Bartosz Bereszynski je bil v lanski sezoni izključen na zadnji tekmi skupinskega dela Evropske lige proti Steaui. Nato je letos presedel prve tri evropske tekme Legie, na četrti tekmi pa zaigral za vsega 4 minute, ko je že bilo skupnih 6:1 proti Celticu. Foto: EPA
Bartosz Bereszynski je bil v lanski sezoni izključen na zadnji tekmi skupinskega dela Evropske lige proti Steaui. Nato je letos presedel prve tri evropske tekme Legie, na četrti tekmi pa zaigral za vsega 4 minute, ko je že bilo skupnih 6:1 proti Celticu. Foto: EPA
Aleksandar Tonev (Bolgarija)
Aleksandar Tonev je za Bolgarijo zbral 15 nastopov in 3 gole, pred prihodom na Otok pa se je izkazal na Poljskem pri Lechu Poznanj. Foto: EPA

Uefa je potrdila vnovično presojo primera Legia, ki je dodobra razburkal nogometne duhove. Legia upa, da bo Uefa mogoče omilila disciplinsko kazen oz. jo mogoče celo povsem izničila. V Nyonu bodo v sredo poljski prvaki še enkrat predstavili svoje argumente, odločitev pa bo znana v četrtek ali petek, poroča BBC.

Poljaki so v ponedeljek napovedali, da se bodo pritožili na Mednarodno športno razsodišče v Lozani, kar bi bilo prepozno za sodelovanje v Ligi prvakov, lahko pa bi dobili denarno odškodnino, kot jo je na primer dobil Sion leta 2011.

Usodna poljska administrativna napaka
Legia
je na dveh tekmah 3. predkroga Lige prvakov premagala Celtic s 4:1 doma v Varšavi in z 2:0 v Glasgowu. A na drugi tekmi je nastopil Bartosz Bereszynski, ki je bil lani zaradi rdečega kartona kaznovan s tremi tekmami neigranja pod okriljem Uefe. Poljski prvaki so v 2. predkrogu igrali s prvakom Irske St. Patrick's, pri čemer pa enkrat po pomoti niso uvrstili Bereszynskega v zapisnik, s čimer ni odslužil kazni.

Trener Henning Berg ga je poslal v igro v 86. minuti povratne tekme, ko je bilo že vse odločeno, s tem pa je Legia prekršila pravila. Uefa je tekmo s 3:0 registrirala v korist Škotov, ki so tako napredovali zaradi doseženega gola v goste, saj je bil skupni izid obeh tekem tako 4:4.

Na priporočilo legende okrepil Celtic
Celtic, trenutno uradni nasprotnik Maribora v odločilnem 4. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, se je medtem v ponedeljek okrepil z Bolgarom Aleksandrom Tonevom, ki jim ga je za letošnjo sezono posodila Aston Villa.

Pogodba med kluboma predvideva, da lahko Celtic 24-letnega nogometaša v naslednji sezoni odkupi. Tonev se je za prestop na Celtic Park odločil po pogovoru z rojakom Stilijanom Petrovom. "Zame je igranje za Celtic nekaj neverjetnega in res sem vesel. Komaj čakam, da srečam nove soigralce in da začnem igrati za klub. O Celticu vem vse, v Bolgariji vsak pozna Celtic," je še povedal nogometaš.

Razočaranje v Astonu Villi
Pri Astonu Villi so se za 15-kratnega bolgarskega reprezentanta odločili lani, ko ga je Paul Lambert pripeljal iz poljskega Lecha Poznanja. Nogometaš, ki se je pred tem bojeval z levkemijo, pa ni upravičil pričakovanj angleškega premierligaša. Na 20 nastopih za Astona Villo je zbral le 766 igralnih minut, pri tem pa ni prispeval niti gola niti podaje.

Menedžer Celtica Ronny Deila pa je prepričan, da Tonev lahko pokaže precej več, kot je v Angliji. "Aleksandar je zelo hiter in nevarno strelja z obema nogama. Za Lecha Poznanja je dosegel številne gole in mislim, da pri nas lahko še napreduje."

Pred Mariborom še prvi tekmi prvenstva
V sredo škotski prvaki potujejo v Perth, kjer jih na prvi tekmi prvenstva čaka St. Johnstone. V Glasgowu vsi pričakujejo zmago, ki bo prvi kamenček v mozaiku do četrtega zaporednega naslova državnih prvakov. V natrpanem urniku Škote pred gostovanjem v Mariboru v soboto čaka še domača tekma z Dundee Unitedom.

Samaras še naprej za Celtic?
Vse glasnejše so tudi novice, da se bo v Celtic vrnil Georgios Samaras, trenutno prosti igralec. Grk v Glasgowu uživa sloves klubske legende, ki pa pred meseci ni našel skupnega jezika za podaljšanje pogodbe s Celticom, za katerega je uspešno igral zadnjih šest let.