Pri Olimpiji so se po tekmi držali za glave. Foto: BoBo
Pri Olimpiji so se po tekmi držali za glave. Foto: BoBo

Vaasa, ki petič igra v evropskih pokalih, je poleg Olimpije do zdaj izločila le še Torshavn s Ferskih otokov v sezoni 1998/99.

Gorica - Širak
V Novi Gorici se je na tekmi proti Širaku zbralo približno 1.300 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Domžalčani prek Estonije na Islandijo
Slab začetek sezone za Olimpijo
Gorica trpela, a na koncu uspela

Po Žilini pred štirimi leti in Trenčinu lani so nogometaši iz Ljubljane spet obstali že na prvi evropski oviri, izpad proti finskemu predstavniku Vaasi pa je brez dvoma pravi polom. Pred letom dni je Olimpija proti slovaškemu prvaku dosegla kar šest zadetkov, tokrat se je poslovila brez gola v 180 minutah, tekmec pa ji je tako rekoč iz dveh strelov zabil dva zadetka. Tudi izrazitih priložnosti zeleno-belih je bilo malo, zato je v Stožicah teden dni pred začetkom slovenske lige že sprožen znak za alarm.

Trener Igor Bišćan je v igri sicer našel tudi nekaj pozitivnih stvari, vprašanje pa je, če bodo njegove besede naletele na plodna tla pri razočaranih navijačih. "Zadovoljen sem z ravnjo agresivnosti in teka, ki smo ju imeli do prejetega zadetka. Na tem moramo graditi, tega v zadnjem delu lanske sezone ni bilo. Tekmecu praktično nismo dovolili, da dvigne glavo, bili smo sposobni izvajati presing na vseh delih igrišča, bili smo gibljivi, v posameznih trenutkih kakovostni tudi pri podajah. Seveda to ni dovolj, je pa to osnova za slog nogometa, ki bi ga želel, da ga Olimpija igra," je povedal na novinarski konferenci po tekmi, na kateri je Vaasa odločilni zadetek dosegla ravno v minutah, ko je bila Olimpija najnevarnejša in so tudi navijači začeli spet nekoliko bolj spodbujati svoje moštvo.

Predsednik Mandarić je v zadnjem času zamenjal kar nekaj trenerjev, tudi Bišćan je zdaj najbrž že zapravil veliko njegovih simpatij. "Znana mi je frekvenca, po kateri se menjuje trenerje pri Olimpiji. Mislim, da se moj položaj ne razlikuje od ostalih trenerjev. Pričakuje se rezultat in kakovostna igra, tega se zavedam. Delal bom, dokler bom tu, ne obremenjujem se s tem. Obremenjujem se s stvarmi, na katere lahko vplivam, to je igra in kakovosten trening," je dejal 39-letni Hrvat.

Srebrnič: Mislim, da bo zdaj lažje
Tudi Novogoričani so imeli pred osmimi leti negativno izkušnjo s finskim nogometom. Izločil jih je Lahti, za katerega je tedaj igral sloviti Jari Litmanen. Gorica od tedaj še trikrat ni uspela napredovati v Evropi, v četrtek ji je le uspelo, čeprav brez težav ni šlo. Armenski Širak je bil po porazu na prvi tekmi z 2:0 v 56. minuti le še zadetek oddaljen od preobrata, a so belo-modri v zadnje pol ure zdržali obleganje gostov (ti so zadeli tudi vratnico) in ob koncu z izenačujočim zadetkom iz protinapada preprečili slabo voljo v Športnem parku.

''Že pred tekmo sem opozarjal, da je rezultat iz prvega dvoboja lahko tudi varljiv. Marsikdo je dobil občutek, da je Širak neka drugoligaška ekipa, a ste videli, da temu ni tako. So odlično moštvo, pokalni prvaki svoje države. Odigrali smo v krču, ni bilo sproščenosti, ki bi jo še kako potrebovali. Toda primanjkljaj v igri smo nadomestili z visoko stopnjo bojevitosti. Imamo mlado ekipo, ki ji primanjkuje izkušenj. Te pa se najbolj vidijo na takšnih tekmah. Trpeli smo do konca, a uspeli izenačiti. Mislim, da bo zdaj lažje. Bil je velik vložek, velik pritisk. Naslednji tekmec Panionios prihaja iz močnega prvenstva, toda storili bomo vse, da jih presenetimo," je za klubsko spletno stran povedal trener Miran Srebrnič. Panionios je v pretekli sezoni grške lige zasedel peto mesto.

Valur vodilna ekipa islandskega prvenstva
Domžale so v Estoniji že po 22 minutah hitro zapravile prednost z 2:0 s prve tekme, vendar v nadaljevanju le strnile vrste in potrdile, da so boljše moštvo od Flore. Zmaga s 3:2 je pomembna tudi za evropski koeficient.
"Na klopi smo poskušali biti popolnoma mirni. Bilo je neprijetno, a smo zelo hitro vzpostavili ravnotežje, naredili določene korekcije znotraj igre in potem je šla zadeva v smer, ki smo si jo želeli. Začutili smo, da imamo nadzor in v pravem času zadeli. Dokaj mirno smo tekmo nato pripeljali do konca, je pa gotovo ta začetek opozorilo za naprej," je za Radio Slovenija dogajanje v Talinu opisal trener Simon Rožman.
V drugem predkrogu Domžalčane čaka Valur iz Reykjavika, ki je z 1:0 izločil latvijski Ventspils. Islandci so edini zadetek na povratni tekmi pred domačimi gledalci dosegli v 71. minuti. Valur po devetih krogih vodi v islandski ligi. Lani je bil peti in zmagovalec pokala.
V spodnji oddaji Naval na šport na Valu 202 lahko poslušate še izjave vratarja Gorice Grege Sorčana, predsednika ND Gorica Harija Arčona ter Olimpijinih branilcev Nemanje Mitrovića in Kenana Bajrića.

Posnetek celotne novinarske konference Igorja Bišćana

Vaasa, ki petič igra v evropskih pokalih, je poleg Olimpije do zdaj izločila le še Torshavn s Ferskih otokov v sezoni 1998/99.

Domžalčani prek Estonije na Islandijo
Slab začetek sezone za Olimpijo
Gorica trpela, a na koncu uspela