Matjaž Kek reprezentanco uspešno vodi od 7. 2. 2007. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kek reprezentanco uspešno vodi od 7. 2. 2007. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milenko Ačimovič
Eden od zanimivih statističnih podatkov: Slovenija je v mesecu novembru odigrala 16 tekem, zmagala je le trikrat, a vselej v najbolj pomembnih trenutkih, v kvalifikacijah za največja tekmovanja (Ukrajina, Romunija, Rusija). Foto: EPA

Konec kvalifikacijskega ciklusa je primeren trenutek, da vam predstavimo osveženo statistiko slovenske nogometne reprezentance, ki smo jo lani prvič objavili. Fifa je sicer ravno danes objavila novo lestvico Fife, na kateri je Slovenija pridobila šest mest in je zdaj 27.

V torek ste vabljeni v spletno klepetalnico MMC-ja, kjer boste lahko klepetali s predsednikom NZS-ja Aleksandrom Čeferinom, ki bo naredil prerez po koncu kvalifikacij in se zazrl v prihodnost - SP v Braziliji 2014.

Vsi ciklusi - drugič četrto mesto
Slovenija je drugič osvojila četrto mesto. Na tem mestu je končala tudi kvalifikacije za SP 2006. Od devetih ciklusov je kar štirikrat kvalifikacije končala na drugem mestu (in se s tem uvrstila v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na največja tekmovanja).

Kapetani - prvič čast za Boštjana Cesarja
Robert Koren je vlogo kapetana opravljal že 31-krat, s čimer se je na večni lestvici povsem približal Alešu Čehu (33) in Darku Milaniču (32). Boštjan Cesar je postal sicer že 18. igralec v zgodovini reprezentance, ki je popeljal soigralce na igrišče.

Nasprotniki - prvič s Srbijo
Kvalifikacijski ciklus 2012 je prinesel novega nasprotnika v podobi Srbije (Slovenija je predtem sicer že igrala proti Jugoslaviji ter Srbiji in Črni gori, a gre za različne države). Slovenija je ob koncu kvalifikacij premagala Srbijo z 1:0, s čimer se je veselila sploh prve zmage proti kakšni od držav nekdanje Jugoslavije!

Selektorji - Kek na vrh vseh statistik
V tek ciklusu se je Matjaž Kek zavihtel na vrh vseh lestvic, saj je Slovenijo vodil na 49 tekmah in jo popeljal do 20. zmage. Pred tem sta bila ta rekorda v rokah Srečka Katanca (47 tekem in 18 zmag). Keku ostane le še lov na rekord števila zadetkov. Njegova reprezentanca je do zdaj zabila 61 zadetkov, Katančeva pa 66.

Domača prizorišča - prvič v Stožicah
Na zemljevid slovenskih stadionov, ki so gostili slovensko reprezentanco, se je vpisal še deseti objekt - to so Stožice, ki so že gostile pet tekem. Maribor (18) je na drugem mestu prehitel celjsko Areno Petrol (16) in zdaj zaostaja le še za "upokojenim" Bežigradom (28).

Vabljeni k ogledu preostalih statistik:
- Vsi izidi: Slovenija je odigrala 176 tekem.
- Igralci po abecedi: Od Ačimovića do Žlogarja.
- Lestvica strelcev in nastopov: Na vrhu Zlatko Zahović.
- Goli na minuto: Najbolj učinkovit Sašo Udovič.
- Lestvica Fife: Od 134. do 15. mesta.
- Rumeni kartoni: Največkrat opozorjen Amir Karić.
- Osvojene točke: Prisotnost Šulerja prinaša točke.

slavko.jeric@rtvslo.si