Vladimir Petković.

"To je res lepo slišati. Vesel sem," se je na pohvale odzval v Domžalah vzgojeni nogometaš in opisal glavne razloge za uspešen razplet tekme: "Bili smo potrpežljivi. Šli smo do konca, tekli do zadnje minute. Zasluženo smo dosegli zadetek. Oni so bili mogoče preveč nestrpni in so želeli na vsak način zatresti mrežo iz vsakega položaja. Dokazali smo, da lahko igramo proti vsaki reprezentanci."

O Katančevih napotkih za mirnejšo igro pa je dejal: "V polnem šprintu se je težko ustaviti, po navadi poskušaš iti do konca in ne razmišljaš. Selektor mi je rekel, da bi se moral kdaj ustaviti, da pridejo drugi igralci in da poskušam odigrati z njimi. Tudi na tem bom delal. Če iščem podrobnosti v svoji igri, ki bi jih danes sam poskušal izboljšati, pa bi si želel, da bi nekajkrat šel bolj na igralca, porinil žogo mimo in poskušal iti bolj proti vratom. S tem, ali bom naslednjič igral v prvi postavi ali ne, pa se ne obremenjujem. Najpomembneje je, da osvajamo točke."
Novaković: Zmagala kolektiv in podpora navijačev
V sodnikovem podaljšku je Lazarević pripravil še eno priložnost Novakoviću, ki pa se je zapletel in ostalo je pri 1:0. "Mislim, da mi je dal malo prelahko žogo. Če bi močneje podal, bi bolje sprejel žogo in prej streljal. A sva se pogovorila, ni nobenih zamer," je dogodek pokomentiral "Novagol".

Svoj 26. zadetek v izbrani vrsti je v statistiko vpisal dobrih deset minut prej, ko je Yanna Sommerja premagal z 11-metrovke. "Odvalil se mi je kamen od srca. Težko je prevzeti odgovornost v taki situaciji. Bil sem odločen, že pred strelom sem se odločil, kam bom streljal. Maksimalno sem se osredotočil. Vedel sem, kaj nam zadetek prinaša. Vedel sem tudi, pod kakšnim pritiskom smo. Odgovorili smo malo na kritike, ki so se pojavljale v zadnjem času. Želimo mir v reprezentanci in se bomo bojevali za to. Hvala Bogu, da sem zadel."
S 35 leti najstarejši v slovenski reprezentanci ni pozabil zaslug za uspeh deliti tudi s soigralci. "Handanović nas je rešil pred hitrim zaostankom, on je med najzaslužnejšimi za to zmago. Danes sta zmagala kolektiv in podpora navijačev. Vidimo, da je v Mariboru neka pozitivna energija, ki nas nagradi. Vsi smo veseli. Moramo uživati ta trenutek, jutri pa bomo že razmišljali o Litvi. Čaka nas nova zahtevna tekma. Še težje bo kot danes, poleg tega bomo igrali na umetni travi. Morali se bomo stepsti. Danes smo se stepli in nas je nagradila sreča. Tako moramo odigrati tudi v Vilni."

Kevin mora dati za pivo. Tako je obljubil (smeh). V nedeljo nas čaka pomembna tekma. Moramo odgarati še to, potem pa lahko spijemo dve ali tri.

Milivoje Novaković o obljubi Kevina Kampla, da bo v primeru zmage za svoj 24. rojstni dan soigralcem častil pivo.
Novaković: Nora tekma. Moram zajeti zrak.
Katanec: Imamo tri točke, gremo v Litvo še po tri
Kampl priboril 11-m, Novaković zadel za 1:0