Matjaž Kek in njegovi sodelavci na klopi slovenske reprezentance ob igranju himn pred začetkom tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek in njegovi sodelavci na klopi slovenske reprezentance ob igranju himn pred začetkom tekme. Foto: www.alesfevzer.com

(Pre)strogo dosojena 11-metrovka v prvem polčasu in pozno dosežen drugi zadetek Švedov sta lahko olajševalni okoliščini pri ocenjevanju razpleta srečanja, vendar v seštevku ostaja jasno, da se slovenska nogometna reprezentanca vrti v začaranem krogu neuspešnega iskanja iskrice, ki bi zanetila žarek upanja med navijači.

Matjaž Kek je kljub temu po četrtkovem večeru v Stožicah našel precej pohvalnih besed za igro svojih fantov, vprašanje pa je, ali se s tem strinjajo tudi tisti, ki še spremljajo tekme mož s Triglavom na prsih. Kaj vse je selektor po porazu z 0:2 povedal na novinarski konferenci in v pogovoru za Val 202, si preberite spodaj.

Statistika tekme Slovenija - Švedska (vir: Uefa)

Streli: 7:8

V okvir vrat: 3:4

Koti: 2:4

Prekrški: 11:12

Posest žoge: 52:48 odstotkov

Učinkoviti Švedi z odlično podporo s tribun odnesli tri točke iz Stožic

O splošni oceni predstave proti Švedski.

"Mislim, da je tekma pokazala več dobrega kot tistega, da bi bili zaskrbljeni. Švedi so potrdili svojo kakovost, a mislim, da smo tudi mi kar veliko stvari naredili dobro. So pa nekatere, ki jih seveda na tej ravni ne smeš dopustiti, zato ta poraz. Moraš izkoristiti tiste priložnosti, ki se ti ponudijo, hkrati pa si ne smeš dovoliti individualnih napak. Izid 2:0 zdaj kaže na kar prepričljivo zmago Švedov, treba jim je čestitati, a bi lahko šla tekma tudi v drugo smer. Škoda, da ni boljšega vzdušja, da je toliko negativnega, a ne morem reči, da fantje niso hoteli oziroma niso imeli voljnega elementa. Imamo zelo dobro vzdušje v ekipi, mogoče bi potrebovali še malo pomoči."

O tem, s čimer je bil najbolj zadovoljen.

"Kot selektorja me mogoče najbolj veseli, da smo bili danes na kar visoki ravni glede dobljenih 'duelov', o čemer sem govoril že pred tekmo. Z veliko stvarmi sem danes zadovoljen, po mojem mnenju smo bili videti veliko boljše kot na nekaterih prejšnjih tekmah. Bili smo bolj energični, bolj smo si želeli, čeprav je bil tekmec zelo kakovosten. Voljni moment, 'duel' igra, v določenih trenutkih tudi malo predrznosti in konflikt s sodnikom, pritisk, to je bilo v redu. To je gotovo smer, v katero lahko gremo. Nekateri avtomatizmi se že vidijo, paziti pa moramo na individualne napake. Če se bo zgradilo jedro moštva, kaže se že kultura neke ekipe, potem je to lahko dobro."

Sorodna novica Švedi boljši z 0:2: ne tako slab slovenski vtis, kot je slab rezultat

O pozitivnih stvareh v prvem in drugem polčasu.

"V prvem polčasu smo bili nekajkrat nevarni s hitrimi prehodi, ko smo namenoma pustili Švede malo bližje, da bi se nam odprl prostor. Prav iz teh položajev smo prišli do dveh priložnosti – Celarja po hitro odvzeti žogi in Šporarja. To je lahko močno orožje Slovenije. V igri ena na ena pa se je videla kakovost Forsberga, Isaka in Kuluševskega, tega se moramo zavedati. V drugem polčasu pa mi je bilo zelo všeč, da smo ustvarili neki pritisk in smo lahko pri tem zdržali do konca. V nekem trenutku se je vsaj meni zdelo, da so celo oni fizično bolj padli kot mi. Mislim, da smo igrali v polju dobro, kakovostno. Kar zadeva igro, smo bili po mojem mnenju precej enakovredni."

O novem sistemu igre s tremi branilci.

"V novem sistemu mi je bilo predvsem všeč, ko smo ob koncu tekme bočna igralca spustili zelo visoko in bili pravzaprav s šestimi igralci v napadu, a je na tej ravni dejansko treba zadeti. Ravno ko smo pletli in sem imel občutek, da se bo nekaj zgodilo, smo prejeli zadetek. Kakovost in izkušnje, ki jih imajo, so Švedi izkoristili na svoj način in nas znali kaznovati. Po menjavah v drugem polčasu smo v igri pokazali dobre stvari. Do trenutka, ko moramo biti odločnejši v 16-metrskem prostoru. Seveda smo se ob koncu tekme zaradi zaostanka odprli in šli v popolno tveganje s tremi igralci zadaj ter na krilih zelo visoko postavljenima Verbičem in Stojanovićem, potem pa se ti zgodi, da dobiš iz protinapada takšen zadetek."

Zadetka s tekme Slovenija - Švedska

O tem, zakaj je v začetni postavi Šporar dobil prednost pred Šeškom.

