V nedeljo na Poljud: Matjaž Kek bo poskušal presenetiti Hajduk in se spet vključiti v boj za 4. mesto. Rijeka (46 točk) je po 28 krogih na 5. mestu. Lokomotiva je druga (49 točk) , sledita Hajduk in Split (po 48). Vodilni Dinamo (64 točk) si je že zagotovil naslov prvaka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V nedeljo na Poljud: Matjaž Kek bo poskušal presenetiti Hajduk in se spet vključiti v boj za 4. mesto. Rijeka (46 točk) je po 28 krogih na 5. mestu. Lokomotiva je druga (49 točk) , sledita Hajduk in Split (po 48). Vodilni Dinamo (64 točk) si je že zagotovil naslov prvaka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Kek
Kek je slovensko nogometno reprezentanco popeljal na svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki. Foto: MMC RTV SLO

Kek je pred slabima dvema mesecema na klopi hrvaškega prvoligaša zamenjal Elvisa Scorio in začel sanjsko. S štirimi zaporednimi zmagami se je prebil na 2. mesto lestvice hrvaškega prvenstva. Vodilni Dinamo (ki si je zdaj že zagotovil naslov prvaka) je bil seveda predaleč, sledila pa sta poraza, ki zmanjšujeta možnost za preboj v Evropo. Rijeko, ki ima velike načrte za prihodnost, zdaj čakata težki tekmi proti Hajduku v gosteh in Dinamu doma.


V boju za 2. mesto ste izgubili domačo tekmo proti Lokomotivi. Kaj je šlo narobe?
Odigrali smo korekten prvi polčas, vendar nismo izkoristili svojih priložnosti, nato pa dobili gol v protinapadu. Doživeli smo poraz, ki je zaradi velikih pričakovanj pomenil veliko razočaranje. Poraza mi je žal tudi zaradi navijačev. Zbralo se jih je 6000 in so pripravili krasno vzdušje, zato je bilo razočaranje toliko večje. Nič, gremo naprej. Kot so prišle tiste štiri zaporedne zmage, so padle malce nepričakovano, to velja tudi za ta dva poraza.

Kakšen je pravzaprav domet te ekipe?
Po štirih zmagah sem bil realen in sem kljub višjim pričakovanjem rekel, da ne bo nič tragičnega, če se ne bomo uvrstili v Evropsko ligo. Apetiti so razumljivo porasli. Seveda želiš biti drugi ali tretji in se uvrstiti v Evropo. Pravzaprav še ne poznam objektivne moči ekipe, odigrali smo samo šest tekem. Dejstvo je, da se prevečkrat zgodi, da svojih priložnosti ne izkoristimo. Toda volje je veliko in na vso zgodbo gledam optimistično. Seveda pa si želim poleti predvsem določenih okrepitev.

Ta konec tedna vas čaka nov izziv. Odhajate v Split k Hajduku, že v naslednjem krogu pa boste gostili Dinamo ...
To sta največja izziva v hrvaškem nogometu, in dobil bom odgovor, ali smo sposobni igrati proti boljšim ekipam. Saj v dvobojih z ekipami s spodnjega doma lestvice smo očitno dovolj dobri ...

Se vi osebno zelo veselite, da boste gostovali na legendarnem Poljudu?
Osebno se niti nimam česa veseliti. Poljud ali Maksimir, gor ali dol, tam sem že igral. Dejstvo je, da bo dvoboj proti Hajduk pravi jadranski derbi z veliko emocijami.

Kakšen cilj imate pravzaprav? Verjetno bi bili zadovoljni že s točko ...
S tem imam kdaj problem, saj si ne znam postaviti cilja. Seveda hočemo zmagati, ampak pritiska ne bi smelo biti. Peto mesto, ki je bil cilj pred sezono, ne bi smel biti problem. Jasno, poskušali bomo dobiti točke, ki smo jih zapravili na zadnjih dveh tekmah, marsikaj pa bo odvisno od dnevne forme.

Pravite, da pritiska ni čutiti. Pa vseeno - ali veliko razmišljate o uvrstitvi v Evropsko ligo?
Ne, s tem se ne obremenjujem. V klub sem prišel sredi prvenstva in najprej moraš videti, česa je ekipa sposobna. Zadovoljen sem, kako se moji igralci odzivajo na treningu. Po tistih zmagah so seveda deževale pohvale, zdaj je nekaj kritik, kar je tudi razumljivo, saj nismo več tako prepričljivi.

Kako komentirate, da se na Reki na stadionu zbere kar 6000 gledalcev?
To je posledica tega, da hočemo igrati dober in privlačen nogomet. Veseli me, da smo privabili gledalce, ki so videli, da res hočemo igrati. Tudi sobotna tekma proti Lokomotivi je bila zelo gledljiva.

Klub ima velike načrte. V treh letih želi postati hrvaški prvak, razmišlja tudi o prenovi stadiona Kantrida ...
Res je, predsednik Damir Mišković ima ambiciozen projekt. Vsekakor je treba razmišljati o izboljšanju infrastrukture, ki trenutno ni na ravni. Tudi v organizacijskem smislu je treba še kaj narediti. Razmere za trening niso najboljše. A ponavljam, tu je zelo nogometno vzdušje, navijači so fantastični, z nami so tudi na gostovanju. Vsi pozitivno razmišljajo.

Plačo dobivate redno?
Tu sem šele mesec in pol. Za zdaj lahko rečen, da je finančna situacija urejena.

Še to: vaš pomočnik je Matjaž Florjančič, ki je pred več kot 20 leti igral za klub, nekoč pa je bil vaš soigralec. Kaj vam pomeni, da ga imate ob sebi?
Ima bogate izkušnje in je bil namenoma povabljen v strokovni štab. Vidi se, da je bil včasih igralec velikega formata. Ob tem želim poudariti, da sem prav z vsemi v klubu zadovoljen!