Ključni igralec Slovenije v prihajajočih kvalifikacijah je Josip Iličić, ki je med reprezentanti z 9 podajami v klubskem dresu tudi najboljši podajalec, po številu golov (6) pa zaostaja le za Damjanom Boharjem (8). Prav tako je
Ključni igralec Slovenije v prihajajočih kvalifikacijah je Josip Iličić, ki je med reprezentanti z 9 podajami v klubskem dresu tudi najboljši podajalec, po številu golov (6) pa zaostaja le za Damjanom Boharjem (8). Prav tako je "Jojo" z naskokom najbolje ocenjeni Kekov izbranec, če se upoštevajo ligaške predstave: 7,46 po SofaScore. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zaradi treh tekem v tednu dni ob začetku kvalifikacij za SP 2022 je Matjaž Kek tudi povabil 25 igralcev, pripravljene ima tudi rezerve, če se pojavijo kartoni, poškodbe ali drugi zapleti.

Sorodna novica Za Hrvaško vpoklican tudi Zahović, vrnitev kapetana (?) Jokića

Breme ustvarjalnosti na obeh napadalnih krilih
Selektor Slovenije v napadu išče raznolikost, kjer je podobnim tipom napadalcev, kot so Andraž Šporar, Blaž Kramer in Haris Vučkić ("Mogoče je Haris bolj raznovrsten."), dodal še Luko Zahovića, katerega igro je Kek opisal kot medprostorno. A omenjena četverica, ki kandidira za mesto prve špice, je v tekoči sezoni 2020/21 za svoje klube skupaj dosegla 13 golov in k temu dodala 12 podaj.

Udarnost slovenskega napada izboljšujeta najučinkovitejša slovenska nogometaša na tujem: Josip Iličić s šestimi goli in devetimi podajami ter Damjan Bohar z osmimi goli in petimi podajami, ki bosta grozila vsak s svojega krila napada. Mimogrede: končno sta oba nogometaša uradno tudi pri NZS-ju razvrščena med napadalci.

Iličić je brez najmanjšega dvoma prvi adut in ustvarjalec napadalne igre, ki tudi igra na najvišji ravni tako v prvenstvu kot evropskih tekmovanjih – sicer je ravno izpadel iz Lige prvakov kot kapetan in prvi zvezdnik reprezentance Jan Oblak.

Šporar in Kramer v igri za prvo špico
Med osrednjimi napadalci sta po klubskih igrah v prednosti Andraž Šporar, navkljub zimskemu prestopu iz Sportinga v Brago, in Blaž Kramer, ki je v zadnjih tednih le našel strelsko formo: trije goli in podaja na zadnjih šestih tekmah. Po učinkovitih predstavah v Ligi narodov, ko je oktobra dosegel štiri gole, ostaja v reprezentanci Vučkić, ki je sicer pozabljen pri Zaragozi, za katero je v koledarskem letu 2021 zaigral vsega eno minuto.

Prvenec Šporarja za Brago pretekli torek proti Vitorii Guimaraes za 3:0

"Vsi od napadalcev pričakujemo predvsem gole. Položaj ni idealen, a včasih je to tudi dobro za reprezentanco, zaradi njihove lakote po golih," meni Kek, ki je na torkovi spletni konferenci nato poudaril, da so zato napadalno usmerjeni vezisti v polnem pogonu.

Lovrić pri petih podajah, a zadnja iz novembra
Ključna naloga vezistov je pripeljati žogo do napadalcev, a kot podajalci Miha Zajc, Sandi Lovrić, Domen Črnigoj in drugi letos po svojih klubih ne blestijo. Naturalizirani Lovrić ima sicer zbranih pet podaj, a zadnjo je v dresu Lugana prispeval sredi novembra, na zadnjih 15 tekmah švicarskega prvenstva pa je ostal brez asistence.

"Nisem privrženec tega, da v marcu igralec z veliko minutaže govori, da je že utrujen. Prav tako pa si tisti z manj igre lahko izbori vlogo in prek reprezentance opozori nase. In to se je že dostikrat zgodilo v naši reprezentanci. A veste, kako je tu ... grb, himna, utrujenosti ni. Videl sem skozi Ligo narodov, da bodo fantje šli do konca," je selektor Kek prepričan, da se bo tudi na začetku kvalifikacij za Katar 2022 vsaj kakšnemu dogodil reprezentančni preblisk. "Tale generacija niti slučajno še ni izkoristila svojega potenciala."

Dva dni in pol za pripravo na Hrvate
Časa za priprave na prve tekme kvalifikacij v skupini H ne bo veliko. Kek bo imel prve izbrance na treningu v nedeljo, preostanek pa v ponedeljek. V torek bo še uradni trening pred uvodno tekmo, v sredo pa že sosedski obračun s Hrvati.

Slovenija, ki je do zdaj na svetovnih prvenstvih igrala 2002 in 2010, bo 24. marca ob 20.45 v Stožicah v Ljubljani gostila Hrvaško. V soboto, 27. marca, bo v Sočiju ob 15.00 igrala proti Rusiji, v torek, 30. marca, pa v Nikoziji ob 18.00 proti Cipru. V slovansko obarvani skupini sta še Slovaška in Malta. Boj za Katar 2022 se bo nato nadaljeval šele septembra, na mundial pa neposredno pelje le zmaga, drugouvrščenega čaka dodatni kvalifikacijski turnir.

Kapetan Jan Oblak ima kot vratar pričakovano največjo minutažo, sledita pa mu branilca Nejc Skubic in Miha Blažič. Z ligaško oceno 7,12 je Oblak tudi drugi najbolje ocenjeni reprezentant, a tako kot tudi Iličić mu v Ligi prvakov ni šlo tako dobro, ta teden pa sta tudi oba slovenska zvezdnika izpadla v osmini finala. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Jan Oblak ima kot vratar pričakovano največjo minutažo, sledita pa mu branilca Nejc Skubic in Miha Blažič. Z ligaško oceno 7,12 je Oblak tudi drugi najbolje ocenjeni reprezentant, a tako kot tudi Iličić mu v Ligi prvakov ni šlo tako dobro, ta teden pa sta tudi oba slovenska zvezdnika izpadla v osmini finala. Foto: www.alesfevzer.com