"To je bila odločitev, ki se je na igrišču izkazala za pravilno. Šporar je bil v prvem polčasu nevaren in imel tudi najzrelejšo priložnost. Od Šeška pričakujemo veliko, upravičeno, saj je to izjemen talent. Se pa pri njem vidi, da ima za sabo izjemno težko sezono, da je ob koncu sezone v Salzburgu manj igral in da se zelo težko vrača v formo. Dve poškodbi mišice druga za drugo sta ga oddaljili od udarne postave, minutaža se mu je zmanjšala. Jasno je bilo, da bomo vsakemu namenili po en polčas."

O tem, kaj bo moral Šeško popraviti.

"V drugem polčasu smo manjkali v 16-metrskem prostoru. Žoge so letele tja, toda Šeško se že iz Salzburga veliko odpira bolj proti boku, v prostore, ki so daleč od vrat. Sam bi ga raje videl v kazenskem prostoru, da svojo energijo in odločnost pretvori v zadetek. Če odlaga žoge 35, 40 metrov od vrat, ni nevaren. Pri takšnem mladem igralcu je to treba popravljati. Je pa eden izmed tistih, na katerih bo slonela igra slovenske reprezentance. Treba mu je pomagati. Nogometašev sicer nočem deliti na stare in mlade, a če bomo našli starejše igralce, ki bodo vodili mlade in jim bodo pozitiven zgled, bodo mladi lažje dozoreli in prišli do 50, 60 nastopov za reprezentanco. Že pred 12 leti sem rekel, da ko pripelješ skupino igralcev do tega, se potem lahko zgodi tudi nekaj dobrega."

Benjamin Šeško v dvoboju s strelcem prvega zadetka za Švedsko Emilom Forsbergom, nogometašem Leipziga. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško v dvoboju s strelcem prvega zadetka za Švedsko Emilom Forsbergom, nogometašem Leipziga. Foto: www.alesfevzer.com

O preostalih napadalcih.

"Mogoče je še najkonkretnejši Celar. Zadovoljen sem z njim, vidi se, da je imel zelo dobro sezono v Luganu. Šporar od 5. maja ni igral, a je prišel s pravo željo na zbor. Pri Verbiču manjka nekaj boljše fizične priprave. Tu je še Zahović, ki je tudi odigral težko sezono na Poljskem. Vse to je potencial, ki pa se mora pokazati v realizaciji. Naši napadalci imajo kakovost, a mislim, da jim manjka malo odločnosti in predrznosti. Ko gledaš način igranja Isaka, ki sicer ne prihaja iz kakšnega izmed tistih največjih klubov, ampak iz Real Sociedada, in primerjaš z našimi, vidiš, da je nekaj razlike. Kot ugotavljamo že leto ali dve, nam nekaj manjka, predvsem v kazenskem prostoru, da rešimo položaje ena na ena. Pozna se, pa naj to ne zveni kot izgovor, da je bil v zadnjih letih Josip Iličić naš najboljši strelec in podajalec, ki ga zdaj ni z nami. Da bi to nadomestili, moramo tudi igro malo prilagoditi."

O 11-metrovki, s katere so Švedi povedli.

"11-metrovko smo storili popolnoma nepotrebno. Napadalec ni imel žoge pod nadzorom, to niso položaji, v katerih se moraš odzvati. Je pa to tudi stvar izkušenj in kakovosti, včasih je to tudi refleksni odziv. Dobiti ob koncu polčasa takšen zadetek, potem ko si celo imel nekaj priložnosti, je veliko težje. O sodniku ne mislim govoriti, je pa dejstvo, da neke sodniške pomoči nismo imeli."

Sorodna novica Kek: Pokazalo se bo, ali smo pripravljeni, da pridemo znova bolj konkretno na nogometni zemljevid

O fizični pripravljenosti igralcev.

"V drugem polčasu se je pri nekaterih igralcih videlo, da so ob koncu sezone že v 'rdečem'. Vsi igralci niso na ravni, ki si jo želim. Morali se bomo nehati pogovarjati o tem, če bomo želeli držati korak z reprezentancami, ki so pod vrhom tiste najvišje ravni evropskega nogometa. Se pa vidi, da tisti, ki so v glavi čisti, lahko tečejo tudi po koncu sezone v tem ritmu, ki je bil primeren Ligi B."

O nedeljski tekmi proti Srbiji.

"V Beogradu nas čaka nov izziv in tekmec, ki bo po porazu (proti Norveški z 0:1, op. a.) še bolj motiviran. Mogoče ni naključje, da sta na prvih tekmah v naši skupini obe skandinavski reprezentanci zmagali. Konec sezone je in zdaj malo igrajo tudi karakterji. Že pred tekmo sem opozoril na to, da morajo igralci pokazati pravi karakter, da jim ob koncu sezone misli ne pobegnejo kam drugam, kot bi morale biti. Predvsem moramo razmišljati o regeneraciji, nekatere igralce bomo morali zarotirati. Tudi taktika bo morala biti nekoliko drugačna, najbrž bomo igrali tudi pred drugačno kuliso. Lahko si samo predstavljamo, kaj bi bilo danes, če bi bila kulisa in vzdušje še spodbudnejša za nas. A kot sem že večkrat rekel: najprej si moramo to zaslužiti